Sosyal Bilimlere dikkat!

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), yerleştirme puanlarının önemli bir kısmını oluşturuyor; bu puanların hesaplanmasında yaklaşık yüzde 40’lık kesim ilk sınavdan, yüzde 60’lık kesim de LYS’den geliyor. Onun için, önümüzde daha almamız gereken koskoca bir yüzde 60’lık dilim bulunuyor.

13 Haziran Cumartesi günü yapılacak Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4), kolay sınav gibi gözükmesine rağmen, adayların son derece dikkatli olmalarını gerektiren bir sınav!

Nedenini açıklayalım…

2014-LYS’de, TS-1 ve TS-2 puan türlerinden 180 puan barajını aşıp, tercih yapma aşamasında olan aday sayısı yaklaşık 412 bin dolayındaydı. Türkiye genelinde bu iki puan türünden alınan aday sayısı ise 51 bin dolayında; yani her 8 adaydan ancak biri lisans bölümlerine yerleşiyor.

Diğer puan türlerine baktığımızda daha olumlu bir tabloyla karşılaşıyoruz: lisans, yani iki yıllık programları tercih yapan her 2 adaydan biri kazanıyor; MF puan türünde de aynı oranı görüyoruz, bu puan türünde 180 barajını aşan her 2 adaydan biri lisans bölümlerine yerleşmiş; TM’de barajı geçen aday sayısı 503 bin, yerleşen aday sayısı da 152 bin, yani 1/3 gibi bir oran karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

‘Aman diyorum’ başka da bir şey demiyorum. TS tercihi yapacak adaylar, bu sınava özel bir önem versinler. Dikkatli olmanızı gerektirecek başka önemli bir nokta daha var; MF ve TM puan türlerinde seçilecek o kadar çok bölüm var ki, mühendislik ve iktisadi-idari bilimlerde birbirinin türevi bir sürü bölüm var, ancak TS puan türünde fazla seçenek yok, bir elin parmakları kadar. Bu puan türünde en çok öğretmenlik bölümleri tercih ediliyor, bunun neticesinde de bu bölümlerin puanları yükseliyor. İletişim, halkla ilişkiler, radyo-televizyon-sinema, reklamcılık yine çok tercih edilen bölümlerin başında geliyor. Bunları edebiyatı, tarih ve coğrafya bölümleri takip ediyor. Başka…

Ne yazık ki ‘başka’ yok!

Peki, bu durumda ne yapmak gerekiyor?

İşi ciddiye alın, Sosyal Bilimler Sınavı’nda netleriniz yüksek olmalı, bu ilk şart!

Geçen yıl Tarih testindeki 44 sorunun Türkiye ortalaması yaklaşık 13 net. Ne kadar düşük, değil mi? Coğrafya-2 testindeki 14 sorunun ortalaması da 5 net; çok düşük!

Haberin Devamı

Felsefe Grubu’ndaki 32 sorunun ortalaması 10,68’den 11 net…

Bu üç testin de ortalaması düşük, hem de oldukça düşük… Ortalamaların düşük olmasının nedeni, soruların zor olmasından kaynaklanmıyor. Sözel dersler, nedense hep hafife alınır; ‘nasıl olsa yaparız’ mantığı ağır basar. Sayısal da olsa, sözel de olsa her ders ciddiye alınmalı ve ciddi çalışılmalıdır.

Sevgili Gençler,

Çıkan sorular belli, çıkacak sorular belli; ortada bilinmez, gizli-saklı bir şey yok ki! Yeteri kadar çalışan, yeterli soruyu çözen, işine odaklanan, ciddi çalışan, işini ciddiye alan mutlaka kazanacaktır, bundan emin olabilirsiniz.

İki gün kaldı, bu iki günde ne değişir?

Bir soru bile değişse, çok şey değişmiş olur; bu puan türünde üst dilimlerde bir puanlık farkla 3-5 bin adayı eleyeceğinizi unutmayın!

YARIN: MATEMATİK SINAVININ PÜF NOKTALARI

DİĞER YENİ YAZILAR