Gazete Vatan Logo
Futbol Yükselen kredi faizini inşaatçılar ‘sıfır’ladı

Yükselen kredi faizini inşaatçılar ‘sıfır’ladı

Konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’i aşması, firmaları da harekete geçirdi. Piyasanın durgunlaşmasını önlemek isteyenler sıfır faizli satış kampanyalarını devreye soktu.

Merkez Bankası’nın faiz artırmasının ardından bu artışın konut kredilerine de yansıyacak olması gayrimenkul sektörünü harekete geçirdi. Konut kredi faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde 1’i aşmasıyla, tüketicilerin alım kararını erteleme düşüncesi hakim oluyor. Hem mevsimsel yavaşlama hem de faizlerin yükselmesi, konut piyasasını durgun bir döneme sokuyor. Konut piyasasında satışların yavaşlamaması için firmalar da kendi ödeme planlarını devreye sokarak, tüketicilerin konut alma kararlarından vazgeçmemelerini sağlamaya çalışıyor. Piyasada daralma yaşanan dönemlerde gayrimenkulde fırsat alımlarına izin veren fiyat indirimleri oluşuyor.

En uygunu tek hane

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, faiz artışının konut piyasasını etkileyeceğini belirterek, “Etkilemez dersek gerçekçi olmaz” dedi. Merkez Bankası’nın yaptığı bu revizyon ile konut kredilerindeki maliyetin yükseldiğini söyleyen Torun, “Ama bunlar sürdürülebilir rakamlar. Gayrimenkul sektörünün bir kısmını sübvanse edeceği bir oran” diye konuştu. Torun, Türkiye’de konut almak için en uygun kredi faiz oranlarının ise yıllık tek haneli rakamlar olduğunu vurguladı.

İkinci yarıda yükseldi

Konut kredisi faiz oranları, Haziran 2013’te tarihi dip seviyeleri olan yüzde 0.69’u gördü ancak bu tarihten sonra da faiz oranları sürekli olarak artış gösterdi. Aralık ayında ise yıl sonu hedeflerini tutturmak isteyen bankalar uygun kredi faiz oranları sundu. Yeni yılla birlikte bankaların sunduğu yıl sonu fırsatları sona ererken, 16 banka Ocak ayında faiz oranlarını yukarı yönlü revize etti. Birkaç banka faiz oranını yüzde 1’e kadar artırdıktan sonra tekrar yüzde 0.90 seviyelerine indirdi. Ancak haftabaşında Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı almasıyla konut kredi faizleri yeniden yüzde 1’in üzerine çıktı.

9 BİN TL ARTTI

- Konutkredisi.com’un rakamlarına göre, geçtiğimiz hafta en düşük konut kredisi faizi yüzde 0.94 seviyesindeydi. Buna göre, 100 bin liralık kredide 1.393 TL aylık taksit, 169 bin TL toplam maliyet oluşuyordu.

- Bu hafta bütün bankalar faiz artışı yaptı. Faiz oranları neredeyse tüm bankalarda yüzde 1.05’e çıktı. 100 bin liralık kredinin atlık taksidi 1.470 lira, toplam maliyeti de 178 bin lira oldu. Bir haftada toplam maliyet 9 bin lira arttı.

Metropark da destekliyor

TEKNİK Yapı, Metropark’tak konut kredi faizini 120 aya kadar olan vadelerde yüzde 0.80’e indirirken, peşinat tutarına göre 24 ile 60 ay arası vadelerde sıfır faiz imkanı sunuyor. ‘Faiz desteği’ne göre, yüzde 25 peşinat yatıranlara 24 ay vadede, yüzde 35 peşinat yatıranlara 36 ay vadede, yüzde 50 peşinat yatıranlara 48 ay vadede, yüzde 60 peşinat yatıranlara 60 ay vadede sıfır faiz uygulanacak. Peşinat tutarını kendi belirlemek isteyenler için ise tüm vadelerde yüzde 0.80 faiz uygulanacak.

48 ay vade farkı almıyor

KİPTAŞ’ın Bahçeşehir’deki Vaditepe projesinde, ilk etap satışları 48 aya kadar vade farksız ödeme, yüzde 10 peşinat, 1 yıl taksit erteleme, 120 aya kadar anlaşmalı bankalar aracılığıyla konut kredisi imkanı yer alıyor. 2+1 daireler 260 bin 907 lira, 3+1 daireler 339 bin 762 lira, 4+1 daireler 412 bin 687 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Bahçeşehir’in, göl manzarasına hakim noktası üzerinde konumlandırılan Vaditepe Bahçeşehir projesinde 2+1’den 5+2’ye kadar çeşitli tiplerde daireler yer alıyor.

Faizi 120 ayda 0.97’de tuttu

İZMİR’deki 2 bin 300 konutluk Soyak Siesta’nın son etabı Oxygen’de 1+1 dairelerin satışları 118.500 TL’den devam ediyor. 5 Şubat’a kadar süren kampanyada yüzde 1 peşinatlı ve hemen teslim edilen tüm konutların ödemelerine 1 yıl sonra başlamak mümkün. Aynı zamanda 120 ay vade ve 0.97 faiz oranlı ödeme de yapılıyor.

Cornerlıfe da sıfıra çekti

KREDİ faizleri yükselirken, Cornerlife Güneşli son kampanyasıyla 24 aya sıfır faiz, 60 ay vadeye ise 0.45 faiz uyguluyor. Keleş İnşaat ve Beyaz İnşaat ortak girişimiyle inşasına devam edilen Cornerlife Güneşli, Aralık 2014’te teslim edilecek. Cornerlife Güneşli, banka aracılığı ile konut kredisi kullanımının yanında, projenin kendi bünyesinde yaratılan ödeme seçenekleri ile de ev sahibi olmak isteyenleri destekliyor. Projede konut bedelini peşin ödeyenlere yüzde 8’e varan indirim uygulanıyor.

Haberin Devamı