Gazete Vatan Logo

Sınırın iki yüzü!

Sınırın iki yüzü!

Bir yanda Suriyeli Kürtler... IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınanların sayısı dün 140 bine yaklaştı. Kobani düşerse 400 bin kişi daha gelecek. Diğer yandan HDP’nin çağrısıyla sınıra gelen gençler. Kobani’ye giderek IŞİD’le savaşmak istiyorlar. İki gündür sınırı kapatan güvenlik güçleriyle çatışıyorlar...

2 günde 100 bin mülteci!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, IŞİD teröründen kaçan, Türkiye’ye sınır olan Suriye’nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden iki gün içinde 100 bini aşkın kişinin Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden Türkiye’ye giriş yaptığını açıkladı.

Suriye’den Türkiye’ye kaçan göçmenlerin şimdiye kadar görülmemiş bir biçimde arttığını belirten Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, “Son üç buçuk yıldır iki günde 100 bin kişinin sınıra akın edip Türkiye’ye girdiğine tanık olmamıştık” dedi. İnsani yardım görevlilerinin, Cuma ile Cumartesi arası 70 bin Suriyelinin Türkiye’ye geçtiğini saydıklarını belirten Batchelor, ’Ama herkesin sayılıp kaydedilemedi. Yüz bini çoktan aşmış olabilir” diye konuştu.
‘Türkiye’yi takdir ediyoruz’
Batchelor, dünyaya mülteciler konusunda Türkiye’ye yardımcı olmaları çağrısında da bulundu: “Türkiye’ye sığınanlar, sadece Türkiye’nin sorumluluğunda değil. Bu, uluslararası kamuoyunun sorumluluğu. Buradaki asıl soru, uluslararası kamuoyunun Türkiye’ye destek vermek için ne yapacağı. Şu anda böyle bir desteğe öncekinden çok daha fazla ihtiyaç var. Bütün ülkeler yapılan yardımları artırmalı. Geçen yıl talep edilen yardımın yüzde 37’si, bu yıl da eylül ayına gelinmesine rağmen talep edilen yardımın sadece yüzde 21’i toplandı. Türkiye’nin mültecilere için uyguladığı ‘açık kapı’ politikasını takdir ediyoruz.”
‘Yoğun göç dalgası’
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da sınırdan Türkiye’ye girenlerin sayısının 130 bini aştığını söyledi: “Yoğun, yüz binlerle ifade edilecek bir göç dalgası muhtemeldir. Bu muhtemel dalgaya karşı hazırlıklı olduğumuzu ifade etmek isterim. Herkesin bunu bilmesi lazım. Hiç kimse Suriye’den, Kobani’den gelen Kürt kardeşlerimiz üzerinden siyasi bir şov yapmaya kalkmasın. Hiç kimse oradaki yardım faaliyetlerini zorlaştıracak herhangi bir eylemlilik içerisinde olmasın.”
Taş, biber gazı ve hortum...
Kobani’den kaçan Suriyelilerin Türkiye’ye girişi sürerken sınır bölgesinde olaylar devam ediyor. Suruç’un Mürşitpınar Köyü yakınlarında toplanan ve destek için sınırı aşarak Kobani’ye gitme isteklerine olumsuz yanıt veren güvenlik güçlerine taş atan kalabalığa polis ve asker biber gazlarıyla müdahale etti. Gerginlik sırasında park halindeki bir araç ise ateşe verildi. Müdahale devam ederken, güvenlik güçleri zırhlı araçlardan uyarı anonsları yaptı ve kalabalık arasında bulunan HDP’li milletvekillerinin grubu sınırdan uzaklaştırmasını istedi. Olaylar devam ederken aniden çıkan hortum ve kum fırtınası ise panik yarattı.
Kışanak’la askerin tartışması
Bu arada Suruç’a giden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile askerler arasında gerginlik yaşandı. Askeri taş yağmuruna tutanlara yapılan müdahaleye tepki gösteren Kışanak, askerle konuşurken “Senin devletin bana söz verdi” dedi. Asker de buna karşılık, ‘’Burası benim devletimse, benim toprağımsa çıkın dışarı” dedi. Askerin bu sözleri üzerine bir hayli sinirlendiği gözlenen Kışanak “Ne toprağı? Burası senin babanın toprağı değil. Sen nasıl böyle konuşuyorsun?” karşılığını verdi.
‘Mehmetçik’ten Allah razı olsun’
Türkiye’ye geçmek için sınır hattında bekleyen savaş mağdurları, Mehmetçiğin verdiği su ve gıdalarla ayakta durabildi. İzin verilmesi üzerine dikenli telleri aşarak geçen sığınmacılar burada da yine güvenlik güçlerinin desteğiyle özgürlüğe adım attı. Zaman zaman sığınmacıların eşyalarını taşıyan askerler, yorgunluktan yürüyemeyen Suriyeli kadınların çocuklarını taşıdı. Gece gündüz demeden sınırda sığınmacılara yardım elini uzatan askerler, Suriyelilerin takdirin topluyor. Suriyeliler askerlere “Allah razı olsun” demekten geri kalmıyor.
Genelkurmay’dan fotoğraflı kanıt
Genelkurmay Başkanlığı bu fotoğrafları, internet sitesinden paylaşıldı. Genelkurmay kaynaklarından edinilen bilgilere göre paylaşılan fotoğraflar, askerler tarafından çekilen binlerce fotoğraf içinden seçildi. Bu fotoğrafların paylaşılmasının ise iki nedeni bulunuyor. Birincisi özellikle sosyal medyada askerlerin sınırı geçen Suriyelilere yardım etmediği iddiası. İkincisi de bazı kişilerin ise Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışması ve görev yapan güvenlik güçlerine taşlarla saldırması. Hatta bu saldırılarda 20 kadar asker de yaralandı. Genelkurmay yetkililerine bu durumu sorduğumuzda ise “Kara Kuvvetliği Komutanlığı tarafından sınırların korunması için her türlü özveri yapılıyor ve yasa dışı geçişlere izin verilmiyor” cevabı verildi.
ŞANLIURFA VALİSİ: Sığınmacıları iki noktadan alıyoruz
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, IŞİD’in saldırdığı Kobani ve çevresindeki köylerden başlayan göçün sürdüğünü belirterek, geçişlerin artık düzenli ve kontrollü şekilde yapıldığını kaydetti. IŞİD’in Türkiye sınırı açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade eden Vali Küçük, “Şu an için sınırlarımızda endişe edecek bir durum yok. Birliklerimiz tankı, topuyla sınırda 24 saat görev yapıyor. Göç dalgasının başladığı ilk gün 11 ayrı noktadan geçişler oldu. Şu anda 2 noktadan sığınmacılar kontrollü şekilde alınıyor.”

Haberin Devamı