Gazete Vatan Logo

Sarıkamış’ta gerçek şehit sayısı 60 bin

Türkiye’nin en çok tartıştığı askeri trajedilerin başında gelen “Sarıkamış faciası”...

için Genelkurmay’ın internet sitesinde yapılan açıklamada, “Kayıp 90 değil 60 bindir. 30 bin de Ruslar kayıp vermiştir” denildi

Genelkurmay Başkanlığı, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Ruslarla yapılan Sarıkamış savaşında şehit düşenlerin sayısı konusunda tartışmalara son noktayı koydu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin internet sitesinde, Sarıkamış Harekatı’nın 93’üncü yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamada, Türk Ordusunun tartışıldığı gibi 90 değil 60 bin, Rusların ise 30 bin zaiyat verdikleri belirtildi. ’Sararmış’ fotoğraflara da yer verilen ’Tarihten kesitler’ sayfasında Ruslar’ın 200 subay, 7 bin eri esir olarak aldıklarına işaret edilerek, “Sarıkamış, Türk harp tarihinin en acı savaşlarına sahne olmuştur. Sarıkamış Harekatı, Türk milletinin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin bir delilidir” denildi.

Türk askeri kahramanca savaştı

Allahuekber Dağları’nda 93 yıl önce Ruslar’ı püskürtmeye yönelik bir harekat başlatan Enver Paşa komutasındaki Türk ordusu, yaklaşık 23 gün süren savaşta büyük kayıplar verdi. Bazı tarih kayıtlarına “Düşmana tek kurşun atamadan General Kışa yenik düştüler. Bu harekatta 90 bin Türk askeri donarak öldü” şeklinde geçen, Prof. Dr. Bingür Sönmez’in de kabullendiği bu bilgilere Genelkurmay Başkanlığı’ndan düzeltme geldi. Genelkurmay, Sarıkamış Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle internet sitesinde yaptığı açıklamada, tarihi hatayı düzeltti. Genelkurmay, Allahuekber Şehitleri’nin sayısının iddia edildiği gibi 90 bin değil, 60 bin olduğunu açıkladı. Açıklamada şöyle denildi:

7 bin eri esir verdik

“Sarıkamış Harekatı’nda Rusların zayiatı 30 bin, Türklerin zayiatı ise 60 bin kadardır. Ruslar; Türklerden 200 subay, 7 bin eri esir, 20 makineli tüfekle 30 topu ganimet olarak almışlardır. Bu muharebeler sonucunda Doğu Anadolu, Rusların işgaline maruz kalmıştır. Sarıkamış, Türk harp tarihinin en acı muharebelerine sahne olmuştur. Türk Ordusu, ağır koşullar altında yapılan bir muharebede kahramanca savaşmıştır. Türk Ordusunun kayıplarındaki asıl etkenler, çetin arazi ve şiddetli kış şartları ile teçhizat eksikliği ve ikmal yetersizliğidir. Çok ağır koşullar altında kahramanca savaşan Türk askeri, muharebenin sonuna kadar direnmiş, vatanını korumak ve başarıya ulaşmak için sonsuz gayret göstermiştir. Sarıkamış Harekatı, Türk milletinin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin bir delilidir.”

Dağcılardan saygı tırmanışı

Türk Dağcılık Federdasyonu’na üye 70 dağcı, 28- 30 Aralık tarihleri arasında Sarıkamış şehitlerini anmak için Allahuekber Dağları’na tırmanacak. Federasyon Başkanı Alaattin Karaca başkanlığında Türkiye’nin değişik coğrafyalarından gelecek dağcılar, tırmanışa Yenigün Köyü’nden başlayacak. Dağcıların Allahuekber Dağlarında iki gece kalacaklarını belirten Başkan Karaca, “Kışa yenik düşenlerin çektiği sıkıntıyı bir nebze olsun anlamak için, o karlı dağlarda, şiddetli ayazda Allahuekber’de gecelemek gerekir” dedi.

Haberin Devamı