Gazete Vatan Logo

Şemdinli'de santim santim keşif

Tebligat yapılan 40 tanıktan 37'si hazır bulunarak gördüklerini anlattı

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde, 9 Kasım 2005 günü Umut Kitabevi'nin bombalanması ve ardından çıkan olaylarla ilgili davaya bakan Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatıyla Şemdinli Asliye Ceza Mahkemesi heyeti, bugün olay yerinde keşif yaptı. Bombanın patladığı Özipek Pasajı'na 50 metre mesafede kurulan bir masada tanıkların ifadeleri alınırken, her tanığı olay sırasında nerede bulundukları soruldu, daha sonra patlama yerine olan mesafeleri ölçüldü. Keşif yapılan ve tanıkların dinlendiği Cumhuriyet Caddesi araç ve yaya giriş ve çıkışına kapatılırken, çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Kamuoyunda günlerce tartışılan PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait kitabevinin bombalanmasıyla başlayan, 1 kişinin öldüğü 5 kişinin de yaralandığı Şemdinli olaylarıyla ilgili Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması 4 Mayıs perşembe günü yapılacak. Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi daha önce, Şemdinli Asliye Ceza Mahkemesi kanalıyla duruşma öncesi olay yerinde keşif yapılıp, 45 görgü tanığının bugün dinlenmesi kararlaştırdı.

37 TANIK HAZIR BULUNDU
Keşif günü orada hazır bulunmaları için gönderilen tebligat 45 kişiden 40 kişiye ulaştı ve bugün olay yerine 37 tanık geldi, diğer 3 kişinin ise ilçe dışında bulunduğu belirtildi.

Tanıklar patlamanın olduğu Özipek Pasajı'nın hemen arkasında bulunan ve ilçenin tek oteli ve Özel İdare tarafından 50 yıllığına kiralanan Vali Orhan Işın'da tutularak sabah saat 08.30'dan itibaren tek tek olay yerine getirilip dinlendi. Dinlenen tanıkları yeniden oteli alınarak dışarıya çıkmalarına izin verilmedi.

OTOMOBİLİN OLDUĞU YERE MASA
Şemdinli Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Süleyman Yüksel Yavaş, patlama sırasında Özipek Pasajı'na 50 metre uzaklıkta bulunan ve astsubaylara ait olduğu belirtilen otomobilin bulunduğu yere bir masa sandalye ve dizistü bilgisayar koyup tanıkları burada dinlemeye başladı.

Mahkemenin kurulduğu Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Özipek Pasajı'nın bulunduğu bölge araç ve yaya trafiğine kapatılarak görevliler ve tanıkların dışında hiç kimsenin girmesine izin verilmedi. Bu alana gazeteciler de sokulmazken güvenlik güçlerinin çok sıkı önlemler aldığı görüldü.

Mahkeme, ilk tanık olarak kitabevi bombalanan Seferi Yılmaz'ı dinledi. Daha sonra tanıklar tek tek çağırılarak olay sırasında nerede bulundukları ve ne gördükleri soruldu. Her tanığın bulunduğu bölgeden patlamanın olduğu Özipek Pasajı önüne kadar şerit metreyle santim santim ölçüm yapıldı.

Keşif ve tanıkların dinlenmesine Van, İzmir, Ankara ve Hakkari barolarından 12 avukat da katıldı. Ayrıca eski HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani ile İHD Güneydoğu Temsilcisi Mehdi Perinçek ile İHD Van Şube Başkanı Cüneyt Caniş ve İHD Hakkari Şube Başkanı Necibe Güneş de keşif ve tanıkların dinlenmesini izledi.

Davaya müdahil olan avukatlardan Zeki Yüksel, olayın görgü tanığı olup da tebligat gönderilmeyen kişilerin bulunduğunu belirterek, bunların da Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dinlenmesi için talepte bulunacağını söyledi. Ayrıca bugün dinlenilemeyen 3 tanığı ise mahkemede dinleneceği belirtildi.

Haberin Devamı