Gazete Vatan Logo

Şirket ortakları artık temettü avansı alabilecek

Avans kâr payı dağıtımı bireyler ve devlet için önemli bir yenilik olarak hayata geçti


Hem bireyler hem de devlet için çok önemli bir yenilik olan avans kâr payı dağıtımı yasalaştı. Ana sözleşmelerini yenileyen şirketler ortaklarına temettü avansı dağıtabilecek. Dağıtılabilir kârın yarısına kadar temettü avansı verilecek

Bu yenilik; hem devletin daha erken vergi toplamasını sağlayacak, hem de kurum ortaklarının daha önceden elde edilen karları kullanmasını sağlayacak. Bu sistemden yararlanmak isteyen şirketlerin, şirket ana sözleşmelerinde ivedilikle düzenleme yapmaları gerekiyor.

Sistem nasıl işliyor?

Kurumlar Vergisi mükellefleri, geçici vergi dönemleri itibarıyla doğan ticari kârları üzerinden avans kâr payı dağıtabilecek. Mükelleflerce dağıtılabilecek avans kâr payı, geçici vergi dönemleri itibarıyla hazırlanan mali tablolarında yer alan kârlardan, bir hesap dönemi içinde dağıtılabilecek toplam avans kâr payı da bir önceki yıla ait dönem kârının, kanunlara ve esas sözleşmeye göre ayrılmak zorunda olan yedek akçeler, vergi ve mali karşılıklar ile varsa geçmiş yıl zararlarının tamamı düşüldükten sonra kalannın yarısını geçemeyecek.

Aynı hesap dönemi içinde birden fazla avans kâr payı ödemesi yapılması durumunda, sonraki geçici vergi dönemlerinde ödenecek avans kâr payı hesaplanırken önceki dönemlerde ödenen avans kâr payları indirilecektir.

Yarısını geçemez

Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerinde dağıtılabilecek avans kâr payı ise devam eden işlerin gerçekleşen maliyet ve hak edişleri arasındaki müspet farktan, kesinti suretiyle ödenen vergiler indirildikten ve varsa geçmiş yıl zararlarının tamamı ile kanunlara ve esas sözleşmeye göre ayrılmak zorunda olan yedek akçeler düşüldükten sonra kalan kısmın yarısını geçemeyecektir.

Avans kâr payı dağıtmak isteyen kurumların ana sözleşmelerinde avans kâr payı dağıtımı ile zarar doğması veya yıllık kârın dağıtılan avans kâr payını karşılamaması halinde avansın geri çağrılmasına ilişkin hüküm bulunması; genel kurul kararıyla da ilgili yılla sınırlı olmak üzere yönetim kuruluna yetki verilmesi zorunludur.

A.Ş’lerde yönetim kuruluna avans kâr payı dağıtımı için genel kurul tarafından yetki verildiği takdirde, yönetim kurulu (Limited şirketlerde ortaklar kurulu) tarafından ilgili geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verileceği tarihe kadar avans kâr payı dağıtımı hakkında karar alınması gerekmektedir.

Avans kâr payı dağıtımı yapılması halinde, dağıtılan kâr payları üzerinden elde edenin hukuki niteliğine göre vergi kesintisi yapılacaktır. Kesilen vergiler, avans kâr payı dağıtımının yapıldığı aya ait muhtasar beyanname ile beyan edilecektir. Avans kâr payı dağıtımında kurum ortakları açısından elde etme, kurumun yıllık safi kazancının kesinleşip, nakden veya hesaben dağıtıldığı tarihte gerçekleşecektir.

Bu süre, ilgili hesap dönemine ilişkin beyannamenin verildiği hesap döneminin sonunu geçemeyecektir.


Zarar halinde geriye çağırma yapılacak

Kurumlar vergisi beyannamesinde ya da birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerinin bitiminde, zarar doğması veya safi kazancın avans olarak dağıtımı yapılan kârdan düşük olması halinde, avans kâr payı dağıtmış olan kurumların, dağıtımını yaptıkları kâr payının kazançla karşılanamayan kısmını izleyen hesap döneminde kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresinin sonuna kadar geriye çağırmaları gerekmektedir.

Geri çağrılan avans kâr payları üzerinden şirket tarafından kesinti suretiyle ödenmiş olan vergiler, bu işlemin yapıldığı vergilendirme döneminde ilgili Genel Tebliğe göre mahsup veya iade edilecektir.


Kıdemi 10 yılı geçen gazeteciye 6 hafta izin

BasIn İş Kanunu’nda yıllık ücretli izin süreleri günlük gazetede çalışanla, günlük olmayan gazetede çalışanlar için ayrı ayrı düzenlemiştir. Günlük bir gazetede çalışan gazeteciye orada en az bir yıl çalışmış olması kaydıyla yılda dört haftalık yıllık ücretli izin verilir. Meslekteki kıdemi on yıldan fazla olanlar için izin süresi altı haftadır. Gazetecinin kıdemi aynı gazetede geçen hizmet süresine göre değil, gazetecilik mesleğinde geçen hizmet süresine göre hesaplanır.

Günlük olmayan gazetelerde çalışan gazetecilere ise her altı aylık çalışma devresi için iki hafta ücretli izin verilir. Burada artık günlük olmayan gazetede en az bir yıllık çalışmış olması şartı aranmayacaktır. Yıllık izin hakkından feragat edilemez. Yıllık iznini kullanan gazeteciye bu süreye karşılık gelen yıllık izin ücreti peşin ödenecektir.


Ticaret lisesi stajyerliği sigorta başlangıcı olmaz


SORU: 01.11.1969 doğumluyum. Ticaret lisesi stajyeri olarak SSK giriş tarihim 14.10.1987. Prim ödeme başlangıç tarihim 10.10.1990 ve prim günüm 5350 gün. 01.01.2007’den itibaren de isteğe bağlı ödüyorum. Sigorta başlangıcı hangi tarih kabul edilir?

* Birsen ÖMÜR

CEVAP: Ticaret lisesi stajyerliği sigorta başlangıç tarihi olarak değerlendirilmez. Normal sigortalı olarak çalışmaya başladığınız 10.10.1990 tarihi sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınacaktır. Bu durumda 47 yaşını ve 5450 prim gün sayısını tamamlamak koşuluyla 01.11.2016 tarihinden sonra SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı