Gazete Vatan Logo

Sezgin'den Merkez'e eleştiri

Merkez’in hareketlerini yorumlamakta zorlanıyoruz

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Merkez Bankası’nın kredi maliyetlerini artırırken, kredi kartı faizini indirmesini yorumlamakta zorlandıklarını belirterek, “Sonuçta kredi büyümesi engellemek için zorunlu karşılık artışıyla maliyetleri yükseltiyorlar. Ama Merkez Bankası bizimkini (kredi kartı) faiz indirimiyle düşürüyor” dedi.

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Merkez Bankası’nın kredi kartı faizlerini indirmesine ilişkin, “Merkez Bankası’nın hareketini yorumlamakta biz de zorlanıyoruz. Sonuçta kredi büyümesi engellenecekse, onların da diğer alanda yaptıkları gibi fiyatını yukarı çekiyorlar. Ama bizimkini indiriyorlar” dedi.

Nakitsiz toplum vizyonu, ödeme sistemlerinin geleceği ve Garanti Bankası’nın bu konudaki ürünlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Sezgin, bankaların kredilerinin sınırlandırılmasına karşın, Merkez Bankası’nın kredi kartı faizini düşürmesini nasıl değerlendirdiği yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

“Merkez Bankası’nın hareketini yorumlamakta biz de zorlanıyoruz. Sonuçta kredi büyümesi engellenecekse, onların da diğer alanda yaptıkları gibi fiyatını yukarı çekiyorlar. Ama bizimkini indiriyorlar. Dolayısıyla hangi formülle yaptıklarını tam açıklamadıkları için biz de net bir şekilde anlayamıyoruz. O nedenle orada verilen mesaj nedir, onu anlamakta biz de zorluk çektik. Hâlâ da görüşmelerimiz sürüyor. Sonuçta 3 ay sonra bir daha faiz belirleyecekler. Bizim en büyük zorluğumuz, Kredi Kartları Yasası’nda böyle bir yetkinin Merkez Bankası’na verilmiş olması... Biz 3 ayda bir kart ücretlerini değiştirmiyoruz. Tüketiciye daha şeffaf olmamız lazım. Ama sizin iradeniz dışında ve hangi formülle olduğunu bilmediğiniz bir fiyat sınırınız var. Dolayısıyla anlamaya çalışıyoruz ki en azından 3 ay sonrasını tahmin edebilelim. Ama şu anda bize tam açıklanabilen bir mantığı da yakalamış değiliz.”

TEB’in 2 kartın devam talebine ‘Hayır’ dedik

Fortis ve TEB birleşmesinden sonra yeni yönetimin hangi kredi kartını kullanacağı yönündeki soruya Mehmet Sezgin, şu yanıtı verdi: “Bonus veya World arasında bir karar verecek. Bize gelen talep, her iki kartın da devam etmesi yönündeydi. Biz, Bonus olarak ’hayır’ dedik. ’Her iki kartta devam etme isteğiniz durumunda, Bonus olarak o networkte yer almayız’ dedik. Çünkü tüketicinin yeteri kadar seçimi olduğunu, ama bir bankada aynı anda birbirine tüketici tarafından bakıldığında, benzer algılanan 2 kartın verilmesinin kafa karıştıracağını düşünüyoruz. Ayrıca bir bankanın da belli bir vizyonda, belli bir yatırım mantığında, belli bir altyapı arkadaşlığında ilerlemesi gerekir diye düşünüyoruz. Bunu ’Her iki tarafta yapamazsınız’ diyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir karar vereceklerdir. Arkadaşlarımızla görüşmelerimiz sürüyor.”

Haberin Devamı