Gazete Vatan Logo

Samsun’a çıktılar

Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 99 yıl önce Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a gelişini temsil eden Türk bayrağı askerler tarafından karaya çıkarıldı

Samsun’a çıktılar

19 Mayıs coşkusu dün yine yurdun dört bir köşesinde yaşandı. Ankara’da törenlerin en önemli durağı her zamanki gibi Ata’nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir oldu. 81 il ve KKTC’den gelen temsilci gençler, sporcular, öğrenciler ve halk oyunları ekipleri kutlamalarda başroldeydi. Anıtkabir’in Akdeniz ve Anadolu kapılarının girişinde bekleyen her yaştan binlerce vatandaş, ellerindeki Atatürk posterleri, Türk bayrakları ve çiçeklerle Ata’sını ziyaret etti. Atatürk’ün mozolesine çiçek koyan vatandaşlardan bazıları dua okudu. Askerlerin nöbet değişimi sırasında yaptıkları seremoniyi ilgiyle izleyenler, nöbet değişiminin tamamlanmasıyla askerleri uzun süre alkışladı.

Uzun kuyruklar

Anıtkabir’i ziyaret edenler, tören alanında fotoğraf çektirirken, bazı vatandaşlar 10. Yıl ve İzmir marşlarını okudu. Atatürk’ün şahsi eşyalarının sergilendiği Atatürk Müzesi ile Kurtuluş Savaşı Müzesi girişinde uzun kuyruklar oluştu. Anıtkabir Komutanlığı tarafından Misak-ı Milli Kulesi’nin arka bölümündeki alana yerleştirilen dev ekranda Atatürk’ün sözleri, 10. Yıl Marşı ve Nutuk eşliğinde yansıtıldı. Türk Eğitim Derneği (TED) bünyesindeki 38 okuldan öğrenciler, öğretmenler, TED Üniversitesi kurucuları, mütevelli heyeti üyeleri, mezunlar, gönüllüler, spor takımları, mezun dernekleri de Anıtkabir’in ziyaretçileri arasındaydı.

Haberin Devamı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla birlikte milli mücadeleyi başlatmak için Samsun’a gelişinin 99’uncu yıl dönümünde kentte 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları da başladı. İlk olarak İlkadım ilçesindeki Anıt Park içinde bulunan Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Burada saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Müdürü Ahmet Gürol Karayılmaz, Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. Kutlamalar daha sonra Tütün İskelesi önündeki Kurtuluş Yolunda devam etti. Halk oyunu gösterisi büyük beğeni topladı. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıkışını temsilen Türk bayrağı askerler tarafından karaya çıkarılarak deniz subayı tarafından öpülüp gençlere teslim edildi. Gençler de Türk bayrağını öperek teslim aldı. Türk bayrağının Tütün İskelesinden karaya çıkarılmasının ardından buradaki program sona erdi.

Haberin Devamı

Gençlerden senfoni
Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın (ADSO) ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na özel konserinde genç solistler piyano ve kemanla izleyenleri büyüledi.
Tüm yolculara Türk bayrağı
Türkiye’nin en fazla yolcu trafiğine sahip ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı. Havalimanını kullanan yolculara Türk bayrağı dağıtıldı. Gidiş katında dağıtılan Türk bayraklarına yolcular yoğun ilgi gösterdi.
Kalamış’ta bisiklet turu
Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinliği yüzlerce bisiklet tutkununu bir araya geldi. Kalamış Park’tan başlayan bisiklet turuna yaklaşık 300 amatör sporcu katıldı.
Barış için seyire çıktılar
Geçen yıl Adriyatik’e yelken açan 4 Türk denizci kadından oluşan ‘Deniz Tutkusu Seyirde’ adlı ekip, bu yıl 19 Mayıs’ta Akdeniz’de 44 gün sürecek barış yolculuğuna çıktı. Denize ve yelkene gönül veren ekibi, dün sabah arkadaşları uğurladı.

Haberin Devamı