Gazete Vatan Logo

Sahtekar iş takipçisi bütün köyü emekli etti

Bazı Bağkur ve SSK çalışanlarıyla çete kuran Metin Aktaş, hizmet süresi dolmayan, hatta hiç sigortalı olmayanları bile sahte belgelerle emekliye ayırdı

Nişanlısı Metin Aktaş'ın çevirdiği garip işlerden şüphelenen Saime Ilgın'ın Bakırköy SSK Müdürlüğü'ne yaptığı ihbar, devleti trilyonlarca lira zarara uğratan büyük bir çeteyi ve müthiş bir soygunu ortaya çıkardı. Aralarında SSK ve Bağ-Kur çalışanlarının da olduğu 'sahte emeklilik çete'si, hizmet süresi dolmayan, hatta yaşamları boyunca hiç çalışmayan yüzlerce kişiyi sahte belgelerle rüşvet karşılığında emekli maaşına bağlamış. Üstelik, ilk etapta 94'ünün ismi tespit edilen bu kişilerin çoğu, hiçbir sorunla karşılaşmadan aylardır devletten tıkır tıkır maaşını alıyor. Saime Ilgın, polise verdiği ifadesinde Metin Aktaş'ın bağlantıda olduğu SSK ve Bağ-Kur'da görevli memurların adını tek tek verdi. Metin Aktaş'ın köyündekileri de emekliye bağladıklarını söyleyen Ilgın, "Aktaş'ı, ailemle tanışması için köyüme götürdüm. Oradaki herkesi de emekliye bağladığını görünce şaşkına döndüm. Hatta beni de emekli etmek istedi" dedi. Bir sakatlığı olmadığı halde kendisini de malulen emekli eden Metin Aktaş ile çetede yer alan SSK ve Bağ-Kur'da görevli memurlar gözaltına alındı.

Çete sahte işlemleri nasıl yaptı?
Savcılığın hazırladığı fezlekede sahtekarlık şöyle anlatıldı: SSK'da görevli sanık memurlar, Aktaş'ın kendilerine gönderdiği kişilerden paylarına düşen rakamları aldıktan sonra sahte başvuru formu hazırladı. Ardından gerçekle ilgisi olmayan sahte sigorta hizmet cetvelleri düzenlediler. Bu bordroları, hiçbir şeyden haberi olmayan amirlerine imzalattılar. Prosedüre göre bir süre bekledikten sonra İstanbul il Müdürlüğü'nden cevap gelmiş gibi yazı düzenleyip işlemin tamamlandığı izlenimi uyandırdılar. Dosyaları maaş bağlama servisine gönderdiler. Yüzlerce kişi haksız olarak maaş almaya başladı.

Parayı bastırdım, çalışmadan emekli oldum
İşte usulsüz olarak emekli olan ve yaklaşık iki yıl devletten emekli maaşı alan bazı vatandaşların polise verdiği şaşırtıcı ifadeler:

* Rıfat Dizman: "Metin Aktaş adlı şahıs çalıştığım otomobil galerisinin müşterisiydi. Bana Bağ-Kur'da memur olduğunu söyledi. Neden emekli olmadığımı sordu. Daha önceki sigortamın ne zaman başladığını bilmediğimi ve süremin daha dolmadığını söyledim. Benden bazı belgelerle birlikte sicil numaramı istedi. SSK'da çalışan bir memurun ismini verdi. o kişiye gittim, bazı evrakları imzaladım. 500 milyon lira karşılığında işlemlerimi yaptı. Birkaç ay sonra maaş almaya başladım. 17 ay maaş aldıktan sonra benim usulsüz olarak emekli edildiğim anlaşıldı."

* Hafize Ulukar: "Bağ-Kur'da hizmetim yok. İşlemlerimi 820 milyon lira karşılığında, Metin Aktaş aracılığıyla memurlar Sururi Yıldız ve Yılmaz Bütün yaptı."

* Nevzat Sakarya: "Bagkur'la ilgim yok. Ama emekli olmak için 4 milyar lira verdim. Bu paranın karşılığında Metin Aktaş ve memur Yılmaz Bütün, işlemlerimi yürüttü ve emekli maaşım bağlandı."

Haberin Devamı