Gazete Vatan Logo

Şehitlerimiz için dört muhteşem anıt

15 Temmuz’da ölümü göze alarak meydanlara çıkarak hain girişimi engelleyen vatandaşların tarihe yazılacak milli mücadelesini sembolize eden anıtlar, demokrasiye olan inancımızı pekiştiriyor.

Şehitlerimiz için dört muhteşem anıt

Ankara’daki 15 Temmuz Şehitler Abidesi, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önüne yapıldı. 31.4 metre yüksekliğindeki anıtın ana temasını ‘tek devlet, tek vatan, tek millet, tek bayrak’ olarak bilinen Rabia oluşturdu. Konstrüksiyonunda 125 ton çelik kullanıldı. Anıtın ana konstrüksiyonu ve çevresi 3 bin 400 metrekare Safranbolu Eflani fosilli rustik yeşil mermeri kullanılarak kaplandı. Külliye’nin ana girişi karşısında mevcut asfalt yol ile ilişkilendirilmiş 2 bin metrekare tören alanı yapıldı. Anıt çevresinde ziyaretçilerin dinlenebileceği oturma alanları ve 4 basamaklı amfi düzeni inşa edildi.

Tarihe yazılacak mücadele

Tasarımıyla tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet duygusunu gelecek nesillere aktaran anıtta 15 Temmuz’da meydanlara çıkarak hain girişimi engelleyen vatandaşlar, ay yıldızı taşıyan 7 insan figürüyle vatanın 7 bölgesini anlatıyor. 15 Temmuz’dan itibaren 2 ay boyunca sokakları, meydanları, kışlaları ve özellikle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni terk etmeyen yüz binlerce vatandaş, tarihe yazılacak bir milli mücadeleyi temsilen 81 adet insan siluetiyle temsil edildi. Anıtın iç tarafında 249 şehidin isimleri ve taş baskıları yer aldı.

Haberin Devamı

Direnişi anlatıyor

Bir 15 Temmuz Şehitler Abidesi de Ankara Gölbaşı Belediyesi tarafından yaptırıldı. Şelale Parkı’ndaki anıtta tek vatan, tek bayrak, tek millet ve tek devlet ülküsü ile barış, özgürlük, demokrasi gibi evrensel değerlerin vurgusu öne çıkıyor. İki çelik ayaktan oluşan ve 20.70 metre yüksekliğindeki heykel, milletin direniş hareketini betimliyor. Ayrıca anıtta, 8.10 metre çapında 4 adet rölyef ve 12 adet plaket yer alıyor.

Boğaz’ın sembolü

Beşgen formda tasarlanan 15 Temmuz anıtı, “kenetlenme”ye vurgu yapıyor. Şehitlerin adı, levhalar üzerinde sıralı olarak yer alıyor. Anıtın çevresine her bir şehit için bir selvi ağacı ve bir gül dikildi. Anıtın kubbesinde Hattat Hüseyin Kutlu’nun “hüveş-şehid” yazısı yer alıyor. Kubbe, sonsuzluğu ve şehitlerin ölümsüzlüğünü vurguluyor. İsimlerin bulunduğu kemerlerde iki daire içerisinde, Bakara Suresi’nin 154. Ayeti olan; “Şu Adin cennetleridir. Ebediyen giriniz oraya” ibaresi yazılı.

Haberin Devamı

Gazi Meclis’e de anıt yapılacak

“15 Temmuz Şehitler ve Demokrasi Anıtı”, TBMM’nin İnönü Bulvarı’na bakan ön bahçesindeki bölüme (İçişleri Bakanlığı karşısı) inşa edilecek. Anıtın üzerinde, demokrasi şehitlerinin isimleri bulunacak. Darbe girişimi gecesinde atılan bombaların isabet ettiği Başbakanlık Makamı’nın alt bölümündeki bahçede de hasar gören eşyalar sergilenecek. Cam fanusların içine konulan yanmış, kırılmış eşyalar ile şarapnel parçaları ziyarete açılacak. Anıtın temeli 20 Haziran’da atıldı.