Gazete Vatan Logo

Sızıntının kaynağı belli değil!

İzmir Foça’da denize yayılan petrolün 2,5 kilometrelik sahil şeridini etkilediği belirtildi. Denizdeki kirliliğin kontrol altına alındığı ancak, sızıntının kaynağının belirlenemediği öğrenildi

Sızıntının kaynağı belli değil!

İzmir’in Foça ilçesinde Gencelli ve Cumhuriyet mahalleleri bölgesinde, perşembe akşamı denizde kaynağı belirlenemeyen petrol sızıntısı meydana geldi. Yaklaşık 2,5 kilometrelik sahil şeridi sızıntı nedeniyle petrolle kaplandı, siyaha büründü. Kirliliğin daha da yayılmaması, petrolün dağılmaması için bölgede bariyerlerle önlem alındı. Sadece petrolü emen pedler denizin yüzeyine bırakıldı. Bölgedeki temizleme çalışmalarına, özel firma görevlileri tarafından devam ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, “Kirliliğin yoğun olduğu 2 bölüm, bariyerlerle çevrildi. Kaba temizliğin 1-2 gün içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Şu anda kirliliğin kontrol altına alındığını söyleyebiliriz” dedi. Sızıntı kaynağını belirleme çalışmalarının ise devam ettiğini vurgulayan Dökmeci, “Kaynak konusunda verebileceğimiz net bilgi yok. Tespite ilişkin gerekli numuneler alındıktan sonra netleşecek. Bölgede seyir halinde olan gemilerden de batmış gemilerden de kaynaklanması bir ihtimal. Biraz daha zayıf bir ihtimal kıyı kaynaklı olması” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kontrol altına alındı’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum olayla ilgili olarak “80 kişi sahada çalışıyor. Denizde kirliliğin giderilmesi için de çalışmalar hızlı bir şekilde ekiplerimizce sürdürülüyor. Kirliğin kaynağına ilişkin de çalışmalar yapılacak ve gerekli cezai yaptırım da kimin tarafından yapıldıysa tespit edilerek uygulanacak” dedi.

Denize girilemiyor

Kirliliğin yaşandığı 2,5 kilometrelik sahil şeridinde denize girilmiyor. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci “Açık denizdeki kontrolleri sürdürüyoruz. Numuneler alacağız, bunlar üzerindeki incelemelerden sonra da bölgede denize girilip girilmeyeceği konusunda açıklama yapabileceğiz” dedi.