Hukuk tercihlerinde fırtınalar kopacak!

Haberin Devamı

Hukuk ve psikolojide amansız bir yarış olacak. Eskiden TM öğrencileri bu alanda kendi aralarında yarışıyorlardı. Şimdi ciddi rakipler çoğaldı. İşin içine bir de FM adayları girdi. Mühendislik tercihlerinde istediği üniversitelere ve alanlara ulaşamayanlar, hukuk bölümlerini düşünecekler.

TM alanından tercih yapacak hangi adayla konuşsam, tercihlerinin arasında mutlaka hukuk ve psikoloji var. Bu, hemem hemen bu alandan tercih yapacak tüm adaylar için geçerli. Bence, hukuk ve psikolojide amansız bir yarış olacak. Eskiden TM öğrencileri bu alanda kendi aralarında yarışıyorlardı. Şimdi ciddi rakipler çoğaldı. İşin içine bir de FM adayları girdi.

Mühendislik tercihlerinde istediği üniversitelere ve alanlara ulaşamayanlar, ciddi ciddi hukuk bölümlerini düşünecekler. Bu adaylar, TM adaylarına büyük baskı yapacaklar. Dolayısıyla TM alanındaki adayların her türlü olasılığı düşünerek harek etmelerinde yarar var.

Hukuk fakültelerinin kontenjanları bu yıl 1250 arttı ve toplamda 12 bin 100’e ulaştı. Hukuk, adaylar arasında en fazla tercih edilen bölümlerin başında geliyor. Katsayı farklılığının ortadan kalkması, diğer alanlardan mezun olan adayların da bu bölümü tercih ettiklerinde puan kaybına uğramamaları, bu bölümde yarışın amansız geçeceğinin bir göstergesi.

Ciddi oranda düşüş var

Genelde kontenjanlarda yüzde 20 dolayında bir artış oldu. Bu genel bir durum. Kesinlikle bunu sadece hukuk için düşünmemek gerekir. Yukarıda belirttiğimiz gibi hukuktaki kontenjan artışı sadece 1250. Buna karşın bazı hukuk fakültelerinde ciddi oranda kontenjan düşümü oldu. Örnegin İstanbul Üniversitesi’nde olduğu gibi... İstanbul Üniversitesi, hukuk alanında en çok tercih edilen üniversitelerin başında geliyor. İstanbul’da 100 kontenjan azaldı. Bu ciddi bir düşüş. Marmara Üniversitesi’nin örgün ve ikinci öğretiminde de toplamda 100 kontenjan azaldı. Geçen yıl İstanbul Üniversitesi bu bölüme 481.533 TM-2 puanıyla 7420’nci adayı almış. Kontenjan azalmasından dolayı bu sıra yükselecek yani 7300’lere filan gelecek. Bir de katsayı farkı kalktı. MF alanındaki adaylar da buraya yönelecekler. Dolayısıyla burası, bu yıl büyük olasılıkla 7200’lerden öğrenci alacak.

Kontenjanı dikkate alın

Hukuk alanından tercih yapacak adayların, tercih aralıklarını daha geniş tutmalarında yarar var. Bu fikri besleyen birkaç unsur mevcut. Bunların başında hukuk bölümünün çok tercih edilmesi geliyor. İkinci olarak kontenjan sorununu göz önünde bulundurmakta yarar var. Katsayı farklılığının kalkması da tezimizi güçlendiriyor. Tüm bölümlerde olduğu gibi hukuk tercihlerinizi yaparken de kendi puanınızla tercih edeceğiniz hukuk fakültelerinin puanlarını karşılaştırmayın. Bu sizi yanıltır. Bildiğiniz gibi AOBP’nin çarpıldığı katsayı 0.15’den 0.12’ye düştü. Bu, puanların geçen yıla göre daha düşük gelmesine yol açtı. En iyisi ve en doğrusu, kendi başarı sıranızla tercih edeceğiniz bölümlerin geçen yıl en son sıradan aldığı adayın sırasını karşılaştırmak. Bu şekilde düşündüğümüzde yanılma payımız daha az olacak. Tercih edilecek bölümün kontenjanını da dikkate alın. Geçen yıla göre kontenjanın yükselmesi veya düşmesi de azımsanmayacak farkların doğmasına neden olacaktır.

YARIN: Çok tercih edilen bölümlerden psikoloji, örnek tercih listesi ve puan türünün analizi.

Sorularınız ve yanıtları

- C. Bayram: Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine ve İnşaat Mühendisliği bölümlerine ikinci öğretimden geçen yılki istatistiklere göre girebiliyorum. İdealim inşaat mühendisliği okuyup akademisyen olmaktı. Eğer olamazsam bu bölümde bir kız olarak iş bulamayacağım söyleniyor. Ailem İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği İngilizce Bölümü’ne yerleşip yatay geçiş yapmamı öneriyor. Geçemezsem bu bölümün de iyi olduğunu söylüyorlar fakat ben çevre mühendisliğinin çok geniş kapsamlı olduğunu düşünmüyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin YTÜ’ye nazaran yurt dışı eğitim olanakları daha kapsamlı ama kendimi riske atmam da sağlıklı mı olur bilemiyorum. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP: YTÜ inşaat veya makine mühendisliği olsun. YTÜ bu alanlarda oldukça iyidir. Sizin beklentilerinizi karşılayacaktır. Bundan emin olabilirsiniz. İTÜ çevre mühendisliğine gerek yok. Durduk yere kulağımızı tersten göstermeyelim. Öbür tarafta doğrudan ulaşabildiğimiz yerler var.

- O. Albuz: Tercihlerde hangi fakülteyi seçeceğim konusunda bir sıkıntım yok. Hedefim olan tıp fakültelerinden birine gitmeye karar verdim. Ancak sorunum şu ki, hangisine gideceğim?Tereddüt ettiğim fakülteler: Hacettepe Tıp Fakültesi Türkçe (ki basarı sırası olarak yaklaşık 80 kontenjan fark var, ben kazanabileceğimi düşünmüyorum. Hocalarım olabileceği görüşünde).

İstanbul Tıp Fakultesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (Türkçe). Hacettepenİn tutmayacağını göz önünde bulundurarak özellikle İstanbul’daki ünıversıteler üzerinde yoğunlaştım. Ancak üniversiteleri neye göre kıyaslayacağımı bilmiyorum. Açıkçası bu üniversiteler arasından seçim yaparken neleri göz önünde bulundurup, nelere dikkat etmem gerektiğini tam anlamıyla bilmiyorum. Üniversitelerin sınav sistemleri, kampüs yeterlikleri, öğretim üyeleri ve sayısı, sınıf geçme zorluğu başlıca merak ettiğim konular. Yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP: Ben de sizin gibi düşünüyorum, Hacettepe’nin olması biraz zor gözüküyor. İnşallah yanılırız. Ben olsam, önceliği İstanbul Tıp’a veririm. Cerrahpaşa’yı bundan sonra yazarım. Bu şekilde yazın. Doğrusu budur. İsterseniz bunu tıp hekimlerine de teyit ettirebilirsiniz. Gerek Çapa’da gerekse Cerrahpaşa’da kampüs havası çok yok. Bunu belirteyim. Ancak her ikisinde de iyi bir eğitim alacağınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca tıp okurken gözünüzün pek kampüs göreceğini de sanmıyorum.

- Mert Akdemir: YGS açıklandığından beri sizi hergün düzenli takip ediyorum. Hatta interneti açar açmaz yazarlar bölümüne girip yazınız var mı yok mu diye kontrol ettiğimi bilmenizi isterim. Tam bir bilgisayar tutkunuyum. Hayatımın da bu yönde ilerlemesini istiyorum. MF-4: 85830. En son 71.400 ile almış, bu sene de kontenjanı 5 arttırılmış bir yere yerleşme ihtimalim nedir? tercih yaparken alt kademe sıralama üst kademe sıralama ne kadar olmalı? Ayrıca TM-1: 56.102. Ekonometri bölümü bilgisayarlı bölüm diye geçiyor. Fakat sıralamalara baktığımda en iyi taban 99.000 sıralamalı. Bu bölüm hakkında biraz bilgi verir misiniz? İş olanakları nedir? Puanım heba olsun istemiyorum. Puanım bir çok işletme ve iktisata da tutuyor. Bilgisayarla arası nasıl bu bölümlerin? Gerçi şimdilerde çoğu meslek bilgisayarlı ama ben daha haşır neşir olan bir TM bölümü bulursam gitmeyi düşünüyorum. Bu konuda yardımcı olur musunuz?

CEVAP: 85 binlik sıranın 71 binlik sırayı kazanacağını sanmıyorum. Ama bu, ‘yazmayın’ anlamına gelmiyor. Başlama sınırını söylemek kolay. Ancak alt kademe sıralamayı söylemek pek mümkün değil. Buradaki sınır, sizin pişman olmama sınırınız olmalıdır. Ekonometri, matematik ağırlıklı bir ekonomi bölümüdür. Tabii ki bilgisayarın desteği söz konusudur. Bu bölüme, ekonominin matematiği diyebiliriz. Ekonominin matematiği de bilgisayar destekli yapılıyor. TM alanında bilgisayarın ağırlığının en yoğun olduğu bölüm, yönetim bilişim sistemleridir. Enformatik bölümü de bu kapsamdadır. Bunları da bir düşünün.

DİĞER YENİ YAZILAR