Gazete Vatan Logo

Siemens kokuyu aldı

Türkiye’nin 13 milyar euroluk şehir içi raylı toplu ulaşım aracı alımı hedefi, Siemens’i Gebze’de yatırıma yöneltti. Alman sanayi devi, 6.500 set tramvay veya metro tipi araç talebi karşısında 30 milyon euro yatırımla tramvay montaj fabrikası kuracak.

Siemens kokuyu aldı

Türkiye’de 150 yılı aşkın süredir faaliyette bulunan Siemens, yeni bir yatırım kararı aldı. Alman sanayi devi, yaklaşık 30 milyon euro yatırımla Kocaeli’nin Gebze ilçesinde tramvay montaj fabrikası kuracak. Fabrikada üretimin 2018’de başlaması planlanıyor. Alman şirketi yeni montaj fabrikası yatırımını, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın şehir içi raylı toplu ulaşım hedefleri doğrultusunda 2023 yılına kadar 6 bin 500 set tramvay veya metro tipi araç alınmasını öngördüklerini açıklamasından hemen sonra kamuoyuna duyurdu.

13 milyar euroluk alım

Bakan Işık, “Bir araç maliyeti yaklaşık 2 milyon euro olarak alınırsa, şehir içi raylı ulaşım araçları için 2023 yılına kadar yapılacak toplam yatırım tutarını, yaklaşık 13 milyar euro olarak hesaplıyoruz” dedi. Bu büyüklükte yatırım, Siemens’i Gebze’de montaj fabrikası kurmaya yöneltti. Durmazlar ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle üretilen ‘İpekböceği’ isimli tramvayda Siemens’in raylı sistemlere yönelik elektrik motoru ve teknolojik aksamları kullanılıyor.

Haberin Devamı

Raylı taşıtların hareket sistemi yerli geliştirilecek

Türkiye bir taraftan şehir içi raylı toplu ulaşım hedefleri ortaya koyarken, bir taraftan da ‘Milli Raylı Taşıt Sistemleri’ (MİLRT) geliştirmek için proje yürütüyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şehir içi raylı taşıtların cer ve kontrol sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesinin, Türkiye’ye büyük mesafe katettireceğini vurguladı. Geçen yıl başlatılan 1.7 milyon lira kaynaklı MİLTR Projesi kapsamında, şehir içi tramvay ve metro araçlarında kullanılmak üzere cer motoru (Lokomotifin hareketini sağlayan motor), cer kontrol ünitesi, tren kontrol ve yönetim sistemi geliştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Işık, “Projenin, araç üstü saha testleriyle birlikte Kasım 2016’da tamamlanmasını hedefliyoruz. Proje kapsamında geliştirilen cer sistemi, Bursaray Duewag Metro Aracı ve Bozankaya Tramvay aracı üzerinde uygulanacak” dedi.

Siemens hızlı tren seti Ankara Konya hattında çalışıyor

Siemens, TCDD’nin 7 adet çok yüksek hızlı tren ihalesini de kazanmıştı. Her biri 285 milyon euroya mal olan Siemens Velaro hızlı tren setinin ilki, Ankara-Konya hattında sefer gerçekleştiriyor. HT80001 nolu hızlı tren seti, Siemens’in Alman Demiryolları için ürettiği Velaro D modelinin elektrik ve sinyalizasyon sistemlerinin TCDD’nin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmiş hali. Bu set 320 km/s hız yapabiliyor ve 444 yolcu kapasiteli. Diğer 6 set ise yolcu kapasitesi 500’ü aşan Velaro TR modeli olacak. Almanya, İspanya, Çin, Rusya ile birlikte İngiltere-Fransa arasındaki Manş Denizi’nin altından geçen Eurostar hattında hizmet veren Velaro serisi trenlerin, 50 dereceden -50 dereceye kadar geniş bir sıcaklık aralığında çalışabiliyor.

Haberin Devamı