Gazete Vatan Logo

Şafak kaç? Kredi çıksın doğan güneş

Bedelli askerliğin bedeli açıklanır açıklanmaz bankalar kredi paketlerini hemen ilan etmeye başladılar

60 aya varan vadelerde kredi kullandıracak bankalarda faiz oranı aylık 1.34 ile 1.49 arasında değişiyor. Yüzde 1.46 faiz ile 60 ay vadeli kredi kullanan bir kişi aylık 812 TL taksit ödeyecek. Kredilerin yıllık faizi ise ortalama yüzde 12.50’ye denk geliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bedelli askerliğin ayrıntılarını açıklamasıyla bankaların kredi yarışı alevlendi. Bankalar 30 bin TL olarak belirlenen bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler için kredi paketleri hazırladı. 60 aya varan vadelerde kredi kullandıran bankaların faiz oranları ise vadelerine göre yüzde 1.34 ile yüzde 1.49 arasında değişiyor.

Bedelli askerlik için yüzde 1.46 faizle 60 ay vadeli kredi kullananlar aylık 812 TL taksit ödeyecek. Kredinin günlük taksidi 27 TL’ye denk geliyor. Söz konusu krediyi alanlar 60 ay sonunda toplamda 48 bin 720 TL geri ödemede bulunacak. Yani 30 bin lira için 5 yıl sonunda yüzde 62.4 (18 bin 720 TL) faiz ödenecek. Kredinin yıllık faizi ise yüzde 12.48 olacak.

36 ay vadeli kredilere bakıldığında ise ortalama faiz oranının yüzde 1.40 civarında olduğu görülüyor. Buna göre, 30 bin TL’lik 36 ay vadeli kredinin aylık taksidi 1.117 TL’ye denk geliyor. 36 ay sonundaki toplam ödeme de 40 bin 212 TL olacak.

Bankalar bedelli askerlik kredilerinden uygun faiz seçenekleri yanında taksit erteleme imkanı da sağlıyor. Bazı bankalar 1 ay bazıları ise 3 aya kadar taksit erteleme fırsatı sunuyor.

Masraflara dikkat

Bedelli askerlik için kredi kullanacak kişilerin, kredi faizlerinin yanında kredi için ödenecek masraflara da dikkat etmesi gerekiyor. Bankalar kredi kullandırırken 250-750 TL civarında dosya masrafı, sigorta ve vergi talep ediyor.

Bankalar dosya masrafı almayıp krediyi erteliyor

Yapı Kredi, bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilecek müşterilere 30 bin liraya kadar 60 aya varan vadelerde yüzde 1. 49 faizle masrafsız kredi veriyor. İsteyen müşteriler yüzde 0.59 ’dan başlayan faiz oranlarıyla dü∫ük masraflı kredi seçeneğinden de faydalanabilecek.

DenizBank, bedelli askerlik hizmetinden faydalanmak isteyen asker adaylarına 60 aya varan vade seçenekleriyle, masrafsız ve 3 ay ötelemeli kredi veriyor. DenizBank Perakande Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, “Yasanın çıkması ile birlikte, asker adaylarına masrafsız ve ertelemeli kampanyamız ile hizmet vereceğiz. DenizBank’ın yeni kredisinde asker adayları nakit ihtiyaçları için kredilerini masrafsız kullanabilecekler. Böylece askerlik hizmetini yaptıkları dönemde ve sonrasında ödeme sıkıntısı yaşamamaları için ürünümüzü 60 aya varan vade seçenekleriyle, 3 ay ötelemeli olarak sunmayı planlıyoruz” dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), “Önce TEB Şubesi Sonra Askerlik Şubesi” kampanyası ile bedelli askerlik yapacaklara özel, yüzde 1.40 faiz ile 36 ay vadeli kredi sunuyor. Krediyi TEB’den alanlar, ödemelerine 3 ay sonra başlayacak. TEB, söz konusu kampanya dahilinde dosya masrafı almıyor. Bu kredi imkanı sadece bedelli askerlik fırsatından faydalanmak isteyenlere verilecek.

Garanti Bankası 30.000 TL bedelli askerlik ücreti için, yüzde 1.46 faiz ve 60 ay vadeyle dosya bedelsiz kredi veriyor. Krediyi kullanan müşteriler, ilk yıl 500 TL taksit ödeyecek ve sonraki yıllarda taksitleri oransal olarak artacak. Müşteri tercihine bağlı olarak eşit taksitli veya kademeli farklı taksit alternatifleri de olabilecek. Banka, isteyen müşteriler için, 60 ay vade, yüzde 1.42 faiz oranı ve 250 TL dosya masrafı seçeneğiyle kredi imkanı da sunacak.

Şekerbank, bedelli kredisi için 3-12 ay vadede kredi faiz oranını yüzde 1.30, 13-60 ay vadedeki faiz oranını ise yüzde 1.40 olarak belirledi. Şekerbank’tan bedelli kredisi kullanmak isteyenler ayrıca 300 lira dosya masrafı ödeyecek.

Akbank, bedelli askerlik hizmetinden faydalanmak isteyen müşterilerine 24 ay vadeyle 30 bin TL’ye kadar kredi imkanı sunuyor. Müşteriler kredilerini yüzde 1.40 faiz ile masrafsız olarak, ya da 350 TL masraflı yüzde 1.30 faiz ile kullanabiliyorlar. Akbank dileyen müşterilerine 3 aya kadar taksit erteleme seçeneği sağlıyor.

Anadolubank, bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen asker adaylarına ilk 3 ay ödemesiz bedelli askerlik kredisi veriyor. Anadolubank’tan yapılan açıklamaya göre, Anadolubank bedelli askerlik kredisini 60 aya varan vadelerde aylık yüzde 1.44 faiz oranı ile ihtiyaç sahiplerine sunuyor. Bedelli askerlik kredisi başvurusunda bulunacaklar için 3 ay ödemesiz ve daha düşük taksitlerle başlayan ödeme planı alternatifleri de bulunuyor.

Twitter’ın gündemi de bedelli

- Vatan sana param feda...

- Askerliğini nerede yaptın? X Bankası’nda!

- Anne: Oğlum vezneye git gel sonra evlendirelim seni kemale erdin...

- Komutan: Nasılsın asker? Askerler: Vadaaa...

- Kredi kartı extrelerinde ‘Vatan borcu’ mu yazacak?

- Bedelli askerlerin yeni şarkısı: Bedava mı sandın para verip yaptım!

- Bedelli fiş almasak 29 bine bırakırlar mı ki askerliği?

- Şafak kaç? 20 bin lira kaldı!

- 30 bin TL ödeyemeyecek 32 yaşında mühendisten satılık bedelli hakkı... Pazarlık payı var.

- Oğlumuz’un işi gücü var tezkeresini de satın aldı Allahın emri peygamberin kavli...

- Peki 83’lülere teselli askerlik uygulaması da verilecek mi?

- Bedelli kantini fiyat listesi; Şınav: 1.000 TL Mekik: 1.500 TL Barfiks: 2.000 TL Uzun atlama: 3.000 TL Halat: 5.000 TL Kısa künye: 7.000 TL Uzun künye: Bitti.

- Askerliğini yapanlar künyelerini saklar, bu yeni bedelli ile gidenler dekontlarını saklarlar artık.

- Mortgage’da krediyi ödeyemeyenlerin evlerini almıştı bankalar. Kredisini ödeyemezse bankalar ne alacak? Kamufulajı bile yok :))

- Bizim Şaziye Teyze oğluna çok düşkün. Ayda 1 lira kazanmayan oğlunu, 30 bin verip bedelli ye gönderecekmiş. Evlat sevgisi...

- Bedelli askerlikte ‘arkadaşını getirene anında yüzde 10 indirim kamyanyası’ da başlar yakında.

- Muhtaç olduğun kudret, hesabındaki 30 bin TL’de mevcuttur.

- Aynı aileden üç beş kardeş bedelli yapmak isterse TSK promosyon yapar mı acaba?

- Bedeli askerlik çıktı mı girdi mi anlamadım? 30 bin TL çok yüksek.

- Aslında herkes bedelli yapar askerliği kimi parasını verir, kimi kolunu bacağını...

Haberin Devamı