Gazete Vatan Logo

Şehir ninjaları İstanbul’da

Dünyaca ünlü parkur sporcuları Jason Paul ve Dimitris Kyrsanidis, Red Bull Dreamland projesi için Haydarpaşa Limanı’nda hayal güçlerini kullanıp parkur performanslarıyla İstanbul Boğazı’na karşı akıl almaz bir gösteriye imza attılar

Şehir ninjaları İstanbul’da

Haydarpaşa Limanı gibi özel bir yerde parkur yapmak sana neler hissettirdi?

Daha önce de İstanbul’a üç kez gelmiştim. Haydarpaşa Limanı çok heyecan verici, çok özel bir yer. Dünyanın her tarafından gelen konteynerler var. Çok farklı ülkelere ait gemilerin bu boğazdan geçtiğini gördüm. Gerçekten tarihi güzelliklerle dolu bir yer.

Peki, bu projenin sana göre en zorlu tarafı neydi?

En zor olan şey dengeyi sağlamaktı. Zaten sürekli farklı şehirlerde bu işi yapıyoruz ama güvenliğimiz için önce o dengeyi sağlamak gerek. O parkurun tasarımını ben yapmıştım, en çok zamanımı da bu iş için harcamıştım. Buradaki insanlar da bana yardımcı oldu. O yüzden başarmak zorundaydım. Çünkü herkes benden bunu bekliyordu.

İdeal bir serbest koşu parkuru için gittiğin yerlerde en çok nelere dikkat ediyorsun?

Şehirleri gezerken parkur tasarımı için öncelikle şehrin mimarisine ve şehrin bina tasarımına bakıyorum kendime ait özel bir fikir bulmak adına. İstanbul da bu konuda çok zengin… Bize fikir verecek çok fazla yapı var.

Haberin Devamı

Ailen yaptığın spora nasıl bakıyor, senin için endişeleniyorlar mı?

Ailem çok endişeleniyordu bu iş için. Ama onlara bu işi ne kadar dikkatli yaptığımı sürekli anlatıyorum. Sonuçta ilk kez görenler için çılgınca gözüküyor ama aslında çok dikkat ediyoruz. Kendi güvenliğimi kesinlikle alıyorum, zaten 11 yıldır bu işi yapıyorum. Artık alıştım.

"Parkur yaparken en önemli unsur akıcılık. A noktasından B’ye giderken ne kadar akıcı olabiliyorsak o kadar doğru yapmış oluyoruz işi."

Haydarpaşa Limanı heyecan vericiydi

Dimitris, Haydarpaşa Limanı’nda gerçekleştirdiğin proje için neler söylemek istersin?

Haydarpaşa Limanı’ndaki parkurda, yapmak istediğim her şey tek parkurda toplanmıştı. Bu nedenle çok heyecan verici bir deneyimdi. Daha önce hiç böyle her şeye sahip bir parkurda çalışmamıştım, benim için de ilk oldu.

Peki, bu projenin en zorlu kısmı sana göre neydi?

Bu projenin en zor kısmı konteynerlerin yerleşme şekliydi. Üç tane üst üste olan konteyner vardı, yükseklik çok fazlaydı. Altlarına tahtadan platformlar yapıldı. Bu kısmı gerçekten zordu.

Haberin Devamı

İdeal bir serbest koşu parkuru için arama-tarama süreci nasıl ilerliyor?

Sürekli araştırıyoruz serbest koşu parkurları için. Futbol, basketbol ya da herhangi diğer sporlar gibi sabit yerlerimiz yok, o yüzden sürekli yeni yerler araştırmak zorundayız. Ve her yeni iş yeni bir heyecan demek oluyor.

Peki, senin için iyi bir parkur nasıl olmalı?

Ben sürekli daha karmaşık şeyler yapmak istiyorum. Bunu yaparken de en çok büyük araçların büyük tekerleklerini kullanıyorum, parkurda bu tip farklı objeler kullanmak yaratıcılığımızı geliştiriyor.