Gazete Vatan Logo

Senoz vadisi için iyi haber

RİZE’nin Çayeli İlçesi’ndeki Senoz Vadisi’nin, doğal SİT alanı ilan edilmesi için yıllar önce yapılan başvuruyu Trabzon Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu reddetmişti. Mahkeme ise Kurulun kararını iptal etmiş, Danıştay da bu kararı onamıştı. Danıştay, vadinin HES tehdidinden kurtulması için çok önemli bir karara daha imza attı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karar düzeltme talebi ile yaptığı başvuruyu değerlendiren Danıştay, itirazı reddederek kararı ikinci kez onadı. Böylece, 6 yıldır doğal SİT alanı ilan edilmesi için çaba harcanan Senoz Vadisi için yeniden umut doğdu.

Önemli ders verdi

Senoz Derneği avukatı Münir Yazıcı “Mahkeme ’SİT değildir’ kararını iptal ederken çok önemli doğa dersleri veriyor, kamu idaresine görev hatırlatmasında da bulunuyor. İlgili kurumlara düşen, mahkemenin iptal kararında belirtilen koordinasyon, yeterlilik, bilimsellik, halkın katılımı gibi kriterlere uyarak bu kararı ciddi bir şekilde ele almasıdır” dedi.

Senoz Vadisi için SİT kararı alınması için bir adım daha atıldı. Vadinin HES tehdidinden kurtulması için çevreciler büyük çaba gösteriyor.

Haberin Devamı