Gazete Vatan Logo

Şiddet kitaptan, çizgi filmden ayıklansın

Klinik psikolog, akademisyen, oyun terapisti Dr. Sevil Yavuz, çocuk kitaplarının psikologlar tarafından kontrol edilmesi için başlattığı imza kampanyasında 9 ayda 307 bin imza topladı.

Şiddet kitaptan, çizgi filmden ayıklansın

Türkiye’nin tanınan klinik psikolog, akademisyen, oyun terapisti Dr. Sevil Yavuz, çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyecek içeriklerin önüne geçilmesi ve önlem alınması için 9 ay önce internette ‘change.org.tr’ adresinde imza kampanyası başlattı. Çocuk kitaplarının psikologlar tarafından kontrol edilmesi için başlatılan imza kampanyasına ilgi büyük oldu.

Dr. Yavuz, çocukların her alanda istismar edildiğini ve ruh sağlığının tehlikeye atıldığını söyleyerek, “Bunların başında çizgi filmler, reklamlar, diziler, TV programları, bilgisayar oyunları, videolar, sosyal medya paylaşımları geliyor. Çocuklar, sürekli öfke, şiddet, cinsiyet ayrımcılığı ve cinsellik gibi içeriklere maruz kalıyor. Sürekli bu içeriklere maruz kalması, bir süre sonra çocukların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Her şeyi süslü sözlerle eleştirmekle, ya da ‘anne baba çocuğuna sahip çıksın’ demekle olmuyor. Bu çocuklar bizim. Evlatlarımızla ilgili her konu, titizlikle ele alınmalı. Yarın bu çocuklar büyüyüp suç işleyince her şey için çok geç kalınmış olacak. Toplumdaki şiddet oranı zaten ortada. Bir toplumda barışı ve huzuru getirmenin yolu çocuklara nefreti, öfkeyi, ayrımcılığı aşılamak yerine sevgiyi ve dostluğu aşılamaktır” dedi.

Haberin Devamı

Çocukları kurtaralım
Çizgi film kanallarının çoğunun şiddet içerikli olduğunu belirten Dr. Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: Yayınevleri ne yapıyor? Skandal bir kitap çıkınca özür diliyor, kitabı toplatıyor, bir sonraki skandala kadar aynen devam. O kitap fark edilip toplatılana kadar kaç milyon çocuğun psikolojisinin bozulduğunun önemi yok. Çizgi film kanalları ise tamamen kontrolden çıkmış durumda. Çoğu şiddet içerikli. Başka ülkelerin ne yaptığına karışamayız. Biz kendi çocuklarımızdan sorumluyuz ve onlara sahip çıkmalıyız. Ülkemizde ticari faaliyet gösteren hangi kurum varsa, yayınevi ya da çizgi film kanalı, ya da reklam veren marka, çocukların psikolojisine dikkat etmeli. Tek istediğimiz onların bu konulara dikkat etmesini onların inisiyatifine bırakmayalım, bunun için yasal bir düzenleme yapalım ki çocukların ruh sağlığını koruyalım.

Haberin Devamı