Gazete Vatan Logo

Şekerbank'ın Rabobank'a satışına BDDK'dan onay

BDDK, Şekerbank'ın yüzde 51 hissesinin Hollandalı bankacılık devi Rabobank'a devri için izin verdi. Dünyanın en büyük ve prestijli bankaları arasında yer alan Rabobank, borsa değeri 4.88 YTL olan hisseleri 2.72 YTL'den aldı

Bankacılıkta bir yabana evlilik daha tamamlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Şekerbank'ın yüzde 51'lik hissesinin Hollandalı bankacılık devi Rabobank'a devrine izin verdi. BDDK'dan yapılan açıklamada Rabobank International BV'nin başvurusuna ilişkin olarak yapılan değerlendirme sonucunda, Şekerbank'ın hisselerinin yüzde 5rinin satışının onaylandığı belirtildi.
Bu onayın ardından imza bekleyen Yapı Kredi ve Garanti Bankasındaki ortaklıklarla birlikte, bankacılık sektöründeki yabancı payı yüzde 16'ya çıktı. Devir işlemi 2.72 YTL fiyatla gerçekleşti. Bu fiyat Şekerbank'ın 4.8 YTL'lik borsa değerine göre yüzde 43.3 iskonto anlamına geliyor. Yapılan anlaşmaya göre Rabobank, Şekerbank'ın ana hissedarı olan Şekerbank Munzam Sandığı Vakfı'nın elindeki yüzde 36.5 oranındaki hisseyi satın aldı. Banka, payını yüzde 51'e tamamlamak için borsadaki hissedarlara çağrıda bulunacak.
Borsadaki ortak hisseleri vermeyi kabul etmezse eksik kalan kısım Vakıf tarafından Rabobank'a satılacak.

Dünyanın kredi notu en yüksek bankası
Dünyanın finans gücü en yüksek beş bankasın'dan biri olan Rabobank, aynı zamanda kredi notu AAA olan tek özel banka konumunda. 37 ülkede 244 ofisi bulunan banka, 9 milyondan fazla bireysel ve ticari müşteriye sahip. Hollanda'daki 288 bağımsız kooperatif bankasını tek çatı altında birleştiren Rabobank'ın 2005 yılının ilk yarısı itibarıyla kârı 941 milyon euroyu buluyor. Toplam varlıkları 509.9 milyar euro olan banka yılın ilk altı ayında 5 milyar 114 milyon euro gelir elde etti. Banka özellikle tarım ve mortgage kredilerinde uzman olarak biliniyor.

Borsa rekor kırıp 33 bin puanı da deldi
Tüpraş ihalesinin ardından zirve denemesi yapıp gerileyen borsa, dün AB'yle müzakerelerin 3 Ekim' de başlaması önünde engel kalmadığı düşüncesiyle yeni bir rekor kırdı. Yüzde 1.96 yükselen endeks 33 bin puandaki direncinin de üzerine çıkarak 33 bin 271 puandan kapandı. Endeksteki yükselişte holding ve banka hisselerindeki yüksek primler etkili oldu. Borsa bundan önceki rekorunu 12 Eylül'de 32 bin 711 puanla kırmıştı. Artan para girişiyle birlikte borsadaki günlük işlem hacmi de 1.44 katrilyon liraya ulaştı.

Haberin Devamı