Gazete Vatan Logo

Sandığa giden üç yol

Sandığa giden üç yol

1. MECLİS KARARI

Davutoğlu da konuşmasının bu yolun ilk tercihleri olduğunu söyledi. Davutoğlu hükümeti kurma görevini iade etmeyecek ve Ak Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıracak. Bu ihtimal hayata geçerse MHP’nin destek verip vermeyeceği merak ediliyor.

2. AZINLIK HÜKÜMETİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti için MHP’den destek isteyebilir. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Erdoğan’ın telkin ve tavsiyesi ile Davutoğlu partimizi ziyareti planlıyorsa, bu görüşme düşüncesi cevap bulmayacak” sözleri, “MHP kapıyı kapattı” şeklinde yorumlanmıştı. MHP şimdiye kadar azınlık hükümetine destek vermeyeceği yönünde bir izlenim yaratmıştı.

3. SEÇİM HÜKÜMETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 günlük süre dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilir. Eğer seçim hükümeti kurulursa, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olacak. Ama MHP, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor. MHP seçim hükümetine katılmazsa, kontenjanı diğer partilere dağıtılacak.

Haberin Devamı

Takvim kasımı gösteriyor

Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor. Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor. YSK’nın hazırladığı seçim takvimi, seçim iş ve işlemlerinin yürütülmesi için belli süreler öngörüyor. Kurul, 2007 seçimlerinde takvimi 4 Mayıs 2007’de açıklamış ve seçime hazırlanması için tanınan süreyi kısaltarak, 80 gün sonra seçimi yapmıştı. 2002’deki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı. Bu süreler dikkate alındığında, yenilenmesine karar verilmesi halinde milletvekili seçiminin 15 ya da 22 Kasım’da yapılması ihtimali ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı