Gazete Vatan Logo

Şeytan taşlama yine faciaya dönüştü

Hacı adaylarının şeytan taşlaması sırasında izdiham meydana geldi. Yarım saat süren karmaşanın sonunda 254 hacı adayı öldü. Ölenler arasında Türk yok

Kutsal hac farizasını yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'da bulunan hacı adaylarının 254'ü, şeytan taşlama töreni sırasında çıkan izdihamda hayatını kaybetti. Bir o kadar insanın da yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi. 143'u kadın olan kurbanların çoğunu Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Endonezyalılar oluşturuyor.

İzdiham 27 dakika sürdü
Hacılar geceyi Müzdelife'de geçirerek dün sabah şeytan taşlamak için Mina'ya ulaştı. Şeytan taşlama bölgesine akın eden hacı adaylarıyla ters yönlerden gelen hacıların karşılaşması sonucu bazıları yere düştü. Büyük Şeytan'ın ikinci katı girişinde meydana gelen ve yaklaşık yarım saat süren izdiham 254 kişinin ölümüyle son buldu. Bölgeye çok sayıda ambulans akın ederken, hastaneler de alarm durumuna geçirildi. Hastanelerdeki 240 yaralıdan 7'sinin durumunun ağır olduğu bildirildi. İzdiham sonrası hacı adaylarının olay bölgesine gitmemeleri çağrısında bulunuldu. Ancak hacıların şeytan taşlamaya devam ettiği bildirildi.

Suudiler "Takdir-i ilahi" dedi
Ölenler arasında Türk hacı adayı bulunmuyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu Türk hacıların alana öğleden sonra gittiğini, ancak, kafilelerinden ayrı olarak şeytan taşlamaya erken giden Türk hacı adayları olabileceğini söyledi. Şeytan taşlama alanında yeterli güvenlik ve ilkyardım önlemlerinin alınmaması her yıl benzer facialara yol açıyor. Ancak S. Arabistan Hac Bakanı İyad Bin Emin Medeni'ye göre her türlü güvenlik önlem alındı. Medeni, tüm önlemlere rağmen bu olayların çıkmasını ise "Takdir-i ilahı" olarak nitelendirdi.

Şeytan taşlama sırasında neden izdiham yaşanıyor?
Bayramın 1,2,3 ve 4 üncü günlerinde Mina'da bulunan ve "Büyük Şeytan", "Orta Şeytan" ve "Küçük Şeytan" diye adlandırılan üç taş kümesine taş atmak haccın vacipleri arasında yer alıyor. Birinci gün Büyük Seylan'a 7, ikinci, üçüncü ve dördüncü günlerinde ise her üç şeytana 7'şerden 21 taş atılıyor. Ancak bu işlem sırasında taşı atan kişinin devam etmek yerine geriye dönmesi, kaybolmaktan korkan veya can havliyle etrafa kaçmaya çalışan insanlar, izdiham ve paniğe sebep oluyor. Kendini yerde bulan hacı adayı arkadan gelenler tarafından eziliyor.

Haberin Devamı