Gazete Vatan Logo
Magazin Sanatı ve lezzeti bir arada sunan Firuze

Sanatı ve lezzeti bir arada sunan Firuze

İstanbul’un en önemli binalarından biri olan Şişhane’deki Nejat Eczacıbaşı Binası’nda konumlanan Firuze, son dönemin dikkat çeken mekanlarından biri.

Sanatı ve  lezzeti bir  arada sunan Firuze

Modern meyhane kültürünü hem mimarisi hem de yemekleri ile sunan mekan, şehrin lezzet tutkularına dikkat çekici bir ortam da yaratıyor. Gülin- Yücel Özalp projesi olan Firuze, eşsiz İstanbul manzarası ile de önümüzdeki yazın iddialı mekanlarından biri olacağını kanıtlıyor. Mekanı işletmece Gülin Özalp anlattı.

Firuze fikri nasıl ortaya çıktı?

Uzun yıllar gayrimenkul sektöründe çalıştıktan sonra mutfağa olan ilgim ve merakımdan dolayı zaten sektörde olan eşim Yücel Özalp ile çalışmaya başladım. Şu anda Escale, Rana, NeuxColonie, Passage 178, Passage 163, Firuze olmak üzere 6 farklı markayı yönetiyoruz. Firuze gibi bir meyhane açma fikri her zaman projelerimiz arasındaydı, sadece doğru zamanda bunu hayata geçirmeyi bekliyorduk. Bunu da Nejat Eczacıbaşı Binası’nda hayata geçirmekten dolayı çok mutluyuz.

Firuze’de nasıl bir mönü yaratmaya gayret ettiniz?

Firuze’nin mönüsündeki tüm yemekler, taze ve mevsimsel ürünlerle yapılıyor. Her meze olması gerektiği gibi sade ve lezzetli. Türk mutfağının sevilen lezzetlerinin yanı sıra Antakya mutfağından da lezzetler sunan Firuze’nin mönüsünde Hatay yöresinden örnekler bulunuyor. Mutabbel, muamara, kıbbe, humus, biber tarama, tabule, zahter salatası, babagannuş gibi Hatay mezelerimiz şimdiden çok sevildi bile. Lakerda, ayvalı&zeytinyağlı kök kereviz, zeytinyağlı körpe enginar, sebze tarator gibi soğuk mezelerimizin yanı sıra balık köfte, Edirne süt kuzu yaprak ciğer, balık kokoreç gibi sıcak mezeleri de bulma şansınız var. Ayrıca Hatay usülü soslarla hazırlanan et ve köfte çeşitlerini mutlaka tatmalısınız.

Haberin Devamı

Karşınızda İstanbul manzarası

Mekanın modern bir mimarisi de söz konusu. Neleri ön plana çıkarmaya çalıştınız?

Çok güzel bir İstanbul manzarası sizi karşılıyor. Tarihi Yarımada ve Haliç’in büyüleyici manzarasını görebiliyorsunuz. Hem bar, hem restoran, hem teras olarak tasarladığımız Firuze, modern dekorasyonu ve samimi atmosferi dışında bulunduğu binanın ruhuna uygun kendi başına bir sanat hikayesi de anlatıyor… Binaya girişinizden itibaren Türkiye’den çağdaş sanat eserlerine rastlayabiliyorsunuz. Canan Dağdelen’in ‘NONPLACE dot’ isimli gümüş rengi dairelerden oluşan işi, Nuri Bilge Ceylan imzalı fotoğraf dekorasyonun modern parçalarından. Akşamüstünden gecenin ilerleyen saatlerine kadar gün batımını izleyeceğiniz balkonunda içeceğinizi keyifle yudumlayacağınız modern bir meyhane ortaya çıkardık.

Nasıl bir kitleye hizmet ediyorsunuz?

Geniş yelpazede bir misafir kitlemiz var. Salon’da konsere gelmiş gençlerin akşam yemeği yiyebileceği, işten çıkmış Pera çalışanlarının kafa dağıtabileceği, öğle yemeğini iş toplantısına denk getirenlerin rahat edeceği ve hafta sonlarında Beyoğlu’nun gece hayatına dalmadan önce arkadaş muhabbetine doymak isteyenlerin saatler geçirebileceği bir mekan burası.

Gerçekçi bir bilim kurgu

Andy Weir, Marslı kitabında gösterdiği mühendislik, bilim ve teknoloji bilgisini İthaki Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı Artemis’te de sergileyip yine fazlasıyla gerçekçi bir gelecek öngörüyor. Kitabın kahramanı Jazz Bashara hiçbir zaman kahramanlık peşinde koşmamıştır. Tek isteği zengin olmaktır. Ek iş olarak kaçakçılık yapan Jazz’in hayatı da karşısına reddedemeyeceği bir teklif çıkınca tamamen değişir. Jazz, tüm Artemis’in kontrolünü ele geçirmeyi ilgilendiren bir komplonun ortasında bulacaktır kendini. Bundan sonra alması gereken risk, işe ilk girdiği zamankinden çok daha büyüktür. Booklist kitabı “Heyecan verici, keskin zekâlı, adrenalin dolu bir macera… Senenin en iyi bilimkurgu romanlarından biri” diye anlatıyor.

Haberin Devamı