Nedir bu karamsarlık daha önünüzde koskoca iki sınav var!

2014 LYS-2’ye 388 bin dolayında aday katılırken, bu yıl 421 bin aday bu sınava katılıyor, yani sadece LYS-2 sınavında bile geçen yıla göre 40 binlik bir artış var.

LYS’lerin 5 oturumuna baktığımızda, yine aynı tabloyla karşılaşıyoruz; geçen yıl 2 milyon 386 bin 348 olan LYS’lerin toplam başvuru sayısı, bu yıl 2 milyon 538 bin 556’ya ulaştı. Geçen yıla göre 150 binlik artış var.

Bu iyi mi, kötü mü?

Baktığınız yere bağlı; adaylar açısından kötü, rakip çoğalmış; üniversiteler açısından baktığınızda iyi, aday sayısı artmış. Aday sayısının artması, belki puan kalitesinin yükselmesini de beraberinde getirir; yani bu artış, üniversitelerin işine gelir, bilhassa da vakıf üniversitelerinin…

20 Haziran’da LYS-2 var, sondan bir önceki sınav… LYS-2, MF puan türünün son sınavı ve son sözü söyleyen sınavı… Hafta içi yine adaylarla beraberdim, bu kez de LYS-1’in kötü geçtiğini, birkaç gün yataktan çıkamadıklarını, morallerinin bozulduğunu vb. vurguluyorlar…

Çocuklar, sevgili yavrularımız; n’olur şu sözlerime bir kulak verin:

Haberin Devamı

Neden en ufak bir olumsuzlukta pes ediyorsunuz, neden hemen yelkenler suya iniyor, neden hemen moraller bozuluyor. Daha henüz biten bir şey yok ki, daha kazanan kaybeden belli değil ki, sen neden böyle bir havaya bürünüyorsun; önünüzde daha koskoca, 90 soruluk Fen Bilimleri sınavı var, neticeyi belirleyecek koca bir parça önümüzde duruyor. Çocukça davranışlara, duygusal yaklaşımlara gerek yok; LYS-1 sıkıntılı geçtiyse, bir gün üzül, ikinci gün işine koyul; sınav iyi geçtiyse, bir gün sevin, ikinci gün dersin başına otur! Şunu da unutma: Sınav beklediğin gibi geçmediyse, aynı durum diğer adaylar için de geçerli, onların da sınavı iyi geçmedi. Bu durumda yapılacak tek şey; bir sonraki sınavda, yani LYS-2’de dengeyi bozmak. Otur, önündeki sınava yoğunlaş; diğer adaylarla farkı, o sınavda bozmaya çalış.

Geçen yılki veriler çok hoş değil, her zaman olduğu gibi… 30 soruluk Fizik testindeki Türkiye ortalaması 5 net, yine 30 soruluk Kimya’nın ortalaması 7,5 net ve 30 soruluk Biyoloji testinin ortalaması da 9 net…

Haberin Devamı

Netler ne kadar düşük değil mi? Diyeceksiniz ki, hocam sorular mı zor? Değil, kesinlikle değil! Çıkan sorular ortada mı, ortada… Çıkabilecek sorular da ortada mı, ortada; peki, Allah aşkına bana söyler misiniz, geriye ne kalıyor?

Geriye kalan tek şey: Ders ayrımı yapmadan, bıkmadan, usanmadan, korkmadan, kaçmadan, yılmadan çalışmak…

Bundan 38 yıl önce dershaneye giderken, ilk derste hocanın söylediği şey, hala kulaklarımda. Demişti ki; Soruyu çözerken, eliniz beyninizden önce işlemeli!

Bu şu anlama geliyor: Öyle pratik yapacaksın ki, soruyla karşılaştığın zaman, artık hiç düşünmeden, şaşırmadan, tereddüt etmeden ve hatta düşünmene gerek kalmadan elin soruyu çözmeye başlayacak… İlk baştan bunun ne anlama geldiğini anlamadık, hatta bize anlamsız ve saçma gelmişti; ama sonradan işin aslını anladık, şu elin çok soru çözecek, o kadar çok soru çözecek ki, artık soruyla karşılaştığı zaman, hiç düşünmeden çözmeye başlayacak…

LYS-2’ye geri dönersek… Bence bu sınavın kilit noktasını, kırılma noktasını Fizik testi oluşturuyor. Nedense adayların bu teste yaklaşımı pozitif değil, adaylar bu derse mesafeli davranıyor… Bu dersi sevmiyorlar, uğraşmak istemiyorlar ve kaçıyorlar… Bence bunlar doğru olmayan yaklaşımlar. Ben olsam, herkesin uğraşmak istemediği, yapamam dediği, korkup kaçtığı, sevmediği teste daha çok önem veririm, onunla daha çok uğraşırım. İşin kolayına kaçmamak, bence işin püf noktası.

Haberin Devamı

Son tavsiye: Biyoloji testine çok önem verin, çünkü Fen Bilimleri sınavında aslında en kolay yanıtlanacak test, Biyoloji testidir. Okuyup, doğrudan cevabı işaretleyeceksiniz; uğraşmak yok, işlem yapmak yok, işlem yaparken yanlış yapma riski yok, zaman kaybı da yok… Bu testi iyi değerlendirin…

Nedir bu karamsarlık daha önünüzde koskoca iki sınav var

DİĞER YENİ YAZILAR