Gazete Vatan Logo

Sibel Can tipi kadınlar kilolarından nasıl kurtulur?

Türk kadınlarının geneli, kilo almaya daha meyilli olan “endomorf” vücut tipine sahip. Doğru diyet ve egzersiz ise kilolardan kurtarıyor...

Sibel Can tipi kadınlar kilolarından nasıl kurtulur?

Birçok insan Sibel Can gibi çok kısa sürede 10-15 kilo verip tekrar kısa sürede geri alıyor. Sibel Can gibi balık eti kadınlar kilo almaya çok daha meyilli. Sibel Can da 1-1.5 ay gibi kısa sürede 10-15 kilo verip kısa sürede tekrar alıyor. Türk kadınlarının geneli de armut ve elma tipinin karışımı olarak tanımlanan endomorf vücut tipine sahip. Peki endomorflar nasıl kilo vermeli?

OMEGA-3’TEN ZENGİN BESLENİN

- Kalça, basen bölgesinde toplanan kiloları vermek için uzmanlar omega-3 yağını öneriyor. Omega-3 yağı vücutta toplanmamaktadır, bu nedenle armut tipine sahip kişiler kilo verirken omega-3 açısından zengin somon, ringa, etli balık ağırlıklı beslenebilirler.

- Beslenme programı protein ve sebze-meyve ağırlıklı besinlerden oluşmalı. Haftanın en az 4-5 günü düzenli sebze tüketilmeli.

- Ara öğünlerde detoks etkili yeşil çay ve antioksidan besinler tercih edilebilir.

- Karbonhidrat alımını minimuma indirin.

- Selülitten kurtulmak için kafein asla tüketilmemeli.

- Salata tüketirken hazır satılan salata sosları kullanılmamalı, zeytinyağı, sirke tercih edilmelidir. Peynir tercihi az yağlı peynirlerden yana olmalı, ızgara ağırlıklı beslenilmeli.

Haberin Devamı

- Midenizi tok tutmak için su için ve sebze yiyin.

- Tuzlu fıstık gibi yağ yapıcı besinler basen ve kalça bölgelerinde yağlanmalara neden olur.

BESLENME VE DİYET UZMANI DİLARA KOÇAK

Bu yiyeceklerle yağlardan kurtulun

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, “endomorf” tipi bedene sahip kadınlarda yağ yakımını kolaylaştırmak için yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

YAĞ YAKIMINA YARDIMCI 4 BESİN

3 öğün yağsız yoğurt yiyin

Yapılan son çalışmalar, yoğurdun özellikle bel çevresindeki yağların yakımında ciddi katkısı olduğunu göstermekte. Günde üç öğün yağsız yoğurt yiyen bireyler, yoğurt tüketmeyenlere oranla daha fazla yağ yakıyor. Yoğurt yiyenlerin ayrıca, karın bölgelerinde daha fazla yağ yaktıkları ortaya çıktı. Aldığımız kalsiyum yağ yakımını hızlandırıyor. Ayran ve cacık olarak tercih edilebilir.

Kolesterolü azaltmak için...

Yabanmersini hem lezzetli hem de içindeki antioksidanlar ve faydalı bileşikler sayesinde yağ yakımını destekliyor. Yapılan son çalışmalar, yabanmersini tüketiminin kolesterolü azalttığını ve kan şekeri seviyesini kontrol altına aldığını gösteriyor. Şekersiz olarak kurutulmuşunu ya da tazesini yoğurt ile karıştırabilir veya yanında ceviz ile ara öğününüzde tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Günde 2-3 fincan yeşil çay

Bel çevresi yağlanmaya karşı etkilidir. Amerika Beslenme Dergisi’ne göre; yeşilçay, düzenli egzersizle birlikte kilo vermeye yardımcı oluyor. Araştırmacılar, yeşil çayın içerisindeki ateşinlerin, vücutta kalori yakımını artırıp, bel çevresindeki yağları azalttığını söylüyor. Günde 2-3 fincan içine çubuk tarçın ekleyerek içebilirsiniz.

Bulgur lif oranını artırır

Yüksek lifli besinleri tüketmek bel çevreniz üzerinde sihirli değnek etkisi yaratabilir. Araştırmalar çözülebilir lif tüketen bireylerin bel çevrelerinin tüketmeyenlere oranla daha ince olduğunu ortaya koydu. 2 küçük elma, 1 kase yeşil fasulye ve 1/2 kase baklagil ile 10 gram lif alımı sağlanabilir. Esmer pirinç veya bulgurla lif alımınızı artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

SPORTS INTERNATİONAL EĞİTMENİ SELİM KÜÇÜKARPACI

Kası da yağı da çoktur!

Türk kadınlarının birçoğu genetik olarak balık etli... Uzmanların endomorf olarak olarak tanımladığı bu kişiler geniş ve kalın bir vücuda sahip. Kemikleri ve belleri kalın, vücut yapıları yuvarlak. Genelde kaslılar. Çabuk kilo alıp zor veren bu vücut tipine sahip kadınların beslenme ve egzersiz konusunda yapması gerekenlerle ilgili Sports International eğitmeni Selim Küçükarpacı şunları anlatıyor: Kolay kas yapıp, çok kolay yağ kazanırlar ve çok zor yağ kaybederler. Vücut ağırlıklarının çoğunluğu ya vücutlarının ortasındadır ya da kalça ve kalça bölgesi merkezlidir. Hem armut hem de elma şeklinde bedene sahip olanlar endomorf olarak tanımlanıyor. Yapısal olarak, bir endomorfun bacakları ve kasları kısadır. Metabolizmaları yavaştır. Vücutları çok kolay yağlanır.

Cazibeli ve çekici görünme ayrıcalığı...

Yumuşak vücut hatları ve derin eğrileriyle bir cazibe yaratmak birçok endomorf kadına verilmiş bir ayrıcalık.

Haberin Devamı

Bir endomorfun endişe verici sağlık sorunlarını aşmasının ilk yolu “sağlıklı bir vücut ağırlığını” sürdürmektir. Yağ çoğunluğu vücudun merkezinde toplanır ve hastalık riski artar. Bu tehlike sağlıklı bir diyet ve egzersiz ile önlenebilir. Ayrıca eklemleri yaralanmaya son derece duyarlı olduğundan, yüksek tempolu spor veya aktiviteler, vücut ağırlığı taşıyan egzersizler onlara zararlı olabilir.

YÜZDE 30-40

Günlük karbonhidrat alımını yüzde %30-40’ı geçmemeli.

KARBONHİDRATI ÇOK DİKKATLİ KULLANMALILAR

Bu vücut tipine sahip olanların egzersiz programlarında kardiyoya ağırlık vermeleri hayli önemli. Kilo verme dönemlerinde kesinlikle diğer vücut tiplerine göre beslenmelerine daha fazla dikkat etmeliler. Çünkü bu vücut tipinde istediğini yiyerek ince kalmak mümkün olmuyor. Özellikle karbonhidratı çok kontrollü kullanmalılar, çünkü aşırı yağlanmayla karşılaşabilirler. Egzersiz öncesi ya da sonrası 20-25 dakika kardiyo gerekli. Yağ yakımını ağırlık idmanlarında devam ettirmeleri asıl amaçları olmalı. Belli bir süre ısındıktan sonra tüm kas gruplarını çalıştıracak egzersizler seçilmeli. Bunun asıl amacı kardiyo bittikten sonra da yağ yakımının yaklaşık 48 saat boyunca devam etmesidir.