Gazete Vatan Logo

Şifresi çözüldü! Hürrem'in ayak oyunu...

İstanbul'un fethiyle başlayan Yeni Çağ boyunca İstanbul'da görev yapan Hırvat Antun Vrancic'in yazdığı mektuplar, şifreleri kırılarak kitap haline getirildi.

Şifresi çözüldü! Hürrem'in ayak oyunu...

Diplomat, başpiskopos, yazar ve gezgin Vrancic’in Latince yazdığı 800’e yakın mektup, iş insanı Oğuz Aydemir’in girişimleriyle Budapeşte’de ki Szechenyi Milli Kütüphanesi’nden alınarak İngilizce ve Hırvatça’ya çevrildi. Vrancic’i şaşırtan olaylardan biri, Osmanlı veziri Kara Ahmed Paşa’nın 1555 yılında Hürrem Sultan'ın emriyle idam edilmesi...

En Güçlü dönemini yaşayan Osmanlı İmparatorluğu'yla batı dünyasının iyi ilişki kurması için görevlendirilen Vrancic, Kanuni Sultan Süleyman'la barış antlaşmasının imzalanmasını sağladı.

Birkaç yıl sonra 1. Ferdinand’ın oğlu II. Maximilian tarafından II. Selim’e diplomat olarak gönderilen Vrancic, Osmanlı Sadrazamı Sokollu Mehmed Paşa ile barış antlaşmasının imzalanmasını da sağladı. 450 yıl önce yazılan mektuplar, Macaristan'ın Budapeşte'deki Szechenyi Milli Kütüphanesi'nde bulundu.

Mektuplar, İngilizce ve Hırvatçaya çevrildi.

Binin üzerindeki mektuptan, sadece Osmanlı'yı ilgilendiren 800'ü tarihe kazandırıldı.

Vrancic, I. Ferdinand tarafından 1553 yılında İstanbul'a geldi.

Haberin Devamı

'Hürrem'in ayak oyunu'

Vrancic’in İstanbul günlerinde Osmanlı vezir-i azamı Kara Ahmed Paşa, 1555 yılında Hürrem Sultan'ın emriyle idam edilmişti. Rüstem Paşa’nın vezir olmasını ilginç bulan Vrancic, Ferdinand'a yazdığı bilgi mektuplarında bu olaydan bahsetmişti. Bu mektubun ardından Ferdinand, Rüstem Paşa'ya hediyeler gönderilmişti.

I. Ferdinand'ın oğlu II. Maximilian tarafından İstanbul'a diplomat olarak gönderilen Hırvat Antun Vrancic'in 450 yıl önce yazdığı mektupların şifreleri kırılarak, kitap haline getirildi