Gazete Vatan Logo

Sepet ‘gıda’sız kalıyor

417 ürün ve hizmetin yer aldığı enflasyon sepetinde bu yıl yapılacak güncelleme ile gıdanın yüzde 24’lerde olan ağırlığının yüzde 20’nin altına indirilmesi bekleniyor.

Sepet ‘gıda’sız kalıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığını düşürmeye hazırlanıyor. TÜİK, uzun zamandır gıdanın payıyla ilgili tartışmalarla gündeme gelen enflasyon sepetine ilişkin bir toplantı yapacağını duyurdu.

2 bakandan farklı görüş

TÜİK, 2017 yılı için planlanan çalışmalar ile 2017 TÜFE ve Yİ-ÜFE sepetine ilişkin 25 Ocak’ta bir bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre toplantı Ankara’da yapılacak. Bilgilendirme toplantısında geçen yıla ilişkin gelişmeler, bu yıl için planlanan çalışmalar ile TÜFE ve Yİ-ÜFE 2017 sepetine yönelik konular ele alınacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci daha önce enflasyon sepetinde gıdanın yüzde 24’lerde olan ağırlığının güncelleme ile yüzde 20’nin altına ineceğini söylemişti. Gıda fiyatlarındaki artış ve azalışların enflasyon oranını daha az etkilemesine yol açacak düzenleme büyük tartışma yaratırken, enflasyonun var olandan düşük gösterileceğine yönelik sert eleştiriler yapılmıştı. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “TÜFE sepetindeki ağırlıklar hanehalkı anketleri ile belirlenir. Bir müdahale sözkonusu değildir, asla olmayacaktır” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

417 ürün ve hizmet var

Vatandaşın satın aldığı temel mal ve hizmetler, enflasyon sepetini oluşturuyor. Sepetteki ürün gruplarında oluşan değişimler aylık ve dolayısıyla yıllık enflasyona yansıyor. TÜİK her yıl dünyada olduğu gibi 3 ayrı anketle sepeti oluşturan ürünlerin ağırlıklarını tespit ediyor. 2016 yılındaki TÜFE sepetinde, pirinçten kiraza, leblebiden domatese, sakatattan zeytinyağına, sudan rakıya, pijamadan eteğe, kiradan tüp gaza, çamaşır makinesinden ütüye, ilaçtan röntgen ücretine, benzinden köprü geçiş ücretine, at yarışından piyango biletine, banka havale ücretinden sağlık sigortasına 417 ürün ve hizmet yer alıyor.