İlkokula yeni başlayanlar için faydalı bilgiler..

Alican.. Alpercan.. Kerimcan.. Patlıcan.. Esra, Ebru, Demet, Zeynep.. Ve adını sığdıramayacağım diğer çocuklar.. Biliyorum.. Okuma yazmanız yok.. Beni söktürmeniz mümkün değil.. Ancak sağduyulu bir ebeveyniniz varsa belki bu yazıyı sizlere okurlar diye umuyorum..

Haberin Devamı

Dün okullu oldunuz, sınıfları doldurdunuz.. Sizin için asgari on beş yıllık yeni bir hayat başlıyor..

Bunu uzatmak, yirmili yıllara çıkarmak hatta yirmi beş yılı tamamlayıp SSK emeklisi bir öğrenci olmak elinizde..

Sadece lisenin iki sınıfında beş yıl okumuş, eğitimde sınırsız tecrübeye sahip eski bir öğrenci olarak tavsiyelerde bulunacağım.. Bunlara uymak sizin hayatınızı kolaylaştıracak..

Uzun öğrencilik yıllarının su gibi akıp geçmesini sağlayacaktır.. Bu yazımı size okuyan büyüklerinizi can kulağı ile dinleyin..

***

Okulun ilk günleri çok önemlidir.. Bazı alışkanlıklarınız değişecek.. Mesela aklınıza estiği zaman çiş yapmaya gidemeyecek, acıktıkça yiyecek şeyler bulamayacaksınız..

Öğretmenlerin bu konuda esnek davranmasını, size ayrıcalık yapmasını beklemeyin.. Kuralları kendiniz koyun veya kendinize göre esnetin..

Sınıfta ilişkiler..
Sıra arkadaşı:
Ders sırasında birlikte oturacağınız arkadaşınızı dikkatle seçin.. Düzenli ve tertipli bir çocuk olsun..

Kalem unuttuğunuzda fazla kalem isteyebileceğiniz, silgisini paylaşabileceğiniz hatta beslenme çantasına rahatça dalabileceğiniz birini bulmakta büyük fayda var..

Zaten hayat da budur..
Yetişkinler de birine dayanır.. Kendini birilerine taşıtır.. Bunun pratiğini bu yaşlarda kapmanın büyük faydası vardır..

Okulda oyun: Ders zilinin çalması bahçede başlattığınız oyunun kesilmesine sebep olmamalı..

Oyunu ders içinde de devam ettirmelisiniz..

Öğretmenin tahtaya bir şeyler yazmak için döndüğü zamanları kollayın.. Yanınızda oturanı kaktırın.. Önünüzde oturan kızların saçını çekin..

Eğer yeterli olmuyorsa yaratıcılığınızı kullanıp kağıttan uçak yapıp sağa sola atın.. Cebinizde hasımlarınızın kafasına atacağınız birkaç tebeşir kırığı mutlaka bulunsun..

Kız arkadaş: Biliyorum başta televizyon olmak üzere mevcut tüm iletişim araçlan sizin gözünüzü erken açtı.. Artık çocukların bir leyleğin kargosu olmadığını biliyorsunuz.. Hatta eşleşmeye ana okulda başladınız..

İlkokulun daha birinci sınıfında aynı enayiliğe kapılmayın.. Her gördüğünüz kıza yazılmayın..

***

Unutmayın! Hayatınızın kadını ilkokul birinci sınıfta karşınıza çıkmaz.. Muhtemelen beğendiğiniz kız da sıkışınca sizin gibi altına kaçırıyordur..

İlle de bir kız arkadaş seçecekseniz uyumlu olsun.. İspiyoncu olmasın.. Her yaptığınıza itirazsız katlansın.. Çünkü ilerideki yıllarda bir erkek olarak böyle bir keyfi yaşamanıza imkân olmayacak..

Erkek arkadaş: Bu söyleyeceklerim de kız çocuklarına.. Yavrularım.. Sizler yaradılış olarak erkeklerden farklısınız.. Onlar kendilerini Robocop, Hulk filan zannederken siz muhtemelen düğününüz için plân yapmaya başlamışsınızdır..

Aman dikkat!
O yüzden erkek seçimine şimdiden başlamanızda bir sakınca yok.. Çünkü sınıfta gördüğünüz minik erkek modelleri "karşı cinsle ilişki konusunda.." muhtemelen kırklı yaşlarına kadar hiç değişmeyecek..
Çalışkan ama uyuz tiplere yönelmenizde fayda var..

Tecrübeyle biliyorum ki en iyi koca adaylan bunlardan çıkar.. Koyun kadar itaatli, çoban köpeği kadar bağlı olurlar..

Beslenme çantası: Beslenme saati sizlerin hayattan ne kadar yararlanabileceğine dair kesin bir ölçüdür.. Yemeğinize önce kendi çantanızdan mı başlıyorsunuz yoksa yanınızdaki arkadaşınızın çantasından mı? Bunlar önemlidir..

Benim tavsiyem, yanınızdakinin çantasından başlayın.. Onunkini yiyip bitirdikten sonra bir köşeye geçip kendinizinkini bitirin..

Neden kendi çantandan yemiyorsun diye soranlara karşı hep bir mazeretiniz bulunsun..

"Ben yemeğimi aç sokak köpeklerine dağıtacağını.." gibi.. Bu pratik sizi çalışma hayatına hazırlayacaktır..

***

Ev ödevi: Öğretmenleriniz sizleri evde boş bırakmamak üzere programlanmış devlet görevlileridir.. O yüzden mutlaka evde yapacağınız birşeyler icat ederler ki bunlara "ev ödevi" adı verilir..

Amaç hayata başlamadan önce kurnazlarla sersemleri birbirinden ayırmaktır.. Ev ödevi evde yapılmaz.. Sokakta da yapılmaz.. Hatta hiçbir yerde yapılmaz..

Çünkü bunlar batık banka borçları gibidir ve sürekli ertelenmelidir.. Ne kadar ertelenir, ne kadar birikirse o kadar iyidir.. Hem sınıfın hem de öğretmenin ilgisini üzerinizde toplar..

Sazan olmayın
Öğretmenin "Ders sırasında bahçede oynamak isteyen var mı?" sorusundan başka hiçbir şeye gönüllü olmayın.. Bir kere sazanlık yapıp öne çıktınız mı sonu gelmez..

Adamı buldular mı tahta sildirirler, sınıf nöbetçisi yaparlar, para toplatırlar..

Sınıf tahtasını temizledikten sonra marifet yapmış gibi tebeşir tozuna bulanmış olarak sırasına dönen bir öğrenciden daha kötüsü yoktur.. Bırakın başkaları toza bulansın..

Sınıf kolları: öğretmen sınıf kolarını paylaştınrken mutlaka "Tebeşir Kolu, Kızılay Kolu.." gibi paralı kolları seçin.. Bu size harçlıksız kaldıkça sınıftan para toplama imkânı verir..

Öğretmene bilgi vermeniz şart değildir..

Siz söylemedikçe kimse bilemez.. Sadece miktarı abartıp "Yarın herkes elli milyon lira getirsin.." gibi aşın bir salma yapmayın.. Adam başı haftada birer milyon toplamak yeterlidir..

Bu dediklerimi dikkatle dinleyip, yerine getirirseniz mutlu bir öğrencilik geçirirsiniz.. Aksi takdirde bu güzelim yıllar çekilmez olur..

Hepinize mutlu bir öğrenim yılı diliyorum.. Dikkat edin başarılı demiyorum.. Çünkü mutluluk başarı demektir..

DİĞER YENİ YAZILAR