Gazete Vatan Logo

Serdar Denktaş: Tayvan modeli alternatif olacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, "Kıbrıs elden gidiyor" sözlerinin gerçek olmadığını, Rumlar'la uzlaşamadıkları takdirde "Tayvan modelinde' olduğu gibi siyasi olarak tanınmadan, ekonomik anlamda dünyaya kendilerini kabul ettireceklerini söyledi

KKTC Dışişleri Bakanı Başbakan Yardımcısı Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine konferans vermek için geldiği İzmir'de DHA'nın sorularını yanıtladı. Denktaş, "Türkiye ile birlikte başarılı bir Kıbrıs politikası ortaya konmuş olsaydı bugün KKTC ayrı bir ülke olarak kabul edilmiş olurdu. "Kıbrıs elden gidiyor' yönündeki iddianın gerçeği yansıtmıyor" dedi.

Denktaş, KKTC'de bir devletin olduğunu, hiçbir Kıbrıslı Türk'ün baskılara rağmen adayı terk etmeyeceğini ve azınlık olmayacağını söyledi. Denktaş, dünya kamuoyunda daha fazla kişiye ulaşmanın yollarının aranacağını anlatırken, şöyle devam etti:

"Uzun yıllar boyunca dünya, Kıbrıs sorununu hep tek taraflı dinledi. Bizim sesimize kulak asmadı. ABD başta olmak üzere bu ülkelerin hiçbiri yıllarca güttükleri siyasetten bir anda değişiklik yapmazlar. Bize düşen görev içteki sorunlarımızı asgariye indirmek, yaşam seviyesini yukarıya çıkarmak, ekonomiyi rekabet edebilir düzeye getirmek olacaktır."

Denktaş, AB'nin komşusu olarak ayrı devlet mekanizmasıyla, kendi yönetimleriyle yola devam edeceklerini belirterek, "Siyaseten tanınmak hemen olmayabilir. Yani bir "Tayvan modelini' uygulayabiliriz. Tayvan da siyaseten tanımamış ama ekonomik olarak dünyaya kendini kabul etirmişti. Rum'la çözüme kavuşmadık diye kimse bizden adayı terk etmemizi ya da Rumlaşmamızı, Ortodokslaşmamızı beklemesin. Bunlar olacak şeyler değil."

Serdar Denktaş, Anadolu halkının yüreğinde Kıbrıs aşkının sürdüğünü, bu heyecanın kendilerine güç verdiğini vurgulayarak, "Heyecanlı Anadolu halkı, bizim en büyük güvencemizdir. O nedenle hükümetlerin elinde değil Kıbrıs'ı vermek, satmak. Bunlar iç siyasette rakipler tarafından kullanılıyor. Kıbrıs'ı partiler üstü bir duruma getirmeli, tartışmalıyız" diye konuştu.

Haberin Devamı