Türkçe ve T. Matematik testi katsayıları yükselir...

Sonuçları 4 gün gibi kısa bir sürede açıklayan ÖSY M’yi kutlamak gerekir. 2 milyon adayın sınav sonuçlarını bu kadar kısa sürede açıklamak gerçekten çok büyük bir başarı. ‘İyi’nin düşmanı ‘en iyi’dir, bu durumda ÖSYM’den daha iyi bir sınav sistemi beklemek de en doğal hakkımız. Daha çağdaş, beklentileri karşılayacak, sadece test sistemine bağlı olmayan sınav sistemi beklentilerimizi kısa sürede devre sokacaklarına eminiz, çünkü bunu başaracaklarının sinyallerini veriyorlar… Gelelim sınav sonuçlarına… Beklediğim sonuçlarla karşılaştım; benim için ne sorular, ne de sonuçlar sürpriz olmadı, her şey normal seyrinde devam etti. Çoğu aday soruların zorluğundan, T. Matematik ve Türkçe testlerinin zorluğundan, soruların uzunluğundan yakındı, dolayısıyla zaman sıkıntı yaşadıklarını vurguladı vb. Sonuçlara baktığımızda pek böyle bir tabloyla karşılaşmıyoruz.

Neden mi?

Açıklayalım: Geçen yıl Türkçe testindeki Türkiye ortalaması 18 net dolayındaydı, bu yılki ortalama 16 net. Evet, Türkçe testinin ortalaması biraz düşmüş; peki, bu ortalamanın düşmesi adayları nasıl etkiler? Katsayısı geçen yıla göre biraz yükselir, ama çok fazla yükseleceğini sanmıyorum… Şurası çok önemli; katsayı yükselirse, otomatikman puanlar bir miktar yükselir, ama herkesin puanlarının yükseleceğini de unutmamak gerekir. Aslında bir şey değişmiyor, puanlar düşerse herkesin puanları düşer, puanlar yükselirse herkesin puanları yükselir, yani aynı yıl sınava katılanlar arasında bu durum bir avantaj veya bir dezavantaj yaratmıyor. Dengeyi bozan tek unsur, kim daha fazla net yaptı, bütün mesele bu!

Haberin Devamı

Sosyal Bilimler testinin geçen yılki Türkiye ortalaması 11 net dolayındaydı, bu yıl da ortalama yine aynı, yani 11 net. Sosyal katsayıları oynamaz, yine aynı kalır… T. Matematik testinin 2014-YGSl Türkiye ortalaması 6 net, bu yıl 5 net. Matematik ortalaması biraz düşmüş, dolayısıyla matematik katsayısı yükselir… Fen Bilimleri hemen hemen aynı ortalamaya sahip, geçen yıl 3,5 olan Türkiye ortalaması, bu yıl 3,9 nete yükselmiş. Bu testin katsayısında fazla bir oynama olmaz.

Haberin Devamı

ÖZETLERSEK; Türkçe ve T. Matematik katsayıları geçen yıla göre bir miktar yükselir, diğer testlerinki aynı olur; puanlama geçen yıldan çok farklı olmaz…

Adaylara tavsiyem; kazandığınız veya kaybettiğiniz bir şey yok; ne çok sevinin ne de üzülün; günlerinizin kıymetini bilin, plan ve programınızı gözden geçirin ve LYS hazırlığ ınıza tam gaz devam edin…

DİĞER YENİ YAZILAR