Gazete Vatan Logo

Saha müsait, ikinci yarı gollü geçecek!

Perakendeden inşaata sektörler yılın ikinci yarısı için umutlu

Seçim bitti, okullar kapandı, tatil ve Ramazan hazırlıkları başladı. Piyasada işler açıldı. Perakende sektöründe ciro ve ziyaretçi sayısı yüzde 40’ı bulurken konut satışları seçim günü bile durmadı.

Tekstilden elektroniğe, ayakkabıdan inşaata birçok sektör seçimin ardından belirsizlik değil canlanma bekliyor. Seçimin bitmesi, okulların kapanması, tatil ve Ramazan hazırlıklarının başlamasıyla tetiklenen canlanma geçen hafta itibariyle etkisini göstermeye başladı. Perakendede ciro ve ziyaretçi sayısı yüzde 40’lara varan oranlarda artarken konut satışları seçim günü bile durmadı. Koalisyon hükümetinin kurulması ve göreve başlaması halinde bu canlanmanın yılın ilk yarısındaki kayıpların telafi edebilecek boyuta geleceği ifade ediliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, seçimden beklenmedik bir sonuç çıktığını ancak piyasaların ilk şoku atlatıp normale dönmeye başladığını söyledi.
Durgunluk yaşanmadı
Çağlar, “Seçimden beklenmedik bir sonuç çıkınca insanlar bir durdu. Bu da çok doğal. Büyük bir seçimden çıkmışsınız. Pazartesi-Salı herşey durdu ama Perşembe’den sonra toparlandı. Dövizdeki hareket de çok ağır olmadı. Pazartesi günü 3 liranın üzerine çıkar deniyordu, olmadı. İnsanlar da öyle olmadığını görünce rahatladı. Cumhurbaşkanımızın Deniz Baykal ile görüşmesi de tansiyonu düşürdü. İş dünyası ılımlı davrandı. Sonuç olarak herkesin ortak noktada buluşması lazım. Belki koalisyonu beceririz bu sefer” açıklamasını yaptı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, faaliyet alanları olan alışveriş merkezlerinde de inşaatta da olağanüstü bir durgunluk olmadığını söyledi. Torun, “Genel olarak baktığınızda seçim sonrası bir durgunluk olmadığını söylüyor perakendeciler. Biz de bunu Mall of İstanbul’da görüyoruz. Herhangi bir düşüş yok. Okullar kapandı, Ramazan ve tatil öncesi alışverişi başladı. İndirim de büyük hareket getirdi. Bizim kapı girişlerinde yüzde 40’lık bir artış var. Torium alışveriş merkezimizde bu oran yüzde 20” diye konuştu.
Olumlu mesaj
LC Waikiki’nin patronu Vahap Küçük de yılın ikinci yarısından umutlu olan isimlerden. Küçük, “İkinci yarının daha iyi geçmesini bekliyoruz. Çünkü havalar iyi gitmeye başladı. Türkiye seçim atmosferinden kurtuldu. Okular tatil oldu. Önümüzde iki bayram var. Ayrıca turist faktörü var. Tüm bu etkenler nedeniyle ben pozitif görüyorum. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda yüzde 30 artış görünüyor” dedi. TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan ise “Koalisyon tecrübelerimiz çok iyi olmasa da liderlerin olumlu mesajlarıyla önümüze umutla bakıyoruz. İçinde bulunduğumuz şu belirsizlik, tedirginlik oluşturan günlerde bir durgunluk olabilir diye düşünüyorduk ama şimdi karne ve yaklaşan Babalar Günü aktiviteleriyle pazarımız canlandı” diye konuştu.
Efsane indirim izdiham yarattı
Türkiye’nin en büyük alışveriş, eğlence ve yaşam merkezi Mall of İstanbul, İstanbul Shopping Fest (İSF)kapsamında düzenlenen “Efsane İndirim” gecesine ev sahipliği yaptı. Efsane İndirim kapsamında stoklarla sınırlı binlerce ürün özel fiyatlarla saat 24.00’e kadar satışa sunuldu. 350 mağazada binlerce ürün gece yarısına kadar özel fiyatlarla satışa sunuldu. 5 TL’ye tişört, 10 TL’ye pantolon satın alınabilen gecede ziyaretçiler ünlü markaların terliklerini 5 TL’ye alma fırsatını yakaladı. Ziyaretçi akını yaşanan gecede binlerce ürün kısa sürede tükendi.
‘Temeli atmadan 700 daire sattık’
Gayrimenkulde 5. Levent projelerinin çok iyi gittiğini anlatan Aziz Torun, şöyle devam etti: “Gayrimenkulde olağanüstü bir durgunluk olmadı. Seçim günü bile 12-13 daire sattık. Doğru proje, doğru lokasyon, doğru fiyat ve firma itibarı bir araya gelince satışlar devam ediyor. Bu projede tahminimizin üzerinde satış yaptık. Daha temelini atmadık, 1.000’den fazla dairenin 700’ünü 2 ayda sattık.” Mall of İstanbul’da 1.100 rezidans olduğunu hatırlatan Torun, “1.080’ini sattık. 380’ini 36 ülkeden insan aldı. En çok alıcı ise Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinden” dedi.

Haberin Devamı