Gazete Vatan Logo

Sanal çiftlik kurdular herkes kendini darı ambarında sandı

‘Saadet zincirinden’ 65 şirket radarda. Çiftlik Bank benzeri yapıları radarına alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, denetimlerde ‘saadet zinciri’ olduğu sonucuna varılan şirketlerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Sanal çiftlik kurdular herkes  kendini darı ambarında sandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, piramit sistemine dayanan “saadet zinciri” yapılara ilişkin denetimlerin sürdüğünü belirterek, “Denetime alınan 65 şirketin 30’unun işlemi tamamlandı ve 19’unun piramit sistem olduğu sonucuna varıldı. İlgilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu” dedi. Piramit sistemlerin, üyelerin sisteme yeni üyeler bulduklarında gelir elde edebildiği, yeni üye bulmanın imkansız hale geldiğinde ise sistemin tıkanarak insanların paralarını kaybettiği organizasyonlar olarak tanımlanabileceğini belirten Tüfenkci, “Piramit sistemler üzerinden gerçekleştirilen pazarlama sistemleri Türk hukuku açısından ele alındığında, bu tip satışların hangi hükümler gereğince değerlendirileceği hususunun açık olmaması, bu konuda özel bir düzenleme bulunmaması gibi sebeplerle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da piramit satış sistemlerine ilişkin genel çerçeveyi belirleyen düzenlemelere yer verildi” değerlendirmesinde bulundu. Tüfenkci, 35 şirket veya temsilci nezdinde ise denetim faaliyetlerinin devam ettiğine işaret etti. Piramit sistem olduğu sonucuna varılan yapılar arasında, “Çiftlik Bank” olarak da bilinen Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yanında, tarım ve çiftlik temalı başka şirketler de yer aldı. Elit Çiftlik, Çılgın Tavuklar ve Birlik Beraberlik Tarım Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (BB Çiftliği) isimli yapıların da piramit sistem olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

CEO’nun yengesi tutuklandı

Çiftlik Bank soruşturmasında Mehmet Aydın’ın yengesi Hava Aydın ve şirketin yönetim kurulu üyesi S.Y. tutuklandı. Hava Aydın ve S.Y. ile birlikte tutuklu sayısı 9’a yükseldi.

Sistem nasıl işliyor
Mağdurlar para kazanma vaadiyle siteye üye yapılıyor. Üye olanlara tavuk, tarla ya da maden satılarak ‘Çıkan ürünü alacağız’ deniyor. Mağdurlar buna inanıp satın aldıkları sanal tavuklar ile yumurta, çiftliklerde ise meyve-sebze yetiştirmeye başlıyorlar. Madenlerde ise altın çıkartılıyorlar. Dolandırıcılar kurdukları sistemin ikinci ayağında ortaya çıkan bu sanal ürünleri düşük fiyata satın alıyor. Daha sonra kurbanlarına ‘Daha fazla para kazanman için bizden daha fazla tavuk, daha fazla çiftlik, daha fazla maden alman’ gerekiyor diyerek dolandırıcılıklarının ikinci evresine geçiyorlar. Eline ilk etapta bir kaç lira geçen mağdur daha fazla para kazanma vaadiyle dolandırıcıların dediğini yapınca tuzağa düşmüş oluyor. Bir daha para gelmediği gibi site de hemen kapatılıyor.
İşte piramitçiler
Ulusal Mali Yardımlaşma Sistemi, Mega Grup Bilişim Ağ Paz. ve İnt. Hiz. Ltd. Şti, Kyani Turkey Kozmetik Ürünleri ve Gıda Takviyeleri Limited Şirketi, QNET Promosyon Pazarlama ve Turizm Ltd. Şti., Kairos Technologies Limited, MGlobally Solutions Ltd. Türkiye temsilcileri, OWNCOIN Dış Ticaret AŞ, Evo Binary International DWC-LLC Türkiye Temsilcileri, MMM Türkiye Temsilcileri, İnfinity Coin Türkiye Temsilcileri, My Crypto World Türkiye Temsilcileri, Cmon Online Türkiye Temsilcileri, Myadsino (Red Deck Entertainment Limited) Türkiye Temsilcileri, Forever Primes İnternet Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi, Posavis Bilgisayar Reklam E Ticaret Danışmanlık Anonim Şirketi.
Vatan uyarmıştı
Sanal çiftlik oyunlarıyla ilgili VATAN Gazetesi geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı haberlerde uyarılarda bulunmuştu. 7 Mayıs tarihli gazetemizde ‘Son Tezgah’ manşetiyle sanal dolandırıcılığa dikkat çekilmişti. Haberde sistemin nasıl işlediği anlatılırken yüzlerce mağdurun yaşadıklarına da yer verilmişti. 9 Mayıs tarihli gazetemizde de ‘Son vurgun 1 milyon TL’ manşetiyle bu konuya ikinci kez dikkat çekilmişti.

Haberin Devamı