Gazete Vatan Logo

Sinagogda aynı heyecan

Onarılan Edirne Büyük Sinagog, 41 yıl sonra yeniden düğün merasimine ev sahipliği yapacak. Yıllar önce Mitrani çiftinin evlendiği sinagogda bu kez kızları Güneş Mitrani dünya evine girecek

Sinagogda aynı heyecan

Edirne’de 1492’de Osmanlıya sığınan Museviler için yapılan Büyük Sinagog, 1983’te çeşitli nedenlerle yıkılmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan Avrupa’nın en büyük, dünyanın 3’üncü büyük sinagogunda 41 yıl aranın ardından düğün yapılacak. Tarihi sinagogda 1975 yılında eşi Sara ile 67 yaşındaki Edirneli işadamı Rifat Mitrani evlenmişti. Bu kez Mitrani çiftinin küçük kızGüneş Mitrani(30) ile İstanbul Musevi cemaatinden, Anita ve Selim Esentürk’ün oğulları Harun Erentürk(34) dünya evine girecek.

41 yıl sonra

Edirne’de doğup büyüdüğü mahallesinde bulunan sinagogda, kendisi gibi kızının da 41 yıl sonra aynı yerde evleneceğini söyleyen Mitrani, “Böyle bir eserde kızımın da düğününü yapmak istedim. Tabii büyüklerimiz de istedi. 29 Mayıs Pazar günü burada hem Musevilerin imam nikahı hem de belediye nikahı olacak. Kızım evleniyor. Bu eserin ayağa kalkması, bu nikahın burada yapılması benim için çok heyecan verici” dedi.