Gazete Vatan Logo

Sanayici tedirgin, dolar çıkış için fırsat kolluyor

Haftalık tekBorsa dergisi bankacılara ve sanayicilere yeni riskli dönemi en hasarsız şekilde atlatmanın formüllerini sordu

Mortgage sorunuyla başlayan, likidite sıkışıklığına dönüşen ve resesyon kabusu haline gelen global kriz, para piyasalarını altüst etti. Krizin reel sektöre sıçramasından korkuluyor. Bankacılar, sanayiciler yeni döneme göre pozisyonlarını yeniden gözden geçirirken, riskli dönemi en hasarsız şekilde atlatmanın yollarını arıyor.

Ünlü spekülatör George Soros’a göre, son 60 yılın en kötü günleri yaşanıyor. Sarsıntı Türkiye’de de sadece sermaye piyasalarında hissediliyor. Ancak deyim yerindeyse dövizle borçlanmış şirketlerin yüreği ağzında. Dolar yükselecek mi? Borsada düşüş daha fazla devam eder mi? Benzer soruların ardı arkası kesilmiyor. Evet, 2008’in kötü geçmesi bekleniyordu, ama kimse bu kadar sert bir düzeltme olacağını tahmin bile edemiyordu. Gelinen nokta oldukça riskli. Bu kritik virajda yatırım stratejilerinde oldukça isabetli kararlar almak gerekiyor.

Panik sürer mi?

Peki panik bitti mi? Piyasalardaki sıkıntı daha ne kadar devam eder? tekBorsa dergisi bu haftaki sayısında bu konuyu mercek altına aldı, uzmanlara öngörülerini sordu. Dergide yapılan analizde ABD ekonomisinin dolayısıyla dünya ekonomisinin resesyona gireceğine dair beklentilerin bitmediği belirtiliyor. Hatta bazı ekonomistler FED’in piyasalara teslim olduğunu, bunun da ekonomik beklentilerin kötü olduğu yönündeki beklentileri arttırdığını söylüyor. Ancak oluşan genel kanı ne kadar faiz indirimi yapılırsa yapılsın ABD ekonomisinin yılın ikinci döneminden önce toparlanmayacağı yönünde.

tekBorsa’ya göre, Avrupa ve ABD’deki daralmanın Türkiye’ye de yansımaları kaçınılmaz. Çünkü son üç yılda sanayi şirketlerinin dış borcu üç kat artarak 72 milyar dolara ulaştı.

Döviz borcuna dikkat!

Özel sektörün toplam borç içindeki payı yüzde 62’ye çıkarken şirketlerde çok büyük döviz riski aldılar. Eğer global ekonomiye bağlı olarak döviz kurlarında yukarı doğru bir tırmanış başlarsa döviz açık pozisyonu olan şirketler büyük zararlarla karşılaşabilecek. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin mevcut kur seviyesini korumaktan başka yolu gözükmüyor. Bu projeksiyonlar karşısında döviz kurları ve borsanın geleceğiyle ilgili ayrıntılı bilgilere tekBorsa’nın bu haftaki sayısından ulaşabilirsiniz.

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş: Türkiye krizlere antrenmanlı

Türkiye tabii ki bu küresel kriz ve dalgalanmalardan etkilenecek, etkileniyor da. Ancak Türkiye bu duruma en iyi koşullarda yakalandı. Bir kere yüksek faizimiz var. Bütün ekonomik göstergelerimiz olumlu. Cari açıkta problem var ama özelleştirmede de çok büyük fırsatlar var. Biz çok daha ağır krizler yaşadığımız ve antrenmanlı olduğumuz için çok olumsuz bir etki olacağını düşünmüyorum.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Çalkantının etkisi sınırlı olur

Global çalkantının ne kadar devam edeceği çok önemli. Ülkemiz global çalkantıdan en az hasarla çıkacak ülkelerden biri olacaktır. Reel ekonomiye de bu nedenle çalkantının etkisi sınırlı olur. Önümüzdeki dönemde bütün şirketlerin hesaplarını daha iyi yapması, gelişmeleri iyi analiz etmesi gerekiyor.

LMIE-London Stratejist- Hedge Fon Yöneticisi Erda Gerçek: Gelişmekte olan ülkeler şanslı

Piyasalar geç de olsa ABD ekonomisindeki yavaşlamayı ve olası finansal sistematik riski fiyatlıyor. Dalgalanma ne kadar sürer, bu gibi inişler çıkışlar yaşanır mı bilmek çok zor. Böyle zamanlarda satış dalgasının atlatılıp atlatılmadığını tartışmak yerine biraz daha orta vadeli ekonomik ortama bakmak gerekir. Özellikle de gelişmekte olan ülkelerde yatırımları artırmak için uygun bir zaman diye düşünüyorum.

Haberin Devamı