Gazete Vatan Logo
Süper Lig "Maçlara çıkmayabiliriz"

"Maçlara çıkmayabiliriz"

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, ligin ilk yarısını değerlendirdi.

"Maçlara çıkmayabiliriz"

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, ligin ilk yarısını değerlendirirken, bu süreçte kendisini etkileyen en can sıkıcı olayın Trabzonspor­ Gaziantepspor maçında yaşananlar olduğuna vurgu yaptı ve “Hakem Çağatay Şahan ve ekibinin 4 saat kalması kabul edilebilir bir durum değildi. Bundan sonra benzer bir olay ile karşılaşırsak, federasyonla da istişare ederek çok net söylüyorum maçlara çıkmayabiliriz” diye konuştu.

Müftüoğlu, haklı iken haksız durama düşmek istemediklerini belirterek, “Haklı kalmak istiyoruz. Federasyonumuz bu olayda sonuna kadar yanımızda yer aldı. Net tavır koydu. Verilen cezalarını tartışmak bizim işimiz değil. Lakin şu bilinmeli ki biz de MHK ve hakem camiası olarak tekrarında tepkimizi maça çıkmayarak koyarız” ifadelerini kullandı.

‘Öz eleştiri yaptık’

Göreve geldikten sonra devrim niteliğinde değişimlere imza attıklarını, ancak sancılı bir dönemden geçtiklerini kaydeden MHK başkanı şöyle devam etti:

“Biz kendi öz eleştirimizi yaptık. Sezonun ilk yarısında hakem hataları var, doğrudur. Ama bu hatalar baktığınızda geçmiş yıllardan farklı ve fazla değil. Bazı önerilerimiz maçlardaki spesifik hatalar tüm hakemleri etkiledi. Hakemler kötü gidiyor algısı oluştu. Açık söyleyeyim bir takım üzerinden, yani Trabzonspor üzerinden bu hatalar konuşulduğu için diğer takımlar da bunu örnek gösterip, futbolcusu, teknik adamıyla hakem eleştirmeye başladılar.

Haberin Devamı

Bu arkadaşlarımızın ilk haftalarda bazı bariz hataları sistemin sorgulanmasına yol açtı. Gençler deneyimsizlikten, hatalar yaptı. Kamuoyu baskısı çok fazla olduğu için gençlerin yaptığı 5 hata dikkat çekmezken, tecrübelilerin bir hatası tüm hakemliği sorgular hale getirdi ve ister istemez bundan etkilendiler. Zincirleme reaksiyon gelişti.

‘Çoğunluk başarılı’

Bize göre başarılı performanslar çoğunlukta. Ancak sonuca tesir eden maçlarımız da oldu. Bu sezon ‘genç ve yeni arkadaşlarımıza görev vereceğiz’ dedik. İlk kez 9 hakem arkadaşlarımızla uzun süreli sözleşme imzalandı. Türk futbol tarihinde bir ilk oldu. Ve bu sözleşmeler çok büyük rakamlarla telafuz edildiği için bir kamuoyu baskısı doğurdu. Bu da hakemler üzerinde baskı yarattı. Önce bunu çözmeye çalıştık. Hakem için de bizim için de yeni bir deneyimdi. Sezon başında FİFA listesini değiştirdik. Geleceği olan genç iki arkadaşı listeye koyduk. Deniz Ateş Bitnel’i kim bilirdi? Şimdi sorsanız sokaktaki herkes bilir ve başarılı der. Alper Ulusoy da öyle. Halil Umut Meler hakeza. Profesyonelleri ve gençleri gelecek sezon izleyin.

Haberin Devamı

‘Sayı 22’ye inecek’

Sancılı bir süreçten geçiyoruz. Hakem kadrosu şişik. İstenilen seviyeye indireceğiz. Hakemin ayda iki maç yönetebileceği bir sayı olacak. Şu anki kararımız Süper Lig’de sayı 22’ye inecek. Şimdi doğru 22 ismi bulmaya çalışıyoruz. Tüm hakemlere şans verdik. Geçtiğimiz yıllarda çoğuna görev verilmemişti. Hakemi bir maçta değerlendiremeyiz, genel bir performansına bakacağız. Özellikle gençlerin maç yöneterek deneyim kazanacağına inanıyoruz. PTT liginde 18, ulusal hakem kadrosunda ise 70­80 arası olacak sayı.”

Haberin Devamı

‘Gözlemciye ceza sistemi’

“Hakem değerlendirmelerinde gözlemcinin notu beş kriterden sadece bir tanesi. Esas olan bizim görüşümüzdür. Eleştiri konusu olduğu için söylüyorum, gözlemcilerin de eğitimini geliştireceğiz. İlk yarıda ceza uygulaması yapmadık, ancak bu sistemi devreye sokuyoruz. Gözlemci de ceza alabilecek. Ayrıca gözlemcinin notu sadece hakeme gidecek. Eskiden olduğu gibi yardımcı, 4. ve ilave hakem notu göremeyecek.”

‘Yıldırım bey çok önemli’

“Futbol Federasyonu başkanımız Yıldırım Demirören bizim için çok önemli ve büyük bir şans. Kendisi bugüne kadar gördüğüm ve görebileceğim, hakemlere en çok desteği veren yönetici. Yönetim kurulu da öyle. Hakemlere ciddi imkanlar sağlanıyor, iyi paralar veriliyor. Biz de bunun karşılığını vermeye çalışıyoruz. Kamuoyu nezdinde veremiyoruz gibi görünebilir ama vicdanımız rahat. Ne yaptığımızı ve yapacağımızı biliyoruz.”

‘Uilenberg’in katkısı büyük’

“UEFA eğitimcimiz Jaap Uilenberg sezon başında gidiyordu. Ben olduğum için kaldı. Sezonu bitirelim dedik. Sezon sonunda kendisi ile ayrılıyoruz. Jaap’ın çok büyük katkısı oldu. Türk hakemliğini değiştiren, geliştiren ve dönüştüren adamdır kendisi. Sonraki süreçte Roberto Rosetti ile görüşmelerimiz devam ediyor. Rosetti dünya çapında bir insan. Collina’nın yakın arkadaşı. Bizim ligimizi çok iyi biliyor. İtalyan ve Türk futbolu birbirine benzer. Bizi daha iyi yerlere taşıyacak bir isim. Rosetti ile daha kapsamlı ve profesyonel çalışacağız. Jaap ile olan sözleşmemizde ayda bir geliyordu, Rosetti 15 günde bir burada olacak.”

Haberin Devamı

‘Futbolculardan daha başarılıyız’

“İtalya, Almanya ve İspanya’da bizde yaşanan pozisyonların daha kötülerini örnek gösterebilirim. Ama orada ne futbolcular, ne de hocalar bahsediyor bu hatalardan. Bizde oyuncuların teknik adamların ve yöneticilerin kaçış noktası hakem. En kolay vurulacak da hakem. Hakem hata yapıyor. Ama oyuncu da, teknik direktör de yapıyor. Bunlar konuşulmuyor. Bunların tüm derdi hakemler. İnsafsızca, izansızca eleştiriler yapılıyor. Neymiş efendim ‘hakemler başarısızmış.’ Bence oyuncular ne kadar başarılı ise hakemler de o kadar başarılı. Hatta biz daha başarılıyız. Gazetelere bakıyorsunuz. İlk yarının futbolcusu, teknik direktörü, takımı var. Hakem yok. Ayıp ama.

‘Rekabet ortamı’

“Artık UEFA’da olduğu gibi altı ayda bir klasman yapıyoruz. Niye? Daha rekabetçi ortam sağlamak için. Sonra yetenekli bulduğumuzu bir an önce yukarı çıkarmak istiyoruz. Ayda bir maç yönetmekle hakem yetişmez. Dünyanın her ülkesinde yetenekli hakem sıkıntısı yaşanıyor. Yaptığımız devrimler var, hiç kimse görmüyor. 4­5 tartışılan hata yüzünden ne yazık ki Türk hakemliğini başarısız göstermeye çalışıyorlar. Bu algı operasyonunun kimseye faydası olmaz, olmayacak.”

‘Video hakemliği’

“Çizgi hakemliğine 2. yarıda da devam edeceğiz. Sezon sonu için farklı alternatifler var. UEFA gol teknolojisi ve çizgi hakemliğini 2016’da uygulayacak. Mart ayında video hakemlik gündeme gelecek. Yani pozisyonları dışarıdan takip eden bir başka göz olacak. Eğer olumlu sonuçlanırsa video hakemliğin diğer seçeneklerin önüne geçeceğini düşüyorum. Biz de deneyebiliriz.”

‘Kalkavan ve Bitnel’

“Bana göre ilk yarının en başarılı hakemleri Mete Kalkavan ve Deniz Ateş Bitnel. İkisinin de performansından memnunum. Gençler, yetenekleri var bunu geliştirerek çok daha iyi yerlere gelecekler. İkinci yarıda onları derbi maçlarında da göreceksiniz. Bizim beklentimiz diğer arkadaşlarımızın da aynı ciddiyet ve samimiyetle işlerine dört elle sarılması. Sancılı bir dönem geçiriyoruz. Biraz sabır, karşılıklı hoşgörü istiyoruz. Gelecek sezon nelerin değiştiğine tanıklık ettiklerinde bize hak vereceklerdir.”

‘Bırakır giderim’

“MHK başkanı olduğuma asla pişman değilim. Sevdiğim ve bildiğim işi yapıyorum. Bir gün kendimi başarısız görürsem bir dakika durmam çeker giderim. Burada çakılı değilim. Katkı sağlayamayacağımı gördüğüm an durmam. MHK’deki ekibim çok iyi. Zaten bütün güvencem bu. Çatlak ses yok. Herkes işini biliyor ve yapmaya çalışıyor.”

‘Her hakemin ekibi olacak’

“Cüneyt Çakır yıllardır aynı ekiple maçlara çıkıyor. Faydası ortada. Biz de gelecek sezondan itibaren uygulamayı genişleteceğiz. 22 kişilik Süper Lig kadrosunda herkesin bir ekibi olacak ve maçlara aynı ekip gidecek. UEFA’da da sistem böyle. Denenmiş ve başarısı ortada.”

‘Çakır finalin ilk adayıdır’

“Türkiye’de hak etmediği ağır eleştirilere hedef olan Cüneyt Çakır, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda finalin en güçlü adayıdır. Bunu ben söylemiyorum, UEFA söylüyor. Ekibiyle birlikte yeni bir başarıya imza atacağına inanıyorum. Hakem şansı yanında olsun. Cüneyt’in açtığı yoldan diğer hakemlerimiz de emin adımlarla yükselecekler.”

Hakem herkesin gördüğünü görecek

“Kitaptan maç yönetme devri bitti. Biz oyunu okuyan hakem arıyoruz. Oyunu bilen, yaşayan, futbolcuyu ve takımları tanıyan, değerlendiren hakem istiyoruz”

Bunu yapabilen bizim için ideal hakemdir. Biz oyunu okuyan hakem arıyoruz. Oyunu bilen, yaşayan, futbolcuyu ve takımları tanıyan, değerlendiren hakem istiyoruz. Oyunu okumak sadece faul vermek değil. Faulün ne zaman, ne şekilde ve nerede verileceği önemli. Kitaptan maç yönetme devri bitti. Evet, problemlerin çoğunu futbolcular yaratıyor ama, bazı problemleri de kendimiz yaratıyoruz verdiğimiz veya vermediğimiz kararlarla. Biz bunu istemiyoruz. Hakem aktör olmasın, hakem pro­aktif olsun. Oyuncularla iletişimi güçlü, maç atmosferini bilen, ortamı germeyecek bir hakem profili istiyoruz. Cüneyt Çakır bu anlamda en iyi örnek. Elimizde dünyanın en iyi hakemi var. Devamında çok kaliteli arkadaşlarımız geliyor. Kolay yetişmiyorlar, bir maçta tu­kaka ilan etmek çok yanlış.

Öncelikle beş konuyu ele alıyor ve düzeltmeye çalışıyoruz. Elle oynamalar ilk yarıda en büyük sıkıntımız. Oyuncularla iletişim sıkıntımız. İtirazlar sıkıntımız. Basit fauller sıkıntımız. Kolay çıkan kartlar ve gereksiz ihtarlar veya çok net verilmesi gereken ama verilmeyen ihtarlar bizi rahatsız ediyor. Bu konuları düzeltmeye uğraşıyoruz.”

Yo­yo testi

Merkez Hakem Kurulu tarafından düzenlenen devre arası seminerinin ikinci gününde, hakemler kondisyon testinden geçerken, Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Deniz Ateş Bitnel ve Alper Ulusoy, yo­yo testine tabi tutuldu. Şubat ayında Kıbrıs’ta yapılacak UEFA Semineri’ne katılacak FIFA kokartlı hakemler, federasyon eğitimcilerinin gözetiminde testi başarıyla geçtiler.

Seminerin yarınki bölümünde Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla 2016 yılı FIFA kokart töreni gerçekleştirilecek. Bu sezon listeye giren Alper Ulusoy ve Deniz Ateş Bitnel’in yanı sıra kadınlarda Sibel Kolçak da ilk kez kokart takacaklar.

(Skorer)