Durmak yok, güncellemeye devam!

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), güncelleme yapmayı sevdi, eğitimle ilgili her şeyde güncelleme yapıyor. Seviye Belirleme Sınavı (SBS) güncellemesinin ardından bir güncelleme de özel Anadolu sağlık meslek liselerine geldi.

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kala, özel Anadolu sağlık meslek liseleri, bu okullarda görev yapan binlerce öğretmen ve yine bu okullara kayıt yaptıran onbinlerce öğrenci büyük bir sorunla karşılaştı.

Türkiye’de 341 devlet, 166 özel Anadolu sağlık meslek lisesi var. 2009’da özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi sayısı 1’di. Beş yıl içinde okul ve öğrenci sayısı artınca, MEB ve Sağlık Bakanlığı önlem almaya başladı. MEB, 2 Ağustos’ta Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.

MEB, 2 Ağustos 2013 tarihinde Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, özel Anadolu sağlık meslek liselerine, okulla aynı il sınırları içinde, okula uzaklığı 30 kilometreyi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına göre görevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastanelerle, en az 10 yıl süreli staj protokolu yapma zorunluluğu getirdi. Üstelik bu şartlar önceki senelerde açılan sağlık meslek liseleri için de geçerli kılındı.

Aynı yönetmelikte yapılan bir başka değişiklikle de özel Anadolu sağlık meslek liselerinin, staj protokolu imzadıkları hastanedeki hemşire sayısının yarısı kadar öğrenci kabul edebilecekleri hükmünü getirdi.

Bir başka darbe de Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Sağlık Bakanlığı, 14 Ağustos’ta bir başka genelge yayınlayarak bir yandan kabul edilebilecek öğrenci sayısını yarıdan üçte bire düşürdü, ayrıca staj protokolu süresini 10 değil, 7 yıl olarak belirledi.

Değişiklikler bunlarla da sınırlı değil. Bir özel Anadolu sağlık meslek lisesinde iki sınıf açılabilmesi için pedagojik formasyonlu ve lisans mezunu bir hemşire atanması şartı getirildi, fakat Türkiye’de böyle bir hemşire bulmak neredeyse mümkün değil. Ayrıca Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ndeki yetkililer yönetmeliğin staj protokolu ile ilgili bölümünü ‘Bir hastane ile sadece bir okul staj sözleşmesi yapabilir’ diye yorumluyorlar. MEB, bütün bu düzenlemelerle özel Anadolu sağlık meslek lisesi sayısındaki artışı sınırlamayı amaçlıyor, bu okullardaki eğitim kalitesinin düşmesini engellemeye çalışıyor.

Son zamanlarda özel Anadolu sağlık meslek lisesi sayısında artış olduğu doğru. Ancak sağlık sektöründe de ara eleman açığı var. Hükümetin 2023 projeksiyonunda, yaklaşık 200 bin hemşire açığı olduğu açıkça belirtiliyor. Bu açığı gidermekte devletin sağlık meslek liselerinin sayısı yeterli değil. O zaman da özel Anadolu sağlık meslek liseleri devreye giriyor.

Bu konuyla ilgili görüşlerini sorduğum Özel Mektebim Okulları’nın kurucusu Ümit Kalko, şunları söyledi: “Sağlık meslek lisesi sektörünün bu denli gelişmesinden rahatsızlık duyan MEB, okulların açılmasına bir ay kala ciddi bir değişikliğe gitti. Ancak bu değişiklik, eski yönetmeliğe göre yatırım yapmış, ruhsat almış ve öğrenci kaydetmiş okullara büyük mağduriyet doğuruyor. Yönetmelik değişikliği, daha önce ruhsat almış okulların bile hastane staj protokolu yapmasını öngörüp, hemşire çalıştırmazlarsa öğrenci alamayacaklarını söylüyor. Bu, hukukun temel ilkelerinden olan ‘kazanılmış hak’ ilkesine tamamen aykırı bir uygulama. Öte yandan, Anadolu’da kurulan sağlık meslek liseleri, 30 kilometre yakınında bulunan en az 50 yataklı hastane ile staj protokolu imzalama şartından ötürü sıkıntı yaşamakta, çünkü çoğunun, bırakınız 30 kilometre yakınında, çevresinde hastane yok. Hükümet, bir yandan özel okulları teşvik etmekte, dersanelerin kapatılıp özel okul olmasına uğraşmakta, bir yandan da memleket meselesi olan meslek liselerinin açılışı baltalanmakta.”

Okulların açılmasına kısa bir süre kala yapılan bu kural değişikliği, binlerce öğretmenin sözleşmesinin iptal olmasına ve özel Anadolu sağlık meslek lisesine kayıt yapacağını düşündüğü için başka okula kayıt yaptırmayan 10 binlerce öğrencinin de ortada kalmasına yol açacak.

Özel Anadolu sağlık meslek lisesi kurucuları, 2 Eylül 2013 Pazartesi günü Danıştay’a yürütmeyi durdurma talebi ile iptal davası açtı. Yapılması gereken, yönetmeliğin bir an önce revize edilmesi. Özel Anadolu sağlık meslek liselerinde kalitenin düşmesi, bu tür yönetmelik müdahaleleriyle açılmalarına engel olmakla değil, çok sıkı denetimle engellenir. Yönetmelik değişikliğinden önce ruhsat alan okulların bu konudan en azından bu yıl muaf tutulmaları gerekir. MEB’in bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçmesi akıllıca olur...

DİĞER YENİ YAZILAR