Gazete Vatan Logo
Magazin Sanat ile Alaçatı’ya sahip çıkıyoruz

Sanat ile Alaçatı’ya sahip çıkıyoruz

Yıl boyunca farklı etkinlik ve festivallere ev sahipliği yapan ve turizmde Türkiye’nin markası olan Alaçatı, bugün ve yarın üçüncü kez ‘Alaçatı Sanat Haftası’na ev sahipliği yapıyor. Ege’nin sanat başkenti Alaçatı, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sanatçılara bir hafta boyunca sokaklarını açıyor. Alaçatı Kültür Derneği Başkanı Aysun Yenici ile bu haftanın özelliğini konuştuk.

Sanat ile Alaçatı’ya sahip çıkıyoruz

Alaçatı Sanat Haftası kaç yıldır yapılıyor? İçeriğinden bahsedebilir misiniz?

Alaçatı Sanat Haftası bu yıl üçüncü kez yapılıyor. Sanat Haftası kapsamında yurt içi ve yurt dışında davetli yaklaşık 10 görsel ve plastik sanatçısı ile bir Çalıştay oluşturduk. Bunu da sanatçılarla birlikte yapıyoruz. Alaçatı Sanat Haftası kapsamında, sergiler düzenliyoruz, atölyeler ve sanat söyleşiler gerçekleştiriyoruz.

Ziyaretçileri bu yıl ne gibi etkinlikler bekliyor?

Son yıllarda Alaçatı’da yaşanan değişiklikler sebebiyle Alaçatı’da sanata önem verildiğini vurgulamak, burada yaşayan sanatçıları desteklemek, yurt içinden ve yurt dışından farklı disiplinlerdeki sanatçıların çalışmalarını sergilemek, sakin geçen Ekim ayını canlandırmak için bu haftayı yapmaya karar verdik. Aslında ‘Sanat olmazsa hayat olmaz’ demek istiyoruz. Alaçatı’nın sanat ve kültürle anılmasını istiyor ve yaşadığımız yere sahip çıkıyoruz.

Altı sergi birden açılıyor

Alaçatı Sanat Haftası’nda kaç sanatçının eseri sergilenecek ve nerelerde olacak?

Haberin Devamı

Her yıl yurt dışı ve yurt içinden davet ettiğimiz yaklaşık 10 görsel ve plastik sanatlar sanatçısı ile sanatı halkla ve sanatseverlerle buluşturuyoruz. Etkinliklerimizi açık havada ve Alaçatı’nın eski değirmenlerinde gerçekleştiriyoruz. Ziyaretçiler, çalıştay sanatçılarını çalışırken izleyip, sohbet edebiliyor. İkisi Çeşme Belediyesi’ne ait, bir açık hava sergisi olmak üzere çeşitli galerilerde 6 farklı sergi de olacak.

Hangi sanat dalından eserler olacak?

Hafta boyunca süren 21 adet farklı gün ve saatlerde olacak şekilde çoğunluğu Alaçatı’da yaşayan sanatçılar ile atölye çalışmaları yapıyoruz. Bugün gerçekleştirilecek söyleşide sanatı her kesimden insanla buluşturmak için Eski Alaçatı Meydanı’nda sanat mezatı gerçekleşecek. Yine bugün değirmenlerde 2017 çalıştay sanatçılarının çalışmalarının sergilendiği bir sergi olacak. Toplam 50 sanatçının bin eserinin sergilendiği 6 sergi olacak. Sergilenecek sanat dalları arasında ise resim, seramik, mozaik, ekolojik baskı, minyatür, tezhip, hat sanatları bulunuyor.

Haberin Devamı

Tamamen gönüllü olarak buradalar

Alaçatı Sanat Haftası’nın amacı nedir?

Sanat Haftası’nın amacı, yaşadığımız yerin sanat ve kültür ile de varlığını sürdürebilmesi. Alaçatı Sanat Haftası kapsamında yapılan eserler derneğimizde kalıyor ve ardından bir sergi açıyoruz. Sergide satılan eserler bu haftayı finanse ediyor. Davetli sanatçılarımız da tamamen gönüllü olarak burada. Alaçatı’daki pek çok sanatsever de konaklama desteği veriyor. Başta Çeşme Belediyesi olmak üzere pek çok restoran destek oluyor. Biz aslında Alaçatı’ya sahip çıkıyoruz. Yaşadığımız yerin olumsuzluklarla değil sanat ve kültürle anılmasını istiyoruz. Alaçatı çok özel bir yer. Buradaki her otel, dükkan, butik ve mekan kendine has. Tüm çabamız bu dokunun bozulmamasını sağlamak.