Bir euro'ya uçak bileti

Türk Hava Yolları'nın Sevgililer Günü için düzenlediği "indirimli bilet" promosyonu kafamı karıştırdı.. Kimler yararlanacak? Sevgililer, sevgili olduklarını nasıl belgeleyecek.. Evlilerin durumu ne? Acele açıklama bekliyorum..

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları'nın Sevgililer Günü için düzenlediği "indirimli bilet" promosyonu kafamı karıştırdı.. Kimler yararlanacak? Sevgililer, sevgili olduklarını nasıl belgeleyecek.. Evlilerin durumu ne? Acele açıklama bekliyorum..

Gözümüzü açtık yine kar..

Pencereden bakıyorum.. Lapa lapa yağıyor, arada bir rüzgâr şiddetle nefesini boşaltıyor.. Tepeden düşen kara rüzgârın çatılardan, ağaçlardan koparıp önüne kattıkları da karışıyor..

Tam bir kıyamet fotoğrafı..

Evden çıkıp çıkmamakta kararsız kaldım.. Elemanım Halis'in eline cep telefonumu verdim.. Görevi bizim yokuşa kadar yürüyüp panoramik bir görüntüyle dönmek..

Gitti geldi.. Cepteki fotoğrafa baktım.. Yol açık.. Bu kez tuzu erken dökmüşler.. Lakin arabaların önü arkası yine kar..

Bu demektir ki çıkarken ya sağa ya sola kayacaksın.. Muhtemelen de başka bir arabaya vuracaksın.. Karar: Evde kalınıyor..

***

Yine gafil avlandık.. Plânıma göre kar gelmeden İstanbul'u terk edip güneye, Antalya taraflarına gidecektim..

Haberi bizim gazetede çıkmıştı.. Antalya çevresindeki oteller fiyat kırmış.. Altı günlük paket program.. Beş gece altı gün, toplamı yüz bilmem kaç euro..

Gazetenin beleşçi tayfası günlük hesabı da çıkarmış.. Yevmi 25 liradan günü geçiriyorsun..

Bahşiş raici..
25 lira taşrada büyük para.. İstanbul'da kıymet-i harbiyesi yok.. Sosyetik mekânlardan birinden çıkıp da değnekçiye arabanı getirmesine karşılık 10 lira verdin mi ters ters yüzüne bakar..

20 liralık bahşiş şimdilik idare ediyor.. Bu işlerin raconu "Tedavüldeki en yüksek kâğıt para"nın bahşiş olarak verilmesiymiş..

Hükümet adamları paranın sıfırlarını ayıkladıktan sonra yeni 50 ve 100 liralık banknotlar çıkardılar ya.. Değnekçi milletinin gözü bu parada..

Bir iki para azgını sersem çıkarıp 100 lira bahşiş verse 20'liklerin esamisi okunmayacak.. 10 lira verenin arabasını kesinlikle alıp geri götürürler..

"Antalya firarı" fikrine bu yüzden sarılmıştım.. Belki haberiniz yoktur.. THY de ahaliye bir güzellik yapmış.. 14 Şubat Sevgililer Günü vesilesiyle özel bir indirim programı ilân etmiş..

***

Sebeplenesiniz, diye anlatıyorum..

Sevgililer Günü indirimi 9 ile 14 Şubat tarihleri arasında geçerli.. THY'nin dış uçuşlarında Avrupa'nın bütün şehirleri; Londra, Paris, Karakoçanlı, Viyana, Roma.. Nereye gitmek istersen yanına sevgilini de alıyorsun.. Gidiş dönüş 199 euro.. Sevgili için sadece "Bir euro" kesiliyor..

Artık bayram..
Ne ediyor? Toplam 200 euro.. Bizim parayla toplam 320 Lira.. Kelle başı 160 Lira.. Sadece gidiş 80 Lira hesaplanır ki otobüs fiyatıdır bu..

Dubai'ye de gitsen aynı para tahsil edilecek.. Asya'daki Türkiye Cumhuriyetlerden birine de..

THY'nin cömertliğine sebep? Sevgililer Günü etkinliklerine katkı.. Maksat sevgililerin yüzü gülsün..

Kırk yıl geçse "Sevgililer Günü" diye bilinen 14 Şubat tarihinin; hükümet adamları tarafından bir milli bayram statüsünde görüleceği aklımın ucuna gelmezdi..

İki vakte kalmaz bu 14 Şubat'ı resmi tatil de ilân ederler.. Protokole de girer.. Büyüklerimiz 14 Şubat vesilesi ile Anıt Kabir'e ziyaret düzenler, Ata'nın kabrine çelenk bırakırlar..

Ziyaret defterine de "14 Şubat Sevgililer Günü'nde senin açtığın yoldan el ele yürüyoruz.." cümlesiyle başlayan şeyler yazarlar..

Hayırlısı olsun!

***

Bunlar sonraların konuşulacak işleri.. Benim aklım hâlâ bu "Sevgililer Günü Promosyonu"ndan nasıl, hangi yollardan sebepleneceğimize takılı..

Türk Hava Yolları bir kamu kuruluşu.. Bütün kamu kuruluşları gibi bürokrasisi var..

Diyelim sevgilini aldın.. Salına salına bilet reyonuna gittin.. Paris için iki bilet istedin.. Oradaki görevlinin sözüne güvenip iki bileti şıp diye keseceği nereden belli?

Hani belgesi?

Reyondaki görevli "Yanınızdaki hanım sevgiliniz mi?" diye sorduğunda sırıtarak "Evet" dersiniz..

Ardından "Belgeniz var mı?" sorusu geliverir, o sırıtma da yüzünüzde asılı kalır..

"Sevgilinin belgesi mi olur a.." sözcükleriyle başlayan bir cümle de kuramazsınız.. Bizde rüşvetin belgesini dahi soran bir bürokrasi mantığı geçerli olduğundan problem çıkar..

Ayrıca yukarıda tırnak içine aldığım örnek cümlede korkup yazamadığım sonuncu sözcük de hakaret içerdiğinden davalık olursunuz..

***

Üstelik bizde bürokrasiyi yerine getirenleri, bürokratik sersemliklere karşı itiraz edenlere karşı koruyan "suçu ağırlaştırıcı" maddeler vardır..

Halk ağzında bu gerçek "Bir memurun düğmesini koparsan altı aydan başlar.." geyiği ile dillendirilmiştir..

Başka bir deyişle, memurun ceketinin düğmesi dahi yasa koyucular tarafından kutsanmıştır.. Böyle bir duruma düşen için kurtuluş yoktur..

Evlilere yok..
Bu promosyonda evli olup da birbirlerini seven çiftler ıskalanmış.. Yani yanınıza karınızı alıp "Bu benim karım ama hâlâ seviyorum.. Aynı zamanda sevgilim sayılır" demeniz para etmez..

Görevli kaç yıldır evli olduğunuzu sorar.. Cevap olarak "Sekiz yıl.." dersiniz.. Adama inandırıcı gelmez..

Hele uzun evliliklerden sonra üç kuruşluk indirim alacağım diye karınızın elini tutarak bilet reyonuna kadar yürümeniz daha da sakıncalı olabilir..

"Otuz yıldır evliyiz ama birbirimiz için hâlâ sevgiliyiz.." dediniz mi karşı tarafa "dolandırıcılığa teşebbüsten" dava açma fırsatı doğar..

***

Bir de uyanıkların sebeplenme durumu var ki işleri daha da karıştırıyor.. Diyelim Londra'ya gideceksiniz.. Aradınız, taradınız aynı şehre gidecek bir başka hanım buldunuz..

Kendinize "sevgili süsü" vererek iki yüz euro'ya bilet sızdırma imkânınız var..

THY'nin sistemi böyle kaçaklara da sebep olabilir.. Bu yüzden promosyonun nasıl uygulanacağını kestiremiyorum.. Yöneticilerden acele açıklama bekliyorum..

Gazetelere ilân olarak gönderirlerse daha da memnun olurum..

DİĞER YENİ YAZILAR