Gazete Vatan Logo

Sakız çiğnemek mi, hak yemek mi oruç bozar?

Sakız çiğnemek mi, hak yemek mi oruç bozar?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Görmez, Türkiye Kitap Fuarı’nın açılışında konuştu: Artık her Ramazan’da ’Sakız orucu bozar mı?’ sorusundan, ‘Hak yemek orucu bozar mı?’ya çıkalım. Gönüller yapalım ve inşa edelim...

35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılış töreni, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve İstanbul Valisi Vasip Şahin’in katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde ilk olarak Kuran-ı Kerim okundu.

‘Gençlere tarih okutalım’

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez açılışta yaptığı konuşmada, fuarda bu yıl tarih konusuna biraz ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi, “Bütün genç kardeşlerimize, dostlarımıza işgallerin ve sömürgelerin tarihini okutalım. Ama aynı zamanda 4-5 asır dünyanın bütün muhtelif akvamı beşeri ile birlikte bir imparatorluk kurduğumuz zamanlarda hiçbir milletin diline, dinine, inancına müdahale etmeden birlikte barış içerisinde yaşama ahlakını ve kültürünü, hukukunu nasıl genişlettiğimizi, nasıl yer yüzüne yaydığımızı genç kardeşlerimize daha fazla okutmamız gerektiğini düşünüyorum. Avrupa’da, batı dünyasında son ortaya çıkan gelişmeleri dikkate alarak tarih okuyalım. Gerçek tarihi okuyalım. Dünyanın birçok bölgesinin nasıl sömürgeleştirildiğini ve oralara nasıl zulmedildiğini, başka dünyaların servetleriyle müreffeh dünyaların nasıl kurulduğunu bilmemiz, okumamız ve genç kardeşlerimizin haberdar olması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Hakikati ikame olmaz’

Prof. Görmez, “Genç kardeşlerimden bir istirhamım, şahıs merkezli okumalardan, evren ve düşünce merkezli, medeniyet merkezli okumalara doğru yol alalım” dedi, ekledi: Hakikati, şahısların hakikatleri yerine asla ikame etmeyelim. Çünkü Hz. Ali’nin ifadesi ile ’hakkı şahıslarla tanımayın, şahısları hakikatle tanıyın’. Baki hakikatler, fani hakikatler üzerine bina edilmez, edilmemeli. Sadece kendi aramızda değer verdiğimiz bir insanımızın, bir büyüğümüzün yahut bir hocamızın yazdıklarıyla dünyamızı sınırlı tutmayalım. Şahıs merkezli okumalardan, evren merkezli, kainat merkezli bütün insanlığı içine alan medeniyet merkezli okumalar içerisinde olalım. Zira şahıs merkezli okumalar bizde şahıs merkezli hakikat inşa eder. Şahısları hakikatin yerine ikame etmemiz gibi bir kötülüğe bizi sevk eder.

Haberin Devamı

Artık sakızı bırakın

Görmez şöyle devam etti: Artık her Ramazan geldiğinde ’sakız orucu bozar mı, bozma mı?’ sorusundan, ’hak yemek orucu bozar mı, bozmaz mı?’ sorusuna hep birlikte çıkalım, çıkabilelim. Gönüller yapalım, gönüller inşa edelim, gönülleri Allah ile buluşturalım, kırık gönülleri rabbi ile buluşturalım, kırık gönüllere sahip çıkalım.