Gazete Vatan Logo

Sınırda çocuk felci salgını!

Türkiye ve Avrupa’ya yayılmasından korkuluyor

İç savaş yüzünden aşı takibinin azaldığı Suriye’de çocuk felci vakaları görüldü. Dünyaca ünlü Tıp dergisiThe Lancet”de yayımlanan araştırma sonuçları, bulaşıcı hastalık olan çocuk felci salgınıyla karşı karşıya olduğumuzu ortaya koydu. Alman enfeksiyon hastalıkları uzmanları Martin Eichner ve Stefan Brockmann, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), iç savaşta aşı takibinin azaldığı Suriye’de, en az 10 çocuk felci vakasının bulunduğunu doğruladığını belirtti. Suriyelilerin komşu ülkelere toplu halde göç etmesiyle Avrupa’da riskin arttığını belirten uzmanlar, Avrupa’da özellikle, aşı takibinin az olduğu Bosna Hersek, Ukrayna ve Avusturya için uyarıda bulundu.

Göç riski artırıyor

Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin önerdiği gibi sadece sığınmacılara aşı yapılmasının yeterli olmayabileceğini vurgulayan uzmanlar, daha kapsamlı önlemler alınması gerektiğine dikkati çekti.

İngiliz uzman Benjamin Neuman da Suriye’de kullanılan aşı türü nedeniyle salgının Avrupa’yı tehdit ettiğini ifade etti. Bu aşının daha az koruma sağladığını belirten Neuman, İngiltere’de virüse maruz kaldığında çok az çocuğun hastalığa yakalanma riski bulunduğunu ancak virüs tamamen ortadan kalkana dek çocukların aşılanmasına devam etmek gerektiğini vurguladı.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Türkiye’de 10 yıldır yok


-MedIcal Park Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İpek Akman: “Çocuk felci virüsü en çok 1900’lü yıllarda görüldü, 1950’de ise aşısı üretildi. Türkiye’de son 10 yıldır bu virüs görülmüyor. Poliomyelit (çocuk felci) hastalığı, ılıman iklimlerde yaz ve sonbahar döneminde enfeksiyona yol açar. Kuluçka dönemi 4 haftadır. Bacak baş ve boyun bölgesini etkiler. İlk bulgular üst solunum yollarında başlar, insandan insana bulaşır, dışkıyla atılır.”

Haberin Devamı