Gazete Vatan Logo
Magazin Sanatta ikinci rekor!

Sanatta ikinci rekor!

ABD menşeyli sanat araştırma portalı Artnet, geçen yılın müzayede rakamlarını açıkladı. 2014, sanat eserlerinin müzayedelerden 16.3 milyar dolar kazandığı 2011’den sonra sanatta 16 milyar dolarla ikinci en bereketli yıl oldu.

Sanatta ikinci rekor!

New York menşeyli sanat araştırma portalı Artnet, 2014 yılı boyunca müzayedelerden elde edilen geliri ve en çok satan sanatçıları yayınlandı. Bloomberg’in kaynak gösterdiği habere göre geçtiğimiz yıl tarihin 2011’de elde edilen 16.3 milyar dolardan sonra totalde 16 milyar dolarlık gelince ikinci en çok kazanılan yılı oldu. Yılın galibi ise dünya çapında tam 1295 eseri açık artırmalarda satılan Andy Warhol. 1987’de ölen pop art akımının öncüsü Warhol’un 1963’te yaptığı ‘Triple Elvis’ adlı silkscreen (bir tür ipek baskı sanatı) çalışma Kasım ayında Londra’daki Christie’s müzayede evinnde 81.9 milyon dolara alıcı buldu. Warhol’un ‘Four Marlons’ isimli ünlü aktör Marlon Brando’nun dört gençlik fotoğrafından oluşan kolajı ise yıl içinde 69.6 milyon dolar’a satıldı.

Çin’li sanatçılara ilgi artıyor

Bloomberg Billionaires Index rakamlarına göre sanat alanındaki satışlar 6.3 milyar dolarla yılı kapatan 2009’a göre ikiye katlandı. ABD’de sanat piyasasının da nabzını tutan New York’taki Artvest Partners adlı firmanın sahibi Jeff Rabin, “Aranan sanatçıların artık nadir bulunan eserleri için yüksek fiyat artışları açık artırmaların nabzını ve sanata ödenen miktarı da artırıyor dedi. En çok satan sanatçılar listesinde bu yıl hiç kadın sanatçı yer almazken, Picasso, totalde 448 milyon dolara satılan 2 bin 820 eseriyle ikinci en büyük geliri alan sanatçı oldu. İlk 10’da iki Çinli sanatçı da yer aldı. Kurbağa ve balık çizimleriyle bilinen ve manzaralarıyla ünlü Zhang Daqian, 6’ıncı ve 9’uncu sıralarda yer aldı.

Haberin Devamı