Gazete Vatan Logo

Şehitler varken gündem bu değil

Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen maddelerin metinden çıkarılması teklifi kabul edildi

AKP’nin 21 Ekim’de referanduma sunulacak anayasa paketi kapsamından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konumunu tartışılır olmaktan çıkarmaya yönelik, “11. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini” düzenleyen hükümleri çıkartan Anayasa değişiklik teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda, AKP’lilerin yanı sıra MHP ve DTP’lilerin desteğiyle kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda tümü üzerindeki görüşmeleri ve 1. tur oylaması yarın yapılacak teklifin, 2. tur oylaması ise bayramdan sonra 16 Ekim’de gerçekleştirilecek. Teklif 367 ve üzerinde oyla Meclis’çe benimsenir Cumhurbaşkanı’nca da aynen onaylanırsa, referandum paketi vatandaşın sandık başına gitmesine ramak kala değişmiş olacak.

Duyarsız kalamazdık
AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin süreci anlatarak, paketten çıkartılmasını istedikleri geçici maddeleri o dönem keyfi olarak değil, Cumhurbaşkanlığı seçimi sorununu çözmeye yönelik olarak getirdiklerini söyledi. 22 Temmuz’da genel seçimlerle birlikte bu paketin halkoylamasını da yapmayı planladıklarını anlatan Ergin, ancak bunun için gerekli referandum süresini 45 güne indiren yasanın dönemin Cumhurbaşkanı’nca veto edildiğini anımsattı. Ergin, “Bu yasa iade edilmemiş olsaydı bugünkü hukuki zemin böyle gelişmeyecekti. Referandum genel seçim öncesinde veya seçimle birlikte yapılacaktı. Böyle çelişkili bir durum da ortaya çıkmayacaktı” dedi.

‘Misilleme mantığı’
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, yaşanan hukuki ve siyasi tartışmalardan AKP’nin sorumlu olduğunu belirterek, teklifi “Sorumsuz ve öngörüsüz bir iktidar anlayışının dayatması” olarak nitelendirdi. AKP’nin “tamamen misilleme mantığıyla devleti yönetmeye çalıştığını” savunan Kart, YSK’nın da bu süreçte idari sorumluluklarını unutarak, hatalı davrandığını öne sürdü.

CHP’den MHP’ye tepki
Kart konuşmasında, “Referandumun tümden ortadan kalkması bizim de öncelikli isteğimiz. Ancak AKP ısrar ederse, referandum paketinde değişiklik yapan teklifi de destekleyeceğiz” görüşünü açıklayan MHP’ye de isim vermeden tepki gösterdi. “AKP’nin dayatmacı anlayışına omuz veren kompleksli siyasi bir anlayış gelişiyor” diyen Kart, günlerden beri sınır kapılarında kullanılan oyların, “500 oy sonucu etkilemez” denilerek geçiştirilemeyeceğini vurguladı.

CHP’li Şahin Mengü de, referandum paketinde yapılacak değişikliğin tartışmaları kesmeyeceğini söyledi. Mengü, pakette yer alan Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesine ilişkin madde nedeniyle, YSK’nın, referandumdan “evet” kararı çıkması durumunda Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini başlatabileceğini iddia etti.

CHP’ye AKP ve MHP’den tepki
CHP’li Kart’ın, MHP’ye yönelttiği eleştirilere Faruk Bal sert tepki gösterdi. Bal, “Bu sözlerle ile kastedilen MHP ise, bizim de CHP’ye söyleyecek çok sözümüz var. AKP’ye en büyük desteği Erdoğan’a başbakanlık yolunu açan CHP yapmıştır” dedi. Bal, MHP’nin Meclis’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde “parlamenter rejimin üzerine ara rejim gölgesinin düşmemesi” ne yönelik bir tutum belirlediğini, bugün de Türkiye’nin biran önce “sanal gündem” tartışmalarından kurtarılıp, hükümetin vatandaşın gerçek gündemindeki sorunlara eğilmesini sağlamak amacıyla hareket ettiğini vurguladı.

Referandum 103 milyon YTL
AKP’li Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de, CHP’lilerin AKP ve hükümete yönelik sözlerine tepki gösterdi. “Misillemeye dayalı siyaset ve öngörüsüzlük” eleştirilerini kabul etmediklerini belirten Ergin, AKP’nin politikalarını değerlendirme yetkisinin CHP’de değil, vatandaşta olduğunu söyledi. Ergin, referandumun 200 milyon YTL’ye malolacağı iddialarına da açıklık getirdi. YSK’dan aldığı bilgiye göre referandumun toplam maliyetinin 103 milyon YTL olacağını belirten Ergin, “Bunun da 30 milyon YTL’si zaten harcanmıştır. 70 milyon YTL harcanacaktır” dedi.

‘ŞEHİTLER VARKEN GÜNDEM BU DEĞİL’
AKP’li Burhan Kuzu başkanlığında toplanan komisyona Adalet Bakanı M.Ali Şahin de katıldı. Sert tartışmaların yaşandığı toplantıda söz alan CHP’li Turgut Dibek “24 saatte 14 evladımızı şehit verdik. Burada gerçek gündemi mi tartışıyoruz” dedi. Teklif CHP’nin muhalefetine rağmen AKP, MHP ve DTP’li üyelerin oyuyla komisyondan geçti.

Haberin Devamı