Gazete Vatan Logo

Samsun-Ceyhan boru hattı oldu Ünye-Ceyhan boru hattı

Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi’nin güzergahı, Güler’in memleketi Ünye’ye alındı.

Güler musluğun başına memleketi Ünye’yi oturttu

İhalesİz Çalık Enerji’ye verilen Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi’nin güzergahı, Enerji Bakanlığı’nın kararıyla, Bakan Hilmi Güler’in memleketi olan Ünye’ye alındı. Geçtiğimiz yıl “Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in memleketi Sivas -Yıldızeli’nden mi, yoksa Abdullah Gül’ün memleketi Kayseri’den mi geçeceği” tartışılan boru hattında, daha yüksek maliyetli olmasına rağmen Kayseri güzergahı benimsenmişti.
Dün Resmi Gazete’de yayınlanan Enerji Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü kararıyla, güzergah Sivas’tan geçirildi. Ancak boru hattı Samsun yerine, Bakan Güler’in memleketi olan Ünye’den başlatılıyor. Samsun’da bulunan mevcut terminal bölgesi yerine Çalık, Ünye’ye yatırım yaparak, yeni bir terminal bölgesi kuracak. Son durumda “Samsun -Ceyhan Boru Hattı” da artık “Ünye-Ceyhan Boru Hattı” olarak anılacak.

Samsun’da yer vardı
Mavi Akım boru hattının da Türkiye’ye giriş noktası olan Samsun, kamulaştırması tamamlanan bir enerji bölgesi. Enerji Bakanlığı’nın tüm bu planı değiştirerek, boru hattını Samsun yerine Ünye’den başlatması anlaşılamadı. Bu durumda ham petrol Karadeniz’den Ünye’ye gelecek. Çalık’ın da bu bölgeye önemli miktarda yatırım yapması, boru hattı inşaatına buradan başlaması ve yeni bir terminal inşaa etmesi gerekecek. Enerji Bakanlığı petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı bu değişikliğin, Bakan Hilmi Güler’in Ünyeli olması nedeniyle tartışma yaratacağı ifade ediliyor. Türkiye’nin Boğazlar’daki petrol trafiğini azaltmak için gündeme getirdiği Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi’nde, hükümet, Çalık Enerji’nin projesini kabul etmiş, bu durum tartışma yaratmıştı. Hükümet’le Çalık Enerji, boru hattının güzergahı olarak da Kayseri’den geçen hat konusunda fikir birliğine varmıştı. Bu güzergahın Sivas hattından daha uzun olması “maliyet daha yüksek olur” yorumlarına neden oldu. Daha sonra yapılan fizibilite çalışmalarında Sivas güzergahının, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına paralel gideceği için kamulaştırma maliyetinin 300 milyon dolar daha ucuz olacağı hesaplandı.
Öte yandan Enerji Bakanlığı, projeyi Çalık’a verdiği sırada Bakanlığa aynı proje için Ekinciler Grubu da başvurmuş, güzergahını da Sivas’tan geçecek şekilde belirlemişti.

Unakıtan’la Güler’in
arasına BOTAŞ girdi


Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın arasına “BOTAŞ” girdi. Maliye Bakanlığı’nın önceki gün vergi 700 milyon YTL borcu nedeniyle alacaklarına el koyduğu BOTAŞ için iki bakanın bir görüşme yaptıkları öğrenilirken, Bakan Güler’den Maliye’ye sitem geldi. Bakan Güler, “BOTAŞ’ın Maliye’yle sorunu çözüldü mü?” sorusu üzerine Güler, “BOTAŞ’ın sorunu yok. BOTAŞ, dünyanın en başarılı şirketlerinden biri. Ancak alacaklarıyla ilgili, nakit akışında bir takım sorunları var. Bunu Maliye de biliyor. Maliye, kendi alacağına gösterdiği hassasiyeti, diğer konulara da göstersin” dedi.


Haberin Devamı