Gazete Vatan Logo

Şarık Tara kimdir, nerelidir?

Türkiye'nin 2018 vergi rekortmenleri belli oldu. 2018 vergi rekortmenleri listesinin dördüncü sırasında Şarık Tara yer alıyor. Geçen yıl vergi birincisi olan, Şarık Tara bu yıl, 36 milyon 215 bin 996 liralık vergiyle dördüncü sırada yer aldı. 2018 yılında vefat eden Şarık Tara, Enka Holding Fahri Başkanıdır ve inşaat yüksek mühendisidir. Şarık Tara hakkında merak edilenleri haberimizde derledik. İşte Şarık Tara kimdi? Şarık Tara Nerelidir? Sorularının cevapları…

Şarık Tara kimdir, nerelidir?

Şarık Tara hakkında araştırmalar, Türkiye'nin 2018 vergi rekortmenleri listesinde dördüncü sırada yer almasının ardından artış gösterdi. Şarık Tara kimdir? Şarık Tara kaç yaşında ve nerelidir? Sorularını merak eden vatandaşlar arama motorlarına yöneldi. İşte detaylar…

Şarık Tara kimdir?

22 Nisan 1930 yılında Üsküp’te doğan Şarık Tara, Enka Holding Fahri Başkanıdır ve inşaat yüksek mühendisidir. Anne tarafından I. Murat’ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgelerine tayin edilen Tara, Yahya Kemal ile de akrabadır.

Babası Fevzi Tara, Üsküp, Beyrut ve Belgrad’da eğitim görmüş bir avukattır.

İlkokulu Sırp Mektebi’nde okuyan Tara, 2. Dünya savaşı nedeniyle 1942 yılında İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’a geldikten sonra orta ve lise eğitimini Şişli Terraki Lisesi’nde tamamlamıştır. 1949 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi’ne girmiştir. 1954 yılında mezun olduktan sonra Haydarpaşa Soğuk Hava Deposu’nun şantiyesinde işe başlamıştı.

1957 yılında kız kardeşi, Vildan Gülçelik’in eşi, Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kollektif Şirketini kurdu. Burada müteahhitlik yapmaya başladı. ENKA 1972’de ENKA Holding AŞ’ye dönüştü. 1990 yılı ile birlikte dünyanın en iyi müteahhit şirketleri arasına girmeyi başardı.

Haberin Devamı

1986 yılında işlerini oğlu Sinan Tara’ya devretti. Ölene kadar, ENKA Holding Yatırım Anonim Şirketi’nin onursal başkanlığını yaptı.

2017 yılında Türkiye’nin en zengin 100 Türk’ü arasına girdi. Tara’nın Sınırların ötesinde isimli bir de kitap yazmıştır.