Gazete Vatan Logo

Seçime kadar reform zor!

Bakan Şimşek, seçime sınırlı bir süre kaldığı için çok kritik reformların 2015 yılının Haziran ayı sonrasına kalacağını söyledi. Şimşek, “2015-2019 arasında seçim yok. O zaman çok güçlü reformlar yapacağız” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok kritik reformların muhtemelen 2015 yılının haziran ayı sonrasına kalacağını söyledi. Şimşek, “Bunu söylemek beni üzüyor ama seçime sınırlı bir süre kaldı” dedi.

Şimşek, 5. İstanbul Finans Zirvesi’nde konuşmasının ardından soruları cevapladı. İstihdama yönelik soru üzerine Şimşek, gelecek dönemin bu anlamda daha zor olacağını belirterek, “Türkiye’de büyüme iştahı çok yüksek. Ama bu büyümeyi sürdürecek tasarrufa sahip değiliz” ifadesini kullandı.

Şimşek, Türkiye’de iş gücü piyasası reformunun yapılması halinde istihdamın artacağını, istihdam artarsa gelirin yükseleceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de bağımlılık oranı düşecek ve tasarruflar artacak. Basit. Buna engel ne? Buna engel OECD ülkeleri arasında en katı iş gücü piyasası rejimi bu ülkede. Bunu görüp tartışmamız lazım. İmalat sanayinin güçlü şekilde desteklenmesi lazım. 25 ayrı ekonomide dönüşüm alanı noktasında harıl harıl çalışma var. 1200’ün üzerinde tedbirden bahsediyorum. Aslında heyecan veriyor.”

Haberin Devamı

Şimşek, dönüşüm çalışmalarında hazırlık aşamasında olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Çok kritik reformlar muhtemelen 2015 yılının haziran ayı sonrasına kalacak. Bunu söylemek beni üzüyor ama seçime sınırlı bir süre kaldı. Önümüzdeki 2-3 ayı bütçe ile geçireceğiz. Sonra da seçime birkaç ay kalacak. Burada gerçekçi bir analiz yapıyorum. 2015-2019 arasında seçim yok. O zaman çok güçlü reformlar yapacağız.”

2015 yılı büyümesinde risk aşağı yönlü

Büyüme ile ilgili öngörüde bulunan Şimşek, “Muhtemelen 2014 yılı için yüzde 3-3,5 veya yüzde 3-4 bir büyüme öngörülüyor. Ancak gelecek seneye ilişkin de aşağı yönlü riskler var. Beklenti revize edilebilir” değerlendirmesini yaptı.