Gazete Vatan Logo

Şehir efsaneleri tek tek yıkılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon, kur ve faizde kötü dönemi geride bıraktıklarını sıranın cari açığı azaltacak projelere geldiğini söyledi. Albayrak, “İthalata dayalı ihracat ön yargısı tarihe karışıyor. Gereksiz, yerli ikamesi olan, lüks tüketimde köpük alınıyor” dedi.

Şehir efsaneleri  tek tek yıkılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon, kur ve faiz açısından kötü bir dönemi geride bıraktıklarını belirterek, “Şimdi cari açığı kalıcı olarak bitirecek projelerin hayata geçirilmesine sıra geldi” dedi. ‘Hedef 2023 Büyük Türkiye Zirvesi’nde konuşan Albayrak, üretime, teknolojiye, ihracata dayalı büyüme ile Türkiye’yi ‘Büyük ve güçlü Türkiye’ yolculuğuna hep birlikte taşıyacaklarını söyledi.

Türkiye ekonomisinin cari açığı kalıcı olarak bitirecek ve dışa bağımlılığı kalıcı olarak azaltacak projelere yöneldiğini anlatan Albayrak, sanayide kullanılan ithal ara girdilerin yerlileşmesini sağlamaya odaklandıklarını söyledi. Albayrak, “Tüm alanlarda altyapımızı buna göre kurgulamamız gerekiyor. Türkiye olarak tüm bunları gerçekleştirecek kapasiteye ve donanıma ve en önemlisi insan gücüne sahip bir ülkeyiz. Yeter ki gerekli iradeyi ve gerekli sinerjiyi güçlü bir şekilde ortaya koyabilelim” diye konuştu.

Albayrak, ekonomide şehir efsanelerinin birer birer yıkıldığını ifade ederek, “Türkiye olarak biz ithalata dayalı ihracat yapıyoruz. Ne kadar düzenlenirse düzenlensin, bizim ithalatımızı dizginlememiz mümkün değil” şeklindeki önyargının da tarihe karışmaya başladığını söyledi. Son dönemde ithalata dayalı cari harcamalardaki düşüşe dikkati çeken Albayrak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Makas daralıyor

“Son 3-5 aylık dengelenme nerede yaşanıyor? İthalata dayalı cari harcamalardaki düşüşte yaşanıyor. Gereksiz, yerli ikamesi olan, lüks tüketim veya gereksiz tüketime dayalı ithalatı, köpüğü aldıkça, ihracat-ithalat dengesindeki makas daralıyor.” Türkiye’nin turizm ve yurt dışı müteahhitlik işleri ile ciddi bir döviz girdisine sahip olduğunu belirten Albayrak, Türkiye’nin cari fazla verme dönemine girmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Ekim ayı ihracatında yeni rekor

Son açıklanan verilere işaret eden Bakan Berat Albayrak, “Geçtiğimiz gün Ticaret Bakanı’mızla Ekim ayı rakamlarını konuştuk. Ekim, çok güçlü başlamış, ‘Farklı bir rekoru görme ihtimalimiz çok yüksek’ dedi ki inşallah Ekim ayının bu minvalde çıkması yıl sonu hedeflerimiz açısından çok önemli bir noktayı ortaya koyacak” diye konuştu.
Ekonomi dengeleniyor
Berat Albayrak, kurdaki volatilitenin önüne geçilmesiyle birlikte aşağı yönlü seyrin kendisini göstermeye başladığını vurgulayarak, “Bu sürecin attığımız adımlarla daha da güçlenerek, sağlam şekilde gerçekleşeceğinden hiçbir insanımızın şüphesi olmasın. Ekonomide dış ticaret rakamlarının ardından dengelenmenin başladığını görmeye hepimiz şahidiz” diye konuştu.
2 prangadan kurtulacağız
Berat Albayrak, Enflafsyonla Topyekun Mücadele Programı’na ülkenin önde gelen marka ve perakende zincirlerinden mahalle bakkallarına, pazarcılara kadar herkesin omuz omuza verdiğini belirtti. Albayrak, şunları söyledi: “Enflasyonla mücadelede önce Ekim ayı rakamlarıyla birlikte, sonra Kasım ve Aralık’taki rakamlarla aşağı yönlü trendi sürdürerek, bu mücadelenin meyvelerini tüm ekonomimizde hep beraber toplayacağız. Yapısal adımlarla desteklemeye başladığımız bu sürecin sonunda enflasyon ve faiz denen iki prangadan ekonomimizi adım adım kurtardığımızı hep birlikte göreceğiz.”
Olumsuz hava artık dağılıyor
Türkiye ile ilgili Temmuz ve Ağustos aylarında başlayan ve Eylül’de devam eden yoğun bir şekilde ekonomik saldırı altındaki havanın dağılmaya güçlü şekilde başladığını dile getiren Berat Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yatırımcıların, küresel oyuncuların ülkemize olan güveni her geçen gün güçlenerek artmaya devam ediyor. Şunu tüm dünya çok net şekilde görüyor; Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tüm spekülatif ataklarla herhangi bir ülke karşı karşıya kalsaydı çok büyük bir krizin ortasına düşerdi. Ama atılan adımlar ve tüm bu spekülatif ataklara karşı hayata geçirilen aksiyon planları ve süreçleri doğru teşhis eden ayakları yere basan rasyonel Yeni Ekonomik Program’la (YEP) birlikte Türkiye, her bir paydaşın güvenini kazanacak bir süreci başarıyla orta koydu.”
Tarladan çatala fiyatlar gerileyecek
Berat Albayrak, sebze ve meyve fiyatlarındaki manipülasyonu ve suni süreçleri azaltacak Hal Yasası’nın çok yakın süreçte TBMM’ye geleceğini bildirerek, “Artık komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak ve yeni haller, yeni satış alanları, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkânlarının artırılması sağlanacak” dedi. Albayrak, şöyle devam etti: “Çok başarılı bir modelle diyoruz ki; tarladan çatala kadar çok güçlü bir ekosistem oluşturularak, çok profesyonel ve yetkin bir alt yapı oluşturularak hem ürün kalitesi hem maliyeti hem zamanlaması hem de israfı noktasında çok kritik bir ekosistem oluşturacağız. Sadece tarımda değil tüm alanlarda sağlanacak güçlü koordinasyonla üretici fiyatlarındaki artışa neden olan süreçlere karşı aksiyon adımları güçlü şekilde atılacak.”

Haberin Devamı