Gazete Vatan Logo

Soğuyoruz!

Yükselen faizler nedeniyle şirketler ve vatandaş kredide frene bastı. Merkez Bankası, son çeyrekte de kredi talebinin azalacağını bildirdi

Soğuyoruz!

Hızla yükselişe geçen faiz oranları şirketlerin ve bireysel müşterilerin kredi taleplerini frenledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) raporuna göre, işletmelerin kredi talebi yılın üçüncü çeyreğinde genel olarak daraldı. Bireysel kredilerde talebin bir önceki döneme oranla da hızlanarak azaldığı belirtildi.

Döviz kredisi sert düştü

Raporda, “Özellikle yabancı para cinsinden açılan kredi, büyük işletmelere verilen kredi ve kısa vadeli kredi taleplerinde güçlü bir azalış görüldü” ifadesine yer verildi. Özellikle yabancı para cinsinden açılan kredi, büyük işletmelere verilen kredi ve kısa vadeli kredi talebinde güçlü azalış görüldüğü vurgulandı.

Raporda, şu ifadeler yer aldı: “Yılın dördüncü çeyreğine ilişkin işletmelere verilen kredi talebi beklentileri; yabancı para cinsinden açılan kredi talebindeki azalışın zayıflayarak devam edeceği, diğer kredi türlerine ilişkin taleplerin artacağı yönünde. Tüm bireysel kredi türlerinde beklentiler, kredi talebindeki azalışın devam edeceğini gösteriyor.”

Haberin Devamı

Bankalar şartları sıkılaştırdı

Bankaların tüm kredilerde standartları sıkılaştırdığı belirtilen TCMB raporunda, “2018 yılının dördüncü çeyreği için beklentiler işletmelere verilen kredilerde standartların sıkılaşmaya devam edeceği, tüm bireysel kredi türlerinde standartların aynı kalacağı yönünde” denildi. Bankaların fon sağlama imkanlarına ilişkin değerlendirmede, iç ve dış fonlama koşullarında sıkılaşmanın güçlenerek sürdüğünün altı çizildi. Rapora göre dördüncü çeyrek beklentisi de söz konusu eğilimin sürmesi yönünde.