Gazete Vatan Logo

Silivri'de bugün

Silivri'de bugün

SALONDA SLOGANLAR ATILDI

Ergenekon’da karar duruşması için sanıklar salona alındı. İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay’ın da aralarında bulunduğu sanıklar, izleyici bölümünde bulunan milletvekillerinin alkışları arasında salona girdi. Tutuklu sanık Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Türk bayrağı açtı. Salona giren Balbay, "Biz kendimizi halkın adaletine teslim ediyoruz. Sıcak bir sonbahar geliyor. Herkes hazırlansın, bizi halktan koparamayacaklar" diye seslendi.

Bu sırada salondan, "Her yer Silivri. Her yer taarruz" sloganları atıldı.
Silivride bugün
DURUŞMA BAŞLADI

Mahkeme heyetinin de salona gelmesiyle Ergenekon'un karar duruşması başladı.

KARAR OKUNUYOR

Beş senedir sürmekte olan Ergenekon davasında karar okunmaya başlandı...

MAHKEME DIŞINDA GAZLI MÜDAHALE

Silivri'de toplanan vatandaşlara polis biber gazı ile müdahaleye başladı. Müdahaleler sırasında tarlaların belli bölümlerinin tutuştuğu dikkat çekti.



SİLİVRİ'DE BUGÜN BUNLAR YAŞANIYOR

Silivri Cezaevi giriş yolunda toplanan bir grup polis araçlarının ceza evine girişi sırasında alkış ve slogan atarak protesto etti.
Silivride bugün

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Silivri Cezaevi’ne güvenlik önlemleri nedeniyle çevre illerden çok sayıda TOMA, panzer ve polis araçları geldi. Cezaevi giriş yolunda gelen sivil araçlar ise tek tek kontrol edilerek içeri alındı. Cezaevi önünde toplanan bir grup 'Kahrolsun faşizm’ 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ 'her yer Taksim,her yer direniş’ şeklinde slogan atıp hep birlikte onuncu yıl marşını okudular. Polis araçlarının cezaevine giriş yaptığı sırada ise grup alkışlarla protesto etti. Cezaevi çevresinde de Jandarma ekipleri güvenlik önlemi aldı.

Silivride bugün

Bu arada çatılarda keskin nişancıların görev yapıyor olması dikkatlerden kaçmadı.



VEKİLLER SALONA ALINDI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı üzerine izleyicilerin alınmayacağı bugünkü duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar, milletvekilleri ve basın mensupları katılıyor.
Silivride bugün

Yerleşkeye giriş yapılan noktada akşam saatlerinden itibaren önlem alan jandarma ekipleri, sarı basın kartı olmayan gazetecilerin de geçiş yapmasına izin vermedi. Duruşmayı izleyecek milletvekilleri, avukatlar, sanıklar ve basın mensupları kimlik kontrolünün ardından yerleşkeye alındı.

Silivride bugün

Güvenlik görevlileri, TEM karayolu Kınalı bağlantı yolunu bariyerlerle çift yönlü trafiğe kapatırken, duruşmayı izlemesine izin verilenler ve görevliler, yerleşkeye E-5 karayolu bağlantısından giriş yapabiliyor.



SİLİVRİ'DE HAREKETLİ DAKİKALAR

Ergenekon davasında karar duruşması öncesi Silivri Cezaevi önünde hareketli dakikalar yaşandı.

Cezaevinin karşısına daha önce kurulan çadırda kalan şahıs, uyarıları dikkate almayınca gözaltına alındı. Bu sırada çadırda bulunan diğer eylemciler slogan atmaya başlayınca gergin dakikalar yaşandı. Gerginlik kısa sürdü.

ASKERİ HELİKOPTER DEVRİYE GEZİYOR

67’si tutuklu 275 sanığın yargılandığı dava için mahkeme salonu önünde bekleyen tutuksuz sanıklar ve basın mensupları duruşma salonu binasına alındı. Duruşma salonu binasına girenler X-Ray cihazından geçiyor ve sinyal verenler detaylı şekilde arandı. X -Ray cihazının önünde kurulan kamera sistemiyle de binaya giriş yapanların görüntüsü alındı. Bu arada duruşma salonu binasına giren basın mensuplarının da sarı basın kartı bilgileri bilgisayardan kontrol edildi. Duruşma salonu binasına sarı basın kartı olmadığı için alınmayan basın mensupları ise bu durumu alkışlarla protesto etti. Duruşma salonu binası çevresinde de bir askeri helikopterin uçuş yaptığı gözlendi.

Silivride bugün

DURUŞMA SALONUNA VALİZLERİYLE GELDİLER

Duruşma salonunun önünde bazı tutuksuz sanıkların valizleriyle beklemesi dikkat çekti. Davanın tutuksuz sanıklarından Fatma Sibel Gürcihan ve Behiç Gürcihan çifti de valizleriyle duruşma salonu önünde bekledi. Mahkemenin hukuksuz davrandığını ileri süren Fatma Sibel Gürcihan, sanık yakınlarının içeri alınmamasını eleştirerek, tutuklama kararı çıkması ihtimaline karşı valizleriyle geldiklerini söyledi.

SİLİVRİ’YE GİDEMEYEN TGB’LİLER KADIKÖY’DE BEKLİYOR

Silivri’ye gitmeye çalıştıkları ancak polis tarafından engellendiğini iddia eden yaklaşık 500 kişilik grup Kadıköy’de toplandı.

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Anadolu yakası üyeleri sabah saatlerinde Silivri’ye gitmek istedi. Ancak otobüsleri polis tarafından durdurulunca yola çıkamadılar. Bulun üzerine yaklaşık 500 kişilik grup, Kadıköy’de yürüyüş yaptı. Açıklama yapan TGB Bursa İl Başkanı Mustafa Kaloğlu, "Otobüslerimizi ayarlamıştık ama otobüslerimiz polis tarafından iptal edildi. Otobüsümüz yok ama karalılığımız devam ediyor, ne yapıp ne edip Silivri’ye ulaşacağız. Yeni otobüsler ayarlamaya çalışıyoruz. Olmadı metrobüse binip Avcılar’a gidip oradan otobüslerle Silivri’ye ulaşacağız" dedi.

Grup, Kadıköy’de beklemeye devam ediyor.

AVUKATLARLA JANDARMA ARASINDA GERGİNLİK

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde görülecek dava öncesi sabah saatlerinde Ankara Barosu’na üye bir grup avukat duruşma salonu önüne geldi. Bu sırada jandarmanın girişte beklemelerini istediği avukatlardan bazıları duruma tepki gösterdi. Kısa süreli tartışmanın ardından avukatlar beşerli gruplar halinde içeriye alındı.



OTOBÜSLER GELMEYE DEVAM EDİYOR

Duruşmayı izlemek istediklerini söyleyen yaklaşık 50 kişilik bir grup otobüslerle geldikleri Kınalı TEM gişelerinde beklemeye başladı. Ellerinde Türk bayraklarıyla bariyerin önüne kadar gelerek yolun açılmasını isteyen grup ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diye slogan attı. Grubun bariyerler önündeki bekleyişi sürüyor.

CHP’Lİ EMİNE ÜLKER TARHAN DA GEÇEMEDİ

Duruşma salonuna gidebilmek için makam aracıyla Kınalı TEM gişelerine kadar gelen CHP Ankara milletvekili Emine Ülker Tarhan da bariyerlerden geçiş yapamadı. Geldiği otomobille bariyerler önünde bir süre bekleyen Tarhan, daha sonra ayrıldı.

CHP’Lİ HAMZAÇEBİ’YE JANDARMA SERVİSİ

Ergenekon Davası karar duruşmasını izlemek için Kınalı TEM gişelerinden geçiş yapmak isteyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de beton bariyere engeline takıldı. Yolun kapatılması nedeniyle otomobille giriş yapamayan Akif Hamzaçebi, jandarma ekiplerinin servis aracıyla duruşma salonuna götürüldü. Buna tepki gösteren CHP’li Hamzaçebi, herkesin mahkeme salonuna girişlerinin engellendiğini belirterek şöyle dedi:

"Böylesi terörü, hak, hukuk engellemeyi, Türkiye Cumhuriyeti’nin çok partili hayatımızda ilk kez görüyoruz. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Sonucu önceden belirlenmiş olan bir kararı, mahkemeyi bugün izleyeceğiz. Silivri’de insan hakları, evrensel hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alınmıştır. Adil yargılama, masuniyet karinesi çiğnenmiştir. Anayasa’mıza, kanunlarımıza göre, hiç kimse hükmen sabit oluncaya kadar, mahkeme kararıyla kesinleşene kadar suçlu ilan edilemez. Ama Silivri’de yapılan mahkeme karar vermeden, tutuklu kişilerin suçluluğudur. Onlar suçlu ilan edilmiştir. 12 Eylül döneminin işkencelerinin o dönemin sert uygulamalarının yerini bugün, savcı iddianameleri almıştır."

"KARAR MİLLETTEN DÖNECEKTİR"

Ergenekon Davası’ndan bugün çıkacak kararın milletten döneceğini ifade eden Hamzaçebi sözlerini, şöyle sürdürdü:

"Bugün hangi karar verilirse verilsin yarın milletin vicdanından dönecektir. Bu kararı bugünkü yönetim mahkemeleriyle alabilir. Bu kararı tersine çevirecek, millet idaresi ortaya çıkacaktır. O günler yakındır. Mahkeme kanunlara aykırı bir şekilde sanık yakınlarının mahkemeyi izlemesini yasaklıyor. Duruşmalar herkese açıktır. Mahkeme kararı güya kendilerine göre bir izinle milletvekillerine izin verilmiş. Ama gördüğünüz gibi milletvekilleri de kendi araçlarıyla gidemiyor. Uygulama onların araçlarıyla mahkeme salonuna intikal şeklinde olacak. Onların aracıyla mahkeme salona intikal edeceğim."

Açıklamalarının ardından jandarmanın tahsis ettiği servis minibüsüne binen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, duruşma salonuna götürüldü.

GRUP JANDARMAYLA TARTIŞTI

Bu sırada bariyerlerin yanından geçiş yapmak isteyen bir grupta bulunanlar ile jandarma yetkilileri arasında kısa süreli tartışma oldu. TEM gişesini ellerindeki Türk bayraklarıyla geçmek isteyen gruba jandarma ekibi izin vermedi. Kısa süre tartışma ardından grupta bulunanlar, yeniden bariyerlerin arkasında geçti.

YARBAY’DAN ’BARİYER’ RİCASI

Ergenekon duruşmasını izlemek için Kınalı TEM gişelerine gelen yaklaşık 50 kişilik grup, bariyerlere vurarak içeri girmek isteyince, jandarma görevlisi Yarbay "Rica ediyoruz, sizi geriye alalım. Biz size gidin demiyoruz ama bariyerlere dokunmayınız" diye megafonla anons yaptı.

5 yıldır süren Ergenekon davasında karar verilmesi beklenen duruşma öncesi bariyerlerle kapatılan TEM Kınalı gişeleri zaman zaman otobüslerle gelen eylemcilerle jandarma arasında kısa süreli tartışmalara neden oldu. Atatürkçü Düşünce Derneği Kırklareli ve Balıkesir Şubesi üyesi yaklaşık 100 kişilik grup otobüslerle bariyerler önüne gelerek sloganlar attı. Bariyerlere vurarak açılmasını isteyen grup ile jandarma görevlisi Yarbay arasında tartışma yaşandı. Yarbay megafonla eylemcilere seslenerek sadece bariyerlere dokunmamalarını istedi ve şu anonsu yaptı:

"Sevgili vatandaşlarımız lütfen sakin olalım. Buradan ayrılmayın ama bariyerlere lütfen dokunmayın. Rica ediyoruz, sizi geriye alalım. Biz size gidin demiyoruz ama bariyerlere dokunmayınız."

Grup bir süre daha slogan attıktan sonra geldikleri otobüsle geri döndü. Bazı eylemcilerin bariyerler önündeki bekleyişi ise sürüyor.

Haberin Devamı