Gazete Vatan Logo

Sipariş listesi oluştu

Çocuktan kısılmadı, 1.200 TL’lik Starwars gemisi 1 haftada tükendi

Tüketiciler krizde sınırlı paralarını çocuklarına harcamayı tercih edince Türkiye’de Lego’nun satışları dünya ortalamasını bile ikiye katlayarak yüzde 48 arttı. Bin 200 TL’lik fiyatıyla dikkat çeken Starwars gemisi İstinyePark’taki raflarda 1 haftada tükenirken talepleri karşılamak için sipariş listesi oluştu.

Krizde satışı azalır diyenlere inat, sınırlı parası olan tüketici ’abur cubur’ yerine parasını çocukların yaratıcılığını artıran ve el becerilerini geliştiren oyuncaklara harcayınca Danimarkalı Lego’nun satışları 2009’da Türkiye’de yüzde 48 arttı. Türkiye pazarındaki artış yüzde 23 olan dünya ortalamasını bile geçerken bu artışla ilk 10’a girdik. Lego’nun Türkiye’deki dağıtım ve pazarlamasını üstlenen Adore Oyuncak ve Eğitim Araçları Yönetim Kurulu Başkanı Esin Yürür, Türk tüketicilerin ilgisine yönelik bir örnek de vererek, “Fiyatı 1.200 TL düzeyinde olan Starwars gemisinden İstinyePark’a 12 tane getirdik, 1 haftada sattık. Şimdi istek listesi oluştu onları karşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Erkeğe pahalı kıza ucuz oyuncak

Türkiye’de 2008’de 100 bin, 2009’da ise 150 bin Lego sattıklarına dikkat çeken Yürür, “Krizde ilk önce erkekler, daha sonra kadınlar, en son olarak da çocukların harcamaları kısılıyor. Dolayısıyla krizden ilk çıkan sektör de oyuncak oldu” dedi.

Oyuncak pazarında en büyük alıcının erkek çocukları olduğunu aktaran Yürür, “Erkeklere daha pahalı, kızlara ise ucuz oyuncak alıyorlar. Erkek çocuğa 1.200 TL’lik gemi almaktan çekinmiyorlar ama kızlar için sattığımız en pahalı oyuncağın fiyatı 300 TL’yi geçmiyor. En bilinçli ve varlıklı ailelerde bile erkek çocuklar için yapılan oyuncak harcamasından kaçınmıyorlar” açıklamasını yaptı.

Taklitte ilk 10’dayız, Ben 10 bile eşek sırtında geliyor

Türkiye’deki oyuncak pazarının büyüklüğü 250 milyon dolara ulaşırken pazarın yüzde 75’ini markasız ürünler oluşturuyor. Türkiye aynı zamanda sahte oyuncakta da ilk 10’da. Bugünlerde en çok dünyayı kasıp kavuran ’Ben 10’ taklit edilirken bu ürünler Türkiye’ye sınırdan ’eşek sırtında’ sokuluyor. Esin Yürür, özellikle film karakterlerinde filmin yeni versiyonu çıkmadan taklit oyuncağının çıktığına dikkat çekerek, “Buna biz bile hayret ediyoruz. Daha biz Ben 10’in yeni versiyonunu piyasaya çıkarmadan köy kahvesinde gördüm” dedi.

Evde oturanlar arttı aile oyunları tercih edildi

Oyuncak pazarında Lego’nun dışında çocuk ve yetişkin puzzle’ları, çocuk ve aile oyunları alanında Ravensburger’le faaliyet gösteren Adore, Power Rangers, Pokemon, Tamagotchi ve Ben 10 serilerini çocuklarla buluşturan Bandai’nin de Türkiye distribütörü. Hem 2009’da hem de 2010’da Power Rangers ile Ben 10’in piyasanın büyümesi için tetikleyici olduğuna dikkat çeken Esin Yürür, 2009’da insanların daha çok evde oturması nedeniyle ’kutu’lu aile oyunlarında artış yaşandığını da ifade etti.

- Türkiye’de kişi başına oyuncak harcaması 13-14 dolar düzeyinde. Bu rakam ABD’de 150, Avrupa’da ise 100 dolar.

Deva 60 milyon TL’lik üretim tesisi kuracak

Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Philipp Haas, gelecek 3 yıl içinde Türkiye’de yeni bir onkoloji ilaç üretim tesisi kurmayı ve bu projeye 60 milyon liralık yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi. 2009 yılında net satışlarını yüzde 53 oranında artırarak 333 milyon liraya ulaştırdıklarını açıklayan Haas, 2009’da son çeyreğe kadar çok iyi sonuçlar aldıklarını ancak dördüncü çeyrekte ilaçlarla ilgili çıkan kararnameden sektörün çok etkilendiğini belirtti.

Haas, Deva Holding olarak, beşeri ilaçların fiyatlanmasında yeni uygulama ile satışlarda yaşanan değersel daralmayı, artan kapasitesi ve kutu bazında satışlarındaki büyüme ile dengelemeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Haas, hedeflerinin alternatifi olmayan alanlarda geliştirecekleri ürünleri yüzde 50 düşük fiyatlarla sunmak olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı