Gazete Vatan Logo

Tekirdağ'da yolcu treni devrildi: 24 ölü, 124 yaralı

Edirne Uzunköprü ile İstanbul Halkalı arasında 362 yolcu ve 6 personel ile sefer yapan trenin 5 vagonu Tekirdağ’da devrildi. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, 24 kişinin hayatını kaybettiğini, 124 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, tren kazasının aşırı yağış nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması sonucu meydana geldiğini açıkladı.

Tekirdağ'da yolcu treni devrildi: 24 ölü, 124 yaralı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında yolcu treni, vagonlarından bir kısmının raydan çıkması sonucu devrildi. Bölgede enkaz çalışmaları sürüyor.

Uzunköprü-Halkalı arasında 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan trenin 5 vagonu, Tekirdağın'ın Çorlu ilçesi Sarılar köyü yakınlarında saat 17.00 sıralarında raydan çıkarak devrildi. Kazanın ardından bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yağışın ardından çamur nedeniyle bölgeye ulaşım güçlükle sağlandığı için kaza yerine paletli araçlar yönlendirildi. İstanbul başta olmak üzere çevre illerden takviye ekipler sevk edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın talimatıyla harekete geçen İBB Yol Bakımdan 2 kurtarıcı vinç, 1 paletli iş makinesi, 1 tane lastikli loder, 1 tane mazot tankeri, 10 personel bölgede kaza bölgesindeki çalışmalara destek verdi.

24 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Çorlu'da meydana gelen tren kazasına ilişkin, "Bu kazada arama kurtarma çalışmaları 9 Temmuz 06.00 itibarıyla tamamlanmış durumdadır. Kaza sonucunda 24 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastanede müracaatı gerçekleşen vatandaşlarımızın müşahadeleri ve gerekli tedavileri de devam etmektedir." dedi.
Akdağ, Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan Tekirdağ Valiliği Kriz Yönetim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, dün 17.20 sıralarında Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde aşırı yağış sebebiyle menfez altı toprak kayması sonucu tren kazası meydana geldiğini söyledi.
Kazanın büyük bir üzüntüye neden olduğunu belirten Akdağ, "Bu kazada arama kurtarma çalışmaları 9 Temmuz 06.00 itibarıyla tamamlanmış durumdadır. Kaza sonucunda 24 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastanede müracaatı gerçekleşen vatandaşlarımızın müşahadeleri ve gerekli tedavileri de devam etmektedir. Hasta yakınları Sağlık Bakanlığımızın 184 numaralı telefon hattından hastanedeki yakınlarının durumları ile ilgili bilgi alabilirler. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet temenni ediyoruz. Yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz." diye konuştu.
Konu ile ilgili adli ve idari soruşturmanın titizlikle devam ettiğini aktaran Akdağ, şunları kaydetti:
"Tekirdağ Valiliğimizde kurulmuş olan kriz yönetim merkezi, meselenin en başından itibaren meseleye etkin ve hızlı biçimde müdahale etmiştir. Ankara'dan değerli bakanlarımız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan ve Sağlık Bakanımız Ahmet Demircan olay mahaline intikal etmişler ve hem gerekli incelemeleri yapmışlar hem de buradaki verilen hizmetlere, yapılan çalışmalara destek olmuşlardır. Ben olay olduğu anda Kayseri'deydim, Kayseri'den olay mahaline intikal ettim. Bütün bir gece boyunca Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız meseleyi yakından takip ettiler. Kendilerini birkaç defa bilgilendirdik, talimatlarını da aldık. Elbette AFAD, jandarmamız, Sağlık Bakanlığımızın UMKE ve 112 ekipleri, Ulaştırma Bakanlığımızın ekipleri ve diğer kamu kuruluşlarımızın ilgili ekipleri çok yönlü olarak birbirlerine destek olacak şekilde meseleye süratle müdahil olmuşlardır.
Yağış sebebiyle zeminin çok yumuşak olması başlangıçta bazı zorluklara yol açmışsa da ifade ettiğim gibi süratli ve etkin bir müdahale kazanın hemen akabinde gerçekleştirilmiştir. Tekrar hayatını kaybeten bütün kardeşlerimize rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum."
Bir gazetecinin, "Kaza ile ilgili gözaltı işlemi olup olmadığı" sorusu üzerine Akdağ, savcılığın gerekli çalışmayı yaptığını bildirdi.
124 YARALI TEDAVİ ALTINDA
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise kazadan sonra 338 kişinin hastanelere getirildiğini, bunlardan 194'ünün ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildiğini belirtti. Bakan Demircan, halen 124 hastanın müşahede ve tedavi altında bulunduğunu söyledi.
SAATTE 32 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞMÜŞ
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasına ilişkin, "Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış.” dedi.
Arslan, Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan kriz masasında, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile düzenlediği basın toplantısında, adli ve idari soruşturmanın titizlikle sürdüğünü söyledi.
Eksiklikler varsa bunların ortaya çıkarılacağını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
"Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış. Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir. 8 Temmuz'da 10.40 itibarıyla 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş, diğer vagonlar menfezi geçmekle yan yatmışladır.”
Bakan Arslan, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da şifa diledi.
KURTARMA ÇALIŞMASINDA 1 ASKER YARALANDI
Kazanın ardından sürdürülen kurtarma çalışmaları sırasında düştüğü belirtilen bir asker de yaralandı. Yaralı asker Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne götürülürek tedavi altına alındı.
BAKANLARDAN ZİYARET

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Çorlu'da kaza sonrası yaralanan hastaları ziyaret etti.

ASKERİ HELİKOPTERLER YARALI TAŞIDI

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetlerince, yaralananların hastaneye sevklerini sağlamak için bölgeye askeri helikopterler gönderildi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İLK AÇIKLAMAYI TEKİRDAĞ VALİSİ CEYLAN YAPTI

Haberin Devamı

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, ilk açıklamasında tren kazasında çok sayıda yaralının olduğunu belirterek, "Arazi çamurlu, bölgeye araçlar giremiyor. Bölgeye paletli araçlar sevk ediyoruz. 6 yolcu vagonun devrildiği bilgisi var" dedi.

Ceylan ikinci açıklamasında ise "Yaralılarımızın büyük kısmını bölgeden tahliye ettik, ölüler var, şu an bir rakam veremiyorum. Aşırı yağışlardan kaynaklanan bir kaza olduğu yönünde bilgiler var. Bakanlık bu konuda kısa süre sonra bir açıklama yapacak." ifadesini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI : 10 ÖLÜ 73 YARALI

Acı haberi Sağlık Bakanlığı Müsteşarı verdi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, tren kazasında ilk belirlemelere göre, 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 73 kişinin de yaralandığını açıkladı. Gümüş yaptığı açıklamada, yaralıların havadan ve karadan İstanbul ve Tekirdağ'daki hastanelere sevkinin yapıldığını söyledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KAZA HAKKINDA BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin bazı vagonlarının raydan çıkması neticesinde yaşanan kaza hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaza haberinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ı telefonla aradı. Kaza hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, elim hadisede hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diledi.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım, tren kazasıyla ilgili Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan'dan bilgi aldı.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Edirne-Halkalı seferini yapan banliyö treninin Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması sonucu kaza meydana geldiği belirtildi.

Yaralılar ve hayatını kaybeden vatandaşların olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ise başsağlığı diliyoruz. Sayın Başbakanımız, kazanın ardından bölgeye giden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ile telefonla görüşerek olay hakkında bilgi aldı. Gelişmeler anbean takip edilmektedir."

İBRAHİM KALIN: TÜM BİRİMLER SEFERBER OLDU

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Tekirdağ'daki tren kazasıyla ilgili olarak, "Tahliye için ilgili tüm birimler seferber edildi" dedi.

BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Tekirdağ'da meydana gelen tren kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı. Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından, Tekirdağ'da yaşanan tren kazasına ilişkin paylaşımda bulundu. Bozdağ, tren kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diledi.

MAHİR ÜNAL'DAN MESAJ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Elim tren kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından, Tekirdağ'da yaşanan tren kazasına ilişkin paylaşımda bulunan Ünal, kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diledi.
TBMM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

TBMM Başkanlığı, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Uzunköprü-İstanbul seferini yapmakta olan yolcu treninin Çorluda bazı vagonlarının raydan çıkması neticesinde yaşanan kaza dolayısıyla, geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz, Elim kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Yaralananlara da acil şifalar temenni ediyorum dedi.
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NDAN KAZANIN NEDENİYLE İLGİLİ İLK TESPİT
Ulaştırma Bakanlığı tren kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması dolayısıyla meydana geldiği tespit edildi." ifadelerine yer verildi.

KAZADAN ÖNCE ÇOK YAĞIŞ VARDI

Görgüz tanıkları da kazadan önce bölgede çok yağış oluğunu dile getirdi. CNN TÜRK muhabirine açıklama yapan görgü tanığı kazadan önce 1 - 1,5 saat boyunca çok şiddetli yağış yaşandığını söyledi. Bazı görgü tanıkları da orada bulunan derenin taştığı ifade etti. Öte yandan Meteoroloji tarafından yapılan değerlendirmelere göre Tekirdağ'ın iç kesimlerinde bugün sağanak yağış bekleniyordu.

KRİZ MERKEZİ KURULDU

TCDD: Kriz merkezi kuruldu.

TÜRK KIZILAYI'NDAN KAN SEVKİYATI

Türk Kızılayı tarafından, Tekirdağ'daki tren kazasında yaralananlar için bölgeye ilk etapta 304 ünite kan gönderildiği ve ihtiyaçları karşılamak üzere tedbirler alındığı belirtildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki tren kazası sonrasında, bölgeye ilk etapta 304 ünite kan sevkıyatı yapıldığı, Türk Kızılay'ı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğünce ihtiyaçları karşılamak üzere tüm tedbirlerin alındığı ifade edildi. Kızılay daha sonra da kan ihtiyacının tamamen karşılandığını açıklayarak vatandaşların hastanelere gitmemesi için duyuru yaptı.

YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

RTÜK, Başbakanlık yazısı ile Tekirdağ'da meydana gelen tren kazasıyla ilgili alınan geçici yayın yasağının kaldırıldığını bildirdi.

AB'DEN TAZİYE MESAJI
Tekirdağ’da meydana gelen tren kazası ile ilgili AB Türkiye Delegasyonu adına Büyükelçi Christian Berger bir mesaj yayınladı: Mesajda,“Trajik tren kazası bizleri derinden üzdü; tüm Türkiye’ye ve yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verildi.
KKTC'DEN TAZİYE MESAJI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanlığı tarafından Tekirdağ'daki tren kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaslı ailelerine başsağlığı dileğinde bulunuldu.
Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında meydana gelen tren kazasının Kıbrıs Türk halkını derinden üzdüğü belirtilerek, "Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaslı ailelerine başsağlığı dileriz. Kazada yaralananlara da acil şifalar dileriz." ifadesi kullanıldı.