Gazete Vatan Logo

Savunma Bakanı Canikli: Hedef gerçekleşmedikçe TSK ayrılmayacak

Milli Savunma Bakanı Canikli, son Kandil operasyonunun diğerlerinden farklı olduğunu söyledi ve "Terör tehdidini ortadan kaldırana kadar Kuzey Irak'ta kalacağız" ifadelerini kullandı. SİHA alımı ile ilgili de konuşan Canikli, AKINCI ismi verilecek taarruz SİHA'ları için bir firmayla sözleşme imzalandığını, ilk teslimatın 2020'de yapılacağını açıkladı. Bakan Canikli, askerlik süresi ile ilgili bir çalışma olmadığını dile getirdi.

Savunma Bakanı Canikli: Hedef gerçekleşmedikçe TSK ayrılmayacak

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, katıldığı canlı yayında Kandil operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 'Bu seferki farklı' diyen Canikli'nin açıklamalarının satır başları şöyle:

Son operasyon diğerlerinden farklı. Ülkemize ciddi saldırılar gerçekleştiriliyor, sızmalar söz konusu. Arazi dağlık bir arazi. Teröristlerin kolay hareket etmelerine zemin hazırlayan bir imkan var. Terörü ortadan kaldırana kadar Kuzey Irak'ta kalacağız. Dağlık bölgeyi aştıktan sonra Irak topraklarında ciddi bir alan var. Güvenlik şeridinin orada oluşturulması gerekiyor.

Teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyoruz ama teröristler zaman zaman sızma yapabiliyor. Kesin çözüm Irak tarafındaki düz arazide bir hat kurmak. Yapılmadığı takdirde terörün oradan sızmasını engellemek, tamamen ortadan kalkmasını istiyoruz.

Güvenlik gerekçeleriyle ve hiçbir şekilde başka bir ülkenin toprak bütünlüğüne halel gelmeyecek şekilde ve geçici olarak, ama bu geçicilik bütün teröristler o bölgeden temizlenene ve o bölgeden bir tehdit olmaktan çıkana kadar devam edecek. Geçici operasyon yapıp dönmek değil. Şimdiki hedefimiz daha farklı, şimdi orada terörü tamamen ortadan kaldırana kadar kalıcı olacağız. Kuzey Irak'ta kalacağız. Hedef gerçekleşmedikçe TSK oradan dönmeyecek.

Haberin Devamı

"500 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

Operasyon yeni başlamadı. Seçim süreciyle de hiçbir ilgisi yok. Seçim var yanlış anlaşılabilir erteleyelim gibi davranmadık. Yılbaşından bugüne kadar 500'den fazla terörist Kuzey Irak'ta etkisiz hale getirildi.

Son operasyon diğerlerinden farklı. Bir defa oradan çok ciddi olarak ülkemize bir saldırı gerçekleştiriliyor. Çok ciddi sızmalar söz konusu. Son derece dağlık bir arazi. Terörün, teröristlerin de kolayca hareket etmelerine imkan sağlayan bir yol, arazi şartları söz konusu.

Kuzey Irak'tan teröristler devamlı saldırıyorlar. Bütün onlar ortadayken Sayın Kılıçdaroğlu'nun çıkıp bunu etkisizleştirmeye, itibarsızlaştırmaya yönelik, aslında teröristleri korumaya yönelik bir çaba içerisine girdiğini görüyoruz bir kez daha. Çok üzüntü verici bir hadise.

Haberin Devamı

"İRAN'A BİRLİKTE OPERASYON ÖNERDİK"

İran ile görüşmelerimiz devam ediyor. Operasyonu birlikte yapalım önerimiz oldu. Birlikte yapabilecek noktaya gelmedik ama İran'ın desteği söz konusu. Etrafımızdaki komşu ülkelerin İran dahil olmak üzere bu operasyonlara itirazları yok. Kandil ve bütün o bölge terörden temizlenecek.

İNCE'NİN İSMAİL METİN TEMEL ÇIKIŞI

Afrin'e girdiği için, teröristleri temizlediği için şimdi onun intikamı alınıyor.

Demirtaş gibi kişileri de destekleyeci, onların serbest bırakılması ya da o anlama gelebilecek açıklamalarla onlara destek verenlerin yanında bir duruş sergiliyorlar. Terörle mücadele edene hakaret ediyor, teröre destek verenin yanında bulunuyor. Terörle mücadeleyi zafiyete uğratma potansiyeli olan yaklaşımdır bu. Ama maalesef CHP, genelde Sayın Kılıçdaroğlu, aynı zamanda Cumhurbaşkanı adayları İnce de benzer yaklaşım içerisinde.
Muharrem İnce'nin ne morale ihtiyacı var? Esas fedakarlığı yapan askerlerimiz ve onların komutanları. Bütün askerlerimiz, komutanlarımız o ateş hattında bu toprakları canları pahasına korumaya çalışıyor, gerektiğinde şehadete yürüyor korkusuzca. Esas morale ihtiyacı olan onlar.
MÜNBİÇ ANLAŞMASI
YPG/PYD unsurları Münbiç'ten çıkarılacak. Bu işlemin askeri gözetimi, yürütülmesi Amerika ve Türk askerleri tarafından birlikte yapılacak.Her şey birlikte yapılacak. Bizim açımızdan bakıldığında bu mutabakatın amacı Münbiç'in YPG/PYD unsurlarından temizlenmesi. Bizim baştan beri düşüncemiz şu, Suriye iç savaşı başlamadan önceki demografik yapıya uygun ve onu yansıtacak şekilde yerel yönetimler oluşturulacak. Yerel yönetimde yer alacaklar da yine Amerika ve Türkiye tarafından birlikte belirlenecek. Sayın Mattis'le görüşmemizdeki 'Hiçbir şekilde oyalama olmayacağı' ifadesi son derece önemlidir, bizim açımızdan. Bu ifadeyi çok açık ve net bir şekilde kullanmıştır. YPG/PYD'nin PKK'nın bir parçası olduğu, onlar tarafından kumanda edildiği, aynı terörist havuzunu kullandıkları konusunda ikna olmuş durumdalar. İkna olmamış olsalardı bu mutabakat sağlanmamış olurdu.
SİHA'LARLA İLGİLİ ANLAŞMA TAMAM
AKINCI ismi verilecek taarruz SİHA'ları için bir firmayla sözleşme imzalandı, ilk teslimatın 2020'de yapılaca.AKINCI taarruz SİHA'sı aslında insansız savaş uçağına giden yolun son aşaması. F35'lerin insanlı son savaş uçağı olduğu kabul ediliyor. Artık bundan sonra yeni model insansız savaş uçağına geçiş şeklinde.
Çok namlulu roketatarları çok daha teknolojik hale getirmek ve dünyanın hiçbir ülkesinin sahip olmadığı şekilde onların mühimmatının da güdümlü hale getirilmesi için çalışma başlattık. Bu, teknolojinin son noktası. Sadece onun değil, fırtına obüsünün ve tank mühimmatının da güdümlü hale getirilmesi konusunda çalışmalarımız var. Savunma sanayisi yatırımları için çok fazla mühendise ihtiyaç var. Dışarıda kendisini bu alanda ispat etmiş beyinleri Türkiye'ye transfer ettik.
ASKERLİK SÜRESİ VE BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI
Askerlik süresiyle ilgili herhangi bir çalışma yok. Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız son noktayı koydu. Seçim sonrasında konuşulacak, gündeme gelecek, bunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı