Matematik zordu!

Haberin Devamı

Dediğim oldu. Dün Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavının kolay ancak bundan sonraki sınavların bu kadar kolay olmayacağını söylemiştim. Matematik soruları oldukça zordu, adayları zorlayacak türden çok soru vardı. Tamamiyle bilgiye dayalı ve iyi çalışmayı gerektiren sorularla karşılaştık. Yani ‘geçiyorduk uğradık’ türünden bir sınav değildi.

Dershanecilikte ‘Beylik Soru’ denilen bir kavram vardır. Bu ifade, sorunun zorluğunu, kalitesini, ayırdediciliğini vurgular. Bir sınavın kalitesi, ‘Beylik Soru’ sayısının çokluğuyla orantılıdır, dershanecilikte böyle bir değerlendirme vardır. LYS-1’de ‘Beylik Soru’ sayısı bir hayli fazlaydı. Bence MF ve TM puan türünün en belirleyici sınavı bu olacak.

İlk 10 soru kolaydı. Belki adayların gözünü korkutmamak için böyle yapılmış. Ancak sonra işin rengi değişti, zor sorular peşpeşe gelmeye başladı. Türkiye soru çözüm ortalaması bu yıl düşer. Geçen yıl Matematik ortalaması 50 soruda 13 net, Geometri’de yaklaşık 7 net dolayındaydı. Bu yıl bu netleri ararız. Geometri zaten ‘evlere şenlik’, yerlerde sürünüyor. Bu dersi ne sevdirebildik, ne de bir başarı elde edebildik. Sözün kısası Geometri testindeki başarımız milli facia...

‘Türkiye soru çözüm ortalaması bu testlerde düşer’ dedim diye hemen moralinizi bozmayın. Türkiye soru çözüm ortalaması düşerse katsayısı yükselir. Türkiye ortalaması yükselirse katsayısı düşer. Yani kazandırdığı değer düşer. Bunlar önemli değil; önemli olan sizin kaç net yaptığınız, yani bir başka adayı geçip geçemediğiniz.

Sosyal Bilimler’de Türkiye ortalaması yükselecek. Geçen yıl Tarih’te 13, Coğrafya’da 6, Felsefe Grubu’nda yaklaşık 7 net yapılmış. Bu yıl bu ortalamalar yükselir ama ‘yükselecek’ dediğimizde hemen sevinmeyin, çünkü katsayıları düşecek. Yani bir sorunun kazandırdığı birim değer düşecek. Burada da kimin neti daha yüksekse yine o kazançlı çıkacak.

Önümüzde bir haftalık süre var. Bunun iyi değerlendirin. Sınavlar iyi geçtiyse ‘şımarmayın’, henüz her şey bitmiş değil. Sınavlarda beklentinizin altında kaldıysanız ‘karalar bağlamayın’, oturun önünüze bakın. Hemen, hiç vakit kaybetmeden masa başına oturun. Dakikalarınızın kıymetini bilin, kalan süreci iyi değerlendirin.

İtiraz var!

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) genel anlamda zor değildi ancak Tarih testinde bazı pürüzler vardı. ‘Pürüz’ derken, sorulardaki yanlışlıkları vurgulamaya çalışıyorum. 4 soruda çelişki var.

‘Akkoyunlular 15. yy’da Türkmenler tarafından kurulmuştur’ deniliyor. Sorunun doğru cevabı bu ancak kuruluş tarihi 1378.

Diğer hata: ‘... aşağıdakilerden hangisi yanlıştır’ denilerek yapılmış. Cerbe Deniz Zaferi-Batı Akdeniz Güvenliği’nin sağlanması olarak geçiyor ve yanlış cevap olarak belirtilmiş. Ancak bütün kaynaklarda Batı Akdeniz egemenliği ve dolayısı ile güvenliği olarak geçiyor.

Üçüncü hata: ‘Aşağıdaki antlaşmalardan hangisi 2. Dünya Savaşı’nın BAŞLAMASINA sebep olmuştur’ denilerek yapılmış. Seçeneklerde I. Versay, II. Nöyyi, III. Sevr geçiyor. Normalde Yalnız I olmalı ancak cevapta I ve II olarak geçiyor. Savaş 1939’da başladı (Almanya’nın Polonya’ya saldırması), Bulgaristan ise 1941 yılında girdi. Dolayısıyla Yalnız I olması gereken şık bu şekilde belirtilmiş.

Son hatalı soru da ‘Aşağıdakilerden hangisi Türk dış politikasının uluslararası barışa bulunduğu katkılardandır’ şeklinde. I. Kellogg-Briand Paktı, II. Birleşmiş Milletler’e üye olunması, III. Montrö Boğazlar Antlaşması’nın imzalanması olarak geçiyor.

I ve II olmalıyken I, II ve III olarak doğru cevap gözüküyor.

Sayın Ali Demir hocam, hassasiyetinize güvenerek bu soruları değerlendirmenizi rica edeceğim.

İki sorunun cevapları seçeneklerde yok

Konya’da bir dershaneden yapılan açıklamada, Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan (LYS) Matematik Sınavı’nda (LYS-1) 12. ve 18. soruların hatalı olduğu öne sürüldü. Soru kitapçığındaki 2 sorunun hatalı olduğunu ve doğru cevap şıkkının cevap anahtarında olmadığını savunan dershane yetkilileri, ÖSYM’ye gerekli itirazları yapacaklarını söyledi. Dershanenin Matematik Zümre Başkanı Aytaç Uygun ise matematik sınavında 12. soruda cevap şıkkının yalnız 1 olarak verildiğini, ancak verilen birinci öncüldeki “birim elemanı 1’dir” ifadesinin yanlış olduğunu ileri sürdü. 18. soruda ise işlem yapıldığı zaman doğru cevabın şıklarda bulunmadığını vurgulayan Uygun, her iki sorunun da iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

DİĞER YENİ YAZILAR